Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

2021.11.23

Az isiászt gyakran emlegetik ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába néven – nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag ez a rengeteget ülő ember betegsége. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint akár a derekunkban, akár a lábunkban érzünk fájdalmat, zsibbadást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk, ugyanis az isiász mögött bizonyos esetekben súlyosabb betegség húzódik meg.

Az isiász tünete lehet a derékfájás, lábfájás, csípőfájdalom, zsibbadás.Az isiász tünetei

 • Fájdalom: Az isiász jellemzően csak az egyik oldalon okoz panaszt, és a tünetek a derékból kiindulva kisugározhatnak a csípőbe, vagy az egész lábba. Maga a fájdalom lehet állandó vagy átmeneti, és legtöbbször éles, égő jellegű.
 • Kísérő érzetek: A fájdalom mellett előfordulhat zsibbadás, érzészavar, „hangyamászás” érzés, főként a láb hátsó oldalán. Gyengeség is kialakulhat a lábban és a lábfejben, olyan érzés is kialakulhat, mintha nehéz lenne felemelni a lábakat a padlóról.
 • Pozícióváltásra erősödő vagy enyhülő fájdalom: Az isiász okozta fájdalom általában romlik ülés közben, felálláskor, hosszú álldogáláskor, a gerinc oldalra fordulásakor, köhögéskor, tüsszentéskor. Szintén erősödhet a fájdalom szintje lefekvéskor, fekvő helyzetben – ami nyilván megzavarja az alvást. Oldalfekvéskor ezért érdemes egy párnát tenni a lábak közé, hanyattfekvéskor pedig a térdek alá. Az isiászos fájdalom gyakran enyhül járáskor, medencét érintő gyakorlatok és melegítés hatására.

Bizonyos betegségek okozhatnak isiászos fájdalmakat

- Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak. A kivizsgálás nem csak a megfelelő kezelés megtalálásához fontos, de azért is, mert kiderülhet, hogy valamilyen más, komoly betegség okozza a fájdalmas tüneteket – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ilyen betegség lehet például a porckorongsérv, a gerinccsatorna szűkülete, degeneratív porckorong elváltozások, meszes felrakódások a gerincen, izomgörcs, vagy a gerinc menti és/vagy kismedencei izmok gyulladása, ízületi diszfunkciók. Nagyon ritkán bár, de előfordulhat, hogy daganat okozza a panaszokat.

Olyan esetekben egyáltalán nem lehet halogatni a kivizsgálást, amikor súlyos, nem múló panaszok vannak jelen, mint például egyre erősödő neurológiai tünetek (pl. egyre nagyobb mértékű gyengeségérzet a lábban), esetleg mindkét oldalra, mindkét lábra kiterjedő tünetek, szexuális diszfunkció, vizeletürítési vagy székelési problémák - inkontinencia vagy ürítési nehézség, képtelenség.

A kezelés nem feltétlenül csak műtéti lehet

Az isiász kezelése szteroid injekcióval és kollagén injekcióval is történhet.Minél előbb orvoshoz fordul valaki isiászra utaló problémákkal, annál inkább várható, hogy nem műtéti megoldások is segíthetnek. Igen gyakran a kezelések kombinációja hoz eredményt, legyen szó fizikoterápiáról, gyógyszeres kezelésről, injekciós eljárásokról, kiegészítő kezelésekről. A megfelelő módszerekkel 4-6 hét alatt jelentős javulás következhet be, bár krónikus isiász esetén akár 8 hétnél hosszabb idő is szükséges lehet a felépüléshez.
- Az isiász kezelése minden esetben személyre szabott, hiszen az okok is egészen különbözőek lehetnek. Műtétre általában csak akkor kerül sor, ha az idegekre egyre komolyabb nyomás nehezedik, ami egyre erősödő és súlyosabb tüneteket okoz, tipikusan akkor, ha a diagnózis porckorongsérv. Ha erről nincs szó, első körben érdemes megpróbálkozni fizikális terápiával, gyógymasszázzsal, amely enyhíti a nyomást az idegeken – ismerteti Páll doktor. - Egyébként is törekedni kell arra, hogy a fájdalom ellenére is aktív maradjon a páciens, amennyire lehet, hiszen – az első, nagyon fájdalma szakasztól eltekintve - az inaktivitás csak ront a helyzeten. Emellett jelentős enyhülést hozhatnak a szájon át szedhető nonszteroid és szteroid gyulladáscsökkentők, a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekcióval pedig pontosan a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag. Természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

 • Specialitások:
  • sarokfájdalom
  • Achilles-ín gyulladás
  • könyökfájdalom
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok
  Tisztelt Laura Corordan!
  Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
  Üdvözlettel
  Laura Corodan

  Dr. Páll Zoltán

  Traumatológus, sportorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bizalomgerjesztő személyiség

  Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista