Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

2021.11.23

Az isiászt gyakran emlegetik ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába néven – nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag ez a rengeteget ülő ember betegsége. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint akár a derekunkban, akár a lábunkban érzünk fájdalmat, zsibbadást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk, ugyanis az isiász mögött bizonyos esetekben súlyosabb betegség húzódik meg.

Az isiász tünete lehet a derékfájás, lábfájás, csípőfájdalom, zsibbadás.Az isiász tünetei

 • Fájdalom: Az isiász jellemzően csak az egyik oldalon okoz panaszt, és a tünetek a derékból kiindulva kisugározhatnak a csípőbe, vagy az egész lábba. Maga a fájdalom lehet állandó vagy átmeneti, és legtöbbször éles, égő jellegű.
 • Kísérő érzetek: A fájdalom mellett előfordulhat zsibbadás, érzészavar, „hangyamászás” érzés, főként a láb hátsó oldalán. Gyengeség is kialakulhat a lábban és a lábfejben, olyan érzés is kialakulhat, mintha nehéz lenne felemelni a lábakat a padlóról.
 • Pozícióváltásra erősödő vagy enyhülő fájdalom: Az isiász okozta fájdalom általában romlik ülés közben, felálláskor, hosszú álldogáláskor, a gerinc oldalra fordulásakor, köhögéskor, tüsszentéskor. Szintén erősödhet a fájdalom szintje lefekvéskor, fekvő helyzetben – ami nyilván megzavarja az alvást. Oldalfekvéskor ezért érdemes egy párnát tenni a lábak közé, hanyattfekvéskor pedig a térdek alá. Az isiászos fájdalom gyakran enyhül járáskor, medencét érintő gyakorlatok és melegítés hatására.

Bizonyos betegségek okozhatnak isiászos fájdalmakat

- Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak. A kivizsgálás nem csak a megfelelő kezelés megtalálásához fontos, de azért is, mert kiderülhet, hogy valamilyen más, komoly betegség okozza a fájdalmas tüneteket – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ilyen betegség lehet például a porckorongsérv, a gerinccsatorna szűkülete, degeneratív porckorong elváltozások, meszes felrakódások a gerincen, izomgörcs, vagy a gerinc menti és/vagy kismedencei izmok gyulladása, ízületi diszfunkciók. Nagyon ritkán bár, de előfordulhat, hogy daganat okozza a panaszokat.

Olyan esetekben egyáltalán nem lehet halogatni a kivizsgálást, amikor súlyos, nem múló panaszok vannak jelen, mint például egyre erősödő neurológiai tünetek (pl. egyre nagyobb mértékű gyengeségérzet a lábban), esetleg mindkét oldalra, mindkét lábra kiterjedő tünetek, szexuális diszfunkció, vizeletürítési vagy székelési problémák - inkontinencia vagy ürítési nehézség, képtelenség.

A kezelés nem feltétlenül csak műtéti lehet

Az isiász kezelése szteroid injekcióval és kollagén injekcióval is történhet.Minél előbb orvoshoz fordul valaki isiászra utaló problémákkal, annál inkább várható, hogy nem műtéti megoldások is segíthetnek. Igen gyakran a kezelések kombinációja hoz eredményt, legyen szó fizikoterápiáról, gyógyszeres kezelésről, injekciós eljárásokról, kiegészítő kezelésekről. A megfelelő módszerekkel 4-6 hét alatt jelentős javulás következhet be, bár krónikus isiász esetén akár 8 hétnél hosszabb idő is szükséges lehet a felépüléshez.
- Az isiász kezelése minden esetben személyre szabott, hiszen az okok is egészen különbözőek lehetnek. Műtétre általában csak akkor kerül sor, ha az idegekre egyre komolyabb nyomás nehezedik, ami egyre erősödő és súlyosabb tüneteket okoz, tipikusan akkor, ha a diagnózis porckorongsérv. Ha erről nincs szó, első körben érdemes megpróbálkozni fizikális terápiával, gyógymasszázzsal, amely enyhíti a nyomást az idegeken – ismerteti Páll doktor. - Egyébként is törekedni kell arra, hogy a fájdalom ellenére is aktív maradjon a páciens, amennyire lehet, hiszen – az első, nagyon fájdalma szakasztól eltekintve - az inaktivitás csak ront a helyzeten. Emellett jelentős enyhülést hozhatnak a szájon át szedhető nonszteroid és szteroid gyulladáscsökkentők, a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekcióval pedig pontosan a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag. Természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

 • Specialitások:
  • sarokfájdalom
  • Achilles-ín gyulladás
  • könyökfájdalom
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Cím! 34. hetes terhes vagyok. 2 napja erős fájdalmas becsípődés van a hátamon, a gerinc mentén, szinte minden mozdulatra iszonyatos erős fájdalmam van! Nem tudom mit lehet tenni! Algopyrin, Panadol semmit nem használ! Nagyon érzékeny nyomásra is! Kérem szíves visszajelzésüket! Köszönettel Bors-Tölgyesi Zsuzsanna
  Tisztelt Hölgyem!

  Kérem, mindenképpen keresse fel a gerincgyógyászati központot.

  Tisztelettel,
  Dr. Páll Zoltán
  Bors-Tölgyesi Zsuzsanna

  Dr. Páll Zoltán

  Traumatológus, sportorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Komolyan veszi a betegeit

  Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista