Arcidegzsába - ez lehet az oka az áramütésszerű fájdalomnak

Arcidegzsába - ez lehet az oka az áramütésszerű fájdalomnak

2022.07.22 12:30

Sokan áramütésszerű erős fájdalomként írják le azt az arc egyik oldalán jelentkező érzést, amit az arcidegzsába okoz. Ez a rettenetesen kellemetlen betegség még a legenyhébb ingerek hatására is fellobbanó fájdalmat okozhat, ezért dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint minél előbb érdemes orvosi segítséget kérni.

Jellegzetes tünetek az arcidegzsába miatt

Az arcidegzsába komoly fájdalommal járó betegség, de kezelhető.Az arcidegzsába, vagyis a trigeminus neuralgia a neuropátiás fájdalmak egy típusa, ami leggyakrabban azért alakul ki, mert egy érkacs az agytörzs mentén nyomni kezdi az arc érzőidegét, ami sokszor több idegágra is kiterjed. Mivel főként a trigeminus ideg érintett, amely az arcból érkező érzeteket szállítja az agyba, még a legenyhébb arcot érő inger is kiválthatja az éles, sokkszerű fájdalmat. Igaz, ez a fájdalom eleinte még enyhébb és ritkábban jelentkezik, azonban a folyamat előre haladtával egyre gyakrabban és erősebben érinti a betegeket – főként az 50 feletti nőket. Az érintettek az alábbi tüneteket tapasztalhatják:

 • Egyre sűrűbben jelentkező, áramütésszerű fájdalom-epizódok, amelyek az egyik oldalon érintik az orcákat, az állkapcsot, a fogakat, az ínyt, ajkakat, sokkal ritkábban a szemet és a homlokot.
 • Rohamok, amelyeket olyan mindennapi tevékenységek váltanak ki, mint a rágás, a beszéd, a fogmosás, a nevetés vagy akár csak az arc megérintése.
 • Néhány másodperctől pár percig tartó fájdalom, ami gyakran naponta jelentkezik, de nyugalmi időszakokban akár hónapokig sem bukkan fel. Éjjel, alvás közben szinte sosem fordul elő.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

- Amennyiben egynél többször fordul elő valakinél éles, féloldali fájdalom, mindenképpen fontos orvoshoz fordulnia, mert ki kell deríteni, pontosan mi okozza ezt a roppant erős, szinte elviselhetetlen érzést – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Leggyakrabban ugyan egyszerűen „csak” arcidegzsábáról van szó, de egyes esetekben felmerülhet, hogy szklerózis multiplex vagy valamilyen hasonló betegség támadta meg az egyes idegeket védő myelin-hüvelyt, esetleg egy daganat nyomja a trigeminus ideget. 
A diagnózis felállításában már nagyon sokat segít a tünetek leírása, éppen ezért érdemes végiggondolni, pontosan milyen típusú fájdalomról van szó, hol jelentkezik, mi válthatja ki, mennyi ideig tart. Egyes esetekben szükség lehet neurológiai vizsgálatra és MRI képalkotásra is. 

Meg lehet szabadulni a fájdalomtól

Szteroid injekcióval és orvosi kollagén terápiával is kezelhető az arcidegzsába.Arcidegzsábánál eleinte gyógyszeres fájdalomcsillapítás történik, ám egy idő után a betegek egy része már nem reagál megfelelően erre. Páll doktor szerint ilyenkor sem kell kétségbeesni, ma már elérhető más jellegű segítség is. Közepes erősségű tüneteknél érdemes lehet megpróbálkozni például a helyileg ható krémekkel, lokális blokádokkal, és gyors, jelentős enyhülést hozhatnak a szteroid injekciók is. Komolyabb fájdalmak és egyéb panaszok esetén szintén szükség van vényköteles gyógyszerekre, amelyeket nagyon jól lehet kombinálni az orvosi kollagén terápiával. Egy hat alkalomból álló injekció kúrával már rendkívül jó eredmények érhetőek el, mind a fájdalomcsillapításban, mind az ok kezelésében. Igen ritkán, súlyos esetekben szükség lehet az érintett idegek felszabadítását célzó műtétre is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat. Tisztelttel : Fabók Szílvia
  Tisztelt Fabók Szilvia

  Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
  Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD D. ARNOLD
  Fabók Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Komolyan veszi a betegeit

  Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista