Csípőfájdalom - ilyen okai lehetnek

Csípőfájdalom - ilyen okai lehetnek

2023.09.06 10:54

A csípő a test egyik legnagyobb és legfontosabb ízülete, amely számos mozgást és tevékenységet tesz lehetővé, mint például járás, futás, ülés, és emelés. Ennek megfelelően a csípőfájdalom sokszor mindennapi életünket befolyásolja, és számos oka lehet. A csípőfájdalom lehet akut, rövid idő alatt jelentkező, vagy krónikus, hosszabb ideig tartó probléma. Az okok változatosak lehetnek, és magukba foglalhatják sérüléseket, gyulladásos állapotokat, degeneratív betegségeket, vagy akár strukturális rendellenességeket is.

Csípőfájdalom - Ilyen okai lehetnek

Mikor forduljon orvoshoz csípőfájdalom esetén 

Csípőfájdalom - ilyen okai lehetnek

A csípőfájdalom többféle okból eredhet. Számos betegség és állapot okozhatja, mint például az ízületi gyulladás, a csípő sérülései (törések, labralis szakadások és ficamok), a bursitisz és a strukturális rendellenességek. A csípőfájdalom gyakran sportolóknál is előfordul, különösen azoknál, akik a csípőjüket nagy terhelésnek teszik ki, például táncosok és tornászok. Az ilyen mozgások gyakran hozzájárulnak a csípő sérüléseihez és a fájdalom kialakulásához.

1.) Arthritis

Az ízületi gyulladás fájdalmat és gyulladást okoz az ízületekben. A csípőízületi gyulladás gyakori. Olyan tüneteket okoz, mint a fájdalom, duzzanat és merevség. Az ízületi gyulladás számos típusa okozhat csípőfájdalmat, többek között:

 • Osteoarthritis: Az oszteoartritisz, vagy más néven oszteoartrózis, egy olyan krónikus ízületi betegség, amelyet az ízületi porc fokozatos kopása és leépülése jellemzi. Az ízületi porc szerepe az ízületekben az, hogy csökkentse a súrlódást és a dörzsölődést az ízület mozgása közben. Az oszteoartritisz során ez a porc lassan lebomlik és elvékonyodik, ami hosszú távon jelentős problémákat okozhat.

Amikor a csípőízület érintett az oszteoartritiszben, általában hosszú évek során fokozatosan alakul ki. A betegség kialakulhat különböző tényezők hatására, de a leggyakoribb oka a hosszú távú terhelés és kopás. Például, olyan tevékenységek, mint a hosszú távú futás, a súlyemelés, vagy a hosszú ideig tartó álló munka, növelhetik az oszteoartritisz kialakulásának kockázatát a csípőízületben.

Az oszteoartritisz hatására az ízületi porc elveszíti rugalmasságát és párnázását, ami fájdalmat és merevséget okozhat a csípőben. Emellett a kopott porc miatt az ízületben a csontok közötti súrlódás növekedhet, ami tovább súlyosbítja a tüneteket.

A csípőízület oszteoartritiszének tünetei általában a következők lehetnek:

 • Fájdalom a csípő területén, amely állandó vagy időszakos lehet.
 • Mozgás során fellépő merevség, ami nehezíti a járást és az ízület mozgatását.
 • Duzzanat a csípőízület körül.

Az oszteoartritisz kezelése többféle módon történhet, és magában foglalhatja az életmódbeli változtatásokat, fizikoterápiát, gyógyszereket, és súlycsökkentést is, ha az szükséges. A cél az, hogy csökkentsék a fájdalmat és a gyulladást, valamint javítsák az ízületi funkciót, hogy a beteg minél jobban élvezhesse az életét. Ha az oszteoartritisz súlyosabb szakaszban van, műtét is lehet szóba jöhet, például csípőprotézis beültetése a sérült ízület helyettesítésére. Az időben történő diagnózis és kezelés fontos a betegség lefolyásának lassításában és a tünetek enyhítésében. 

Kapcsolódó cikkünk

Alvási pozíciók és orvosi segítség derékfájás ellen

Alvási pozíciók és orvosi segítség derékfájás ellen

A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg a mozgást, de akár az alvás közben is kínzó lehet. A nem megfelelő alvási pozíció pedig tovább ...

 • Rheumatoid arthritis: A Rheumatoid arthritis (RA), vagy reumatoid artritisz, egy autoimmun betegség, amely az ízületek krónikus gyulladását okozza. A betegség során a szervezet saját immunrendszere tévesen támadja meg az ízületeket, kiváltva ezzel a gyulladást és károsítva az ízületeket. A reumatoid artritisz főként a kis ízületeket érinti, de más szerveket is befolyásolhat, és az ízületeken kívül is tüneteket okozhat.

A csípőízületet érintő reumatoid artritisz számos problémát okozhat. Az ízületek gyulladása miatt a csípő fájdalmassá és merevvé válhat. Ezenkívül a gyulladás hosszú távon károsíthatja az ízületi porcot és más ízületi struktúrákat is.

A reumatoid artritisz tünetei között szerepelhet:

 • Az érintett ízületek duzzanata és érzékenysége.
 • Reggeli merevség, amely hosszabb ideig is fennállhat.
 • Az ízületek mobilitásának csökkenése és korlátozása.
 • Fáradtság, kimerültség és gyengeség érzése.

A reumatoid artritisz kezelése az immunrendszer befolyásolására és a gyulladás csökkentésére összpontosul. Gyógyszerek, például gyulladáscsökkentők és immunmodulátorok használata gyakori, hogy kontroll alatt tartsák a betegséget és enyhítsék a tüneteket. Fizikoterápia és életmódbeli változtatások is fontosak lehetnek a betegség kezelésében és az ízületi funkció javításában.

A reumatoid artritisz krónikus állapot, és fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a kezelés szigorú betartása a betegség súlyosbodásának megelőzése és az életminőség javítása érdekében. Az időben történő diagnózis és a megfelelő terápia jelentős mértékben hozzájárulhat a betegség hatékony kezeléséhez és a tünetek enyhítéséhez.

 • Bechterew-kór: A Bechterew-kór, más néven ankylosing spondylitis, egy krónikus gyulladásos betegség, amely gyakran a gerinc és a medence ízületeit érinti. Ezenkívül az ízületek körül lévő szöveteket is befolyásolhatja. A Bechterew-kór fő jellemzője a gyulladásos folyamat, amely idővel a gerincoszlop csigolyáinak összeolvadását és merevségét eredményezheti.

Amikor a csípőízületek érintettek a Bechterew-kórban, ez fájdalommal és merevséggel járhat a csípő területén. Az ízületek körüli gyulladás miatt a mozgásuk korlátozott lehet, és ez befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket és a járást is.

A Bechterew-kór tünetei között szerepelhet:

 • Az érintett ízületek fájdalma és érzékenysége.
 • Reggeli merevség, ami hosszabb ideig is fennállhat.
 • Az ízületek mobilitásának csökkenése és korlátozása.
 • A gerinc görbülete és merevsége.

A Bechterew-kór kezelése gyakran magában foglalja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, amelyek segítenek enyhíteni a tüneteket és csökkenteni a gyulladást. Fizikoterápia is fontos lehet a mozgékonyság fenntartásához és a testtartás javításához. Életmódbeli változtatások, például rendszeres testmozgás és megfelelő testtartás megtartása is segíthet a betegség kezelésében.

A Bechterew-kór krónikus betegség, és a kezelés célja a tünetek enyhítése, valamint a beteg életminőségének javítása és a szövődmények megelőzése. Rendszeres orvosi ellenőrzés és a kezelés szigorú betartása segíthet a betegség hatékony kezelésében és a tünetek enyhítésében.

2.) Bursitis

A bursitis egy olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor a testben található kis, folyadékkal teli zsákok, az úgynevezett bursae (a bursa többes száma), irritálódnak és megduzzadnak. Ezek a bursae olyan területeken találhatók, ahol a csontok és más szövetek között fokozott súrlódás vagy nyomás lehet, például az ízületek környékén vagy a bőr és az izmok között.

A csípőbursitis kifejezetten a csípő területén fordul elő, és két fő típusa létezik, amelyek a következők:

 • Iliopectinealis bursitis: Ez a típusú csípőbursitis az iliopectinealis bursa gyulladását jelenti. Az iliopectinealis bursa a csípőízület elülső részén található, és gyakran olyan tevékenységek, mint a túlzott gyaloglás vagy futás, terhelik ki. Ennek következtében a bursa megduzzadhat és fájdalmat okozhat a csípő területén.
 • Trochanter bursitis: A trochanter bursitis a trochanteric bursa gyulladását jelenti, ami a csípőoldal részén található. Ez a típusú csípőbursitis gyakrabban fordul elő, és a csípő oldalsó részén érezhető fájdalommal járhat. Gyakori kiváltó okok közé tartozik a hosszabb ideig tartó járás, futás vagy az oldalsó rész terhelése.

A csípőbursitis legjellemzőbb tünetei:

 • Csípőfájdalom, amely lehet éles vagy tompa, és a mozgás során fokozódhat.
 • Emellett duzzanat és érzékenység is kísérheti a gyulladt bursa területét.

A csípőbursitis kezelése általában magában foglalja a pihenést, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, fizikoterápiát és az érintett terület hűtését. Rendkívül fontos az is, hogy az okokat is kezeljük, például a túlzott terhelést vagy mozgást, hogy elkerüljük a bursitis ismételt fellángolását. Ha a tünetek tartósak vagy súlyosak, orvosi kezelésre is szükség lehet, például injekciós terápiára vagy sebészeti beavatkozásra.

3.) Sérülések

Sérülések esetén a csípőízület különböző részei károsodhatnak, ami fájdalmat okozhat. A csípősérüléseket általában a következő tényezők idézik elő:

 • Ismétlődő túlzott terhelés miatti sérülések.
 • Sporttevékenységek során bekövetkező sérülések.

Traumák, mint például esések vagy autóbalesetek.

A leggyakoribb sérülések között, amelyek csípőfájdalmat okozhatnak, szerepelnek:

4.) Strukturális problémák

Néhány ember olyan állapotokkal születik, amelyek befolyásolják a csípőjük alakját, ideértve:

 • Femoroacetabular impingement (FAI vagy csípő impingement): A femoroacetabular impingement (FAI) olyan állapot, amelyben a csípőgömbcsont és a csípőüreg közötti kapcsolat nem megfelelő. Ez a helytelen anatómiai viszonyítás fokozott súrlódást és dörzsölődést eredményez a csípőízületben. Ennek következményeként a csípőízület terhelése rendellenesen eloszlik, és hosszú távon sérülést okozhat. A FAI két fő típusa van: a csípőcsontok közötti ütközés (cam impingement) és a csípőüreg túlzott mélysége (pincer impingement).
 • A csípőfejlődési diszplázia (DDH): A csípőfejlődési diszplázia olyan állapot, amelyben a csípőgömbcsont és a csípőüreg nem fejlődik megfelelően, vagy nem illeszkedik egymáshoz megfelelően. Ez a rendellenesség lehet, hogy a csípőüreg túlzott mélységéből vagy az illeszkedés hiányából ered. A DDH a csípőízület stabilizálásának problémáit okozza, ami hosszú távon ízületi problémákhoz vezethet.

Az egészségügyi szakemberek gyakran "strukturális rendellenességeknek" nevezik ezeket a problémákat. Attól függően, hogy Önnek melyik állapota van, csípőfájdalmai lehetnek gyermekkorában vagy későbbi életében.

Mikor forduljon orvoshoz csípőfájdalom esetén?

A csípőfájdalom esetén az egészségügyi szolgáltató felkeresésének ideje akkor érkezik el, amikor a fájdalom állandó, vagy olyan erős, hogy megnehezíti a szokásos tevékenységek végzését, és módosítani kell a napi rutint.

Sürgős esetekben, például traumás események során, mint autóbaleset vagy súlyos esés, azonnali segítséget kell kérni a sürgősségi osztályon, vagy a helyi segélyhívószámon (pl. 112). Sürgős esetnek számít, ha az egyén nem tudja mozgatni a csípőjét vagy a lábát, vagy ha feltételezi, hogy csonttörése lehet.

A csípőfájdalom mögött többféle oka lehet, és csak egy egészségügyi szolgáltató tudja pontosan meghatározni az okokat és az optimális kezelést. Az időben történő orvosi vizsgálat segít a pontos diagnózisban és a megfelelő terápia kiválasztásában, így a beteg minél hamarabb visszanyerheti a normális életmódját és megszabadulhat a fájdalomtól. Az egészségügyi szolgáltató a csípőfájdalom okától függően különböző kezelési lehetőségeket javasolhat, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat és visszaállítani az ízület funkcióját. 

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

 • Specialitások: