Nőknél gyakoribb a csípőfájdalom - mi segíthet?

Nőknél gyakoribb a csípőfájdalom - mi segíthet?

2022.04.22 11:23

A csípőfájdalom jóval több nőt érint, mint férfit, elsősorban 40-60 éves kor között alakul ki, sokszor sérülés vagy túlzott terhelés hatására. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kivizsgálásnak nagyon alaposnak kell lennie, hiszen számos oka lehet a fájdalomnak.

A női nem és a túlsúly is rizikófaktora a csípőfájdalomnak

Csípőfájdalom esetén jelentős segítség az ortopéd orvos által rendelt kezelés.Az ortopéd orvosok tapasztalatai szerint meglehetősen sokan fordulnak orvoshoz csípőfájdalom miatt, sajnos nem kevesen már előrehaladott tünetekkel. Holott a csípőfájdalom esetében is - mint minden betegségnél - igaz, hogy a korai diagnózis eredményesebb kezelést tesz lehetővé. Különösen azoknak érdemes felfigyelni már az első jelekre, akik valamilyen rizikófaktorral rendelkeznek e tekintetben, mint például korábbi csípő- vagy lábsérülés, testtartási rendellenesség, a csípő helyzetének megváltozása (akár születési rendellenesség miatt), hosszú ideig fennálló, jelentős fizikai terhelés, túlsúly és a női nem.
Nem érdemes tehát megvárni, míg a hétköznapi tevékenységek is nehézzé válnak a csípőfájdalom miatt (buszra felszállás, lépcsőzés, később akár maga a járás is), már az első tüneteknél orvoshoz kell fordulni. A csípőfájdalom egyik leggyakoribb okánál, a csípőízületi kopásnál pedig az első tünet a reggeli fájdalom, ami a nap folyamán, mintegy bejáratás után megszűnik. 

Ilyen gyakori okai lehetnek a csípőfájdalomnak

  • Ízületi kopás, gyulladás

A középkorúaknál és az idősebbeknél az ízületi fájdalom egyik leggyakoribb oka kopásos, azaz arthrotikus eredetű. Felnőttkorban ritkább a klasszikus arthritis, vagyis ízületi gyulladás. Ha azonban mégis gyulladás gyanúja merül fel, azt rendkívül sok betegség okozhatja, így a diagnosztizálás sokszor kiterjedt. A laborvizsgálatok ugyan hamar jelezhetik a gyulladást, de elképzelhető, hogy szükségessé válik röntgen, CT vagy MRI vizsgálat. Mindenképpen fontos orvoshoz fordulni a gyulladás tüneteivel, mint például a térdbe sugárzó és gyakran éjszaka jelentkező fájdalom, esetleg a mozgáskorlátozottság, a láz, levertség, étvágytalanság.

  • Bursitis (nyáktömlő gyulladás)

Bursitis akkor jelentkezik, amikor a nyáktömlő belhártyája begyullad. Ezt a gyulladást eredményezheti az állandó súrlódás, egy sérülés, egy fennálló betegség (pl.: rheumatoid arthritis) vagy fertőzés. A csípő körül kialakult nyáktömlő-gyulladás jellegzetes tünete az üléskor, fekvéskor és mozgáskor jelentkező fájdalom, ami éjszaka erősödhet.

  • Tendinitis, tendinosis

A tendinitis megnevezés az ínakat érintő gyulladásra utal, a tendinosis pedig az ínban vagy azt körülvevő szövetekben keletkező apró degenerációk, elfajulások neve. Az ínak gyulladása vagy sérülése sokszor a nagyobb ízületek környékén alakul ki, például a csípőben. Kialakulásának elsődleges rizikófaktora a megerőltető fizikai igénybevétel. Gyakran igen fájdalmas, különösen, ha keresztbetett lábakkal ül, vagy ha teljes súlyával az egyik csípőjére nehezedik a páciens. Előrehaladottabb esetben még az alvást is meggátolhatja a fájdalom.  

Milyen kezelések segíthetnek?

Hialuronsav és orvosi kollagén injekció is hatékony lehet csípőfájdalomnál.- Természetesen még számos oka is lehet a csípőfájdalomnak, a trochanter major fájdalom szindrómától, a térd, a hát, a medence problémákig, amelyek szintén okozhatnak fájdalmat a csípőben. Elsősorban tehát a pontos diagnózist kell felállítani, amelynek ismeretében dönthetünk a kezelésről – hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa. - Gyulladás esetén megkönnyebbülést jelenthet a gyorsan ható helyi gyulladáscsökkentő injekció, kúraszerű megoldásként pedig alkalmas lehet a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, a hialuronsav injekció, az ún. orvosi lágylézer kezelés. Nagyon fontos a szakember irányításával végzett rendszeres funkcionális gyógytorna és az úgynevezett fasciakezelés is! Súlyos ízületi kopásnál azonban az ezek a kezelések már nem elégségesek, végső esetben jöhet szóba a csípőprotézis beültetése, bár annak előkészítésében is nagyon hasznosak a sorolt kezelések. A cél minden esetben egyszerre a fájdalomcsillapítás és a mozgásszabadság növelése, hiszen a komoly csípőfájdalom miatti életminőség romlás megállítható, kezelhető.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre választ kaptam!

    A kezelést végző kolleganőtől bármit kérdezhettem, nem éreztem úgy, hogy már lejárt az időm és jön a következő beteg. Türelmesen végighallgatott, bármilyen kérdésemre szívesen válaszolt!
    Lökéshullám terápia
    Lökéshullám terápia
    fizikoterápia