Csontfájdalom

Csontfájdalom

2022.03.16

A csont fájdalma igen sok problémából eredően lehet jelen. Rendkívül súlyos egészségügyi problémát jelezhet a csontfájdalom, ezért amikor valaki váratlanul jelentkező csontfájdalmat tapasztal (ami pár nap elteltével sem enyhül), érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni.

A csontfájdalom kísérője az extrém érzékenység és / vagy fájdalom, valamint más egyéb, kellemetlen érzet a csontban vagy csontokban. A csontfájdalom különbözik az izom- és ízületi fájdalmaktól, de hasonló panaszokat okozhatnak, azonban ismérve, hogy a csontfájdalom nem kötődik mozgáshoz –más ízületi és mozgásszervi fájdalmakhoz hasonlóan.

Csontfájdalom hátterében: sérülés vagy más?

A probléma gyakran valamilyen fizikai behatáskor jelentkezik, például ha a csontunk repedt vagy törött, tehát valamilyen csontot ért sérülés áll fenn, a fájdalom felszínre lép. Azonban ha a csontfájdalmat nem előzte meg semmilyen fizikai behatás, akkor a fájdalom olyan betegségekkel lehet kapcsolatos, amelyek befolyásolják a csont működését vagy szerkezetét. Ezek a tünetek a testben sokkal súlyosabb folyamatokról árulkodhatnak, esetleg daganatos megbetegedést is jelezhet –így elsődleges és másodlagos csontrákot, továbbá előrehaladott daganatot a csontok áttétével is. A csontszövetből kialakult daganat viszonylag ritka betegség hazánkban, éves szinten körülbelül hat-hétszáz új megbetegedést diagnosztizálnak, azonban több, gyakrabban előforduló ráktípus hajlamos áttéteket adni a csontokra, főleg előrehaladott stádiumban. A teljesség igénye nélkül ilyen a tüdő-, mell-, pajzsmirigy-, vese és prosztatarák. Rajtuk kívül csontfájdalom jelentkezhet a leukémiás betegeknél, leggyakrabban a lábban.

Csontvelőgyulladáscsontfájdalom

Főként gyerekeket és időseket, illetve legyengült immunrendszerrel rendelkező felnőtteket érintő probléma a csont és a csontvelő fertőzés általi megbetegedése, amely egy nehezen kezelhető gyulladás formájában jelenik meg. A csontvelőgyulladás szintén csontfájdalmat okoz az elburjánzott baktériumoknak köszönhetően. Kétféle formája van, az egyik a krónikus, a másik a csontvelő roncsolódásával járó akut típusát. Utóbbinak hasonló tünetei vannak, mint a vérmérgezésnek; magas láz, hidegrázás, duzzanat a gyulladás területén, valamint a főleg éjszaka jelentkező lüktető fájdalomérzet a csontban. A fertőzés kockázatát növeli minden olyan állapot, amely az immunrendszert gyengítő betegség. Ilyen lehet akár a diabétesz is. 

Kapcsolódó cikkünk

A térdízület a síelés kulcsízülete: Sielőknél gyakran sérül

A térdízület a síelés kulcsízülete: Sielőknél gyakran sérül

Miklós Edit, magyar alpesi síelő, nagyot bukott a zauchensee-i sívilágkupa edzésén. Mindkét térde megsérült, emiatt a februári világbajnokságon sem indulhat – számolnak be a legfrissebb hírek a sportoló balesetéről. A térdízület, a síelés kulcs ...

Csontritkulás

A betegség a csontszövet állományának kóros csökkenését jelenti, ami által fokozottan fennáll a csonttörés veszélye. A csontritkulás miatt bekövetkező törések négyötöde mögött az öregedés vagy a menopauza nyomán fellépő változások húzódnak meg. Az életmóddal kapcsolatos tényezők nagyban befolyásolják a csontritkulás kialakulásának kockázatát, beleértve a rendszeres testmozgást, kalcium hiányt, vagy akár a dohányzást is.

Csontfájdalom gyógyítása

Mindenképp érdemes szakorvos felkeresése csontfájdalom jelentkezése esetén! Zömében krónikus fájdalomról lévén szó, általában olyan szereket ír fel az orvos, melynek a hatása elnyújtott. A kezelés előtt pontos diagnózist állítanak fel, amelyhez várhatóan összetett vizsgálatokra lesz szükség, mint laborvizsgálatok, képalkotó és citológiai vizsgálatok. 

Téma szakértői