Fontos kérdések a palliatív onkológiai ellátásról

Fontos kérdések a palliatív onkológiai ellátásról

2022.09.20

A palliatív ellátás ugyanaz, mint a hospice? A fájdalomcsillapítás csak a daganat okozta fájdalomra vonatkozik vagy a kezelés mellékhatásaira is? Hová fordulhatok, ha nem értem pontosan, mi történik a daganatkezelés során? Ezekre és más fontos kérdésekre válaszolt dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Mi a palliatív kezelés célja?

Ha a daganatos beteg nem érti a kezelés részleteit, fontos az információ keresés.A daganatos betegségek és azok kezelése is okozhat fizikai tüneteket, fájdalmat, mellékhatásokat. (Valamint természetesen érzelmi és szociális nehézségeket is.) A palliatív ellátás feladata mindezek kezelése – vagyis ez az ellátás része annak a folyamatnak, amelynek célja a daganatos betegség gyógyítása, megállítása, lassítása. Kutatások szerint a palliatív ellátás nem csak az életminőséget javítja, de az ebben részesülők elégedettebbek a többi kezeléssel is. A palliatív ellátást a rák diagnózis után azonnal érdemes igénybe venni és végig vinni a kezelés tejes folyamatán, sőt akár gyógyulás után is, az új tünetek, mellékhatások kezelésében.

A palliatív ellátás ugyanaz, mint a hospice?

Ez gyakori félreértés, amit érdemes tisztázni. A két ellátás nem ugyanaz: a hospice egy része lehet a palliatív gondozásnak. A hospice célja ugyanis, hogy a lehető leginkább fájdalommentes, kényelmes életet biztosítsa akkor, amikor a daganat már nem gyógyítható. Tehát míg a palliatív ellátást akkor lehet igénybe venni, amikor folyik az onkológiai kezelés (például kemoterápia, sugárterápia), illetve bármely szakaszban, amikor a tünetek enyhítésére van szükség, a hospice ellátás akkor jön szóba, amikor a kezelés már nem segít, de az életminőség még jobbá tehető.

Csak az onkológustól kérhetünk palliatív ellátást?

Az onkológus valószínűleg az első szakember, akivel a daganat diagnózisának a megszületésekor kapcsolatba kerül a páciens. Így nyilván vele érdemes elsőként konzultálni a lehetőségekről. A palliatív ellátást azonban nem ő, vagy nem csak ő biztosíthatja, hiszen vannak erre képzett szakorvosok, de szükség lehet például pszichológusra, szociális munkásra, dietetikusra, fizikoterapeutára, meggyőződés szerint akár spirituális segítségre is.

Hová fordulhatunk kérdések, bizonytalanság esetén?

Életminőséget javít, fájdalmat csillapít a palliatív ellátás.- Teljesen érhető és elfogadható, ha valaki megzavarodik a diagnózis hallatán, vagy akár később, amikor felvázolják előtte a kezelési lehetőségeket. Egyrészt magunkról, az életünkről kell ilyenkor döntést hoznunk, másrészt olyan szavakkal, eljárásokkal szembesülhetünk, amelyeket nem ismerünk, vagy nem pontosan tudjuk, mire számíthatunk ezekkel kapcsolatban – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Ilyenkor fontos, hogy kérjünk segítséget, keressünk olyan szakembert, aki el tud minket igazítani a számtalan kérdésben. Ha megértjük, mi miért történik, mire számíthatunk, mi a várható végeredmény, sokkal könnyebben el tudjuk fogadni a kellemetlenségeket, fájdalmakat is, és ezzel elősegíthetjük a gyógyulást.

Milyen kérdéseket érdemes feltenni a szakembernek?

Érdemes rákérdezni a pontos diagnózisra, a kezelési tervre és a kilátásokra. Ezek a dolgok persze idővel változhatnak, ezért, ha ez történik, újra ajánlott átbeszélni a tudnivalókat. A nem világos részletekre is szabad rákérdezni, bár lehet, hogy erre másik alkalmat, szakembert kell megkérni. A kezelés során mindig be kell számolni az esetleges problémákról, fájdalmakról, mellékhatásokról, a palliatív szakorvos még az olyan kellemetlenebbnek tűnő részletekkel kapcsolatban is segíthet, mint például a székrekedés, szájszárazság, nyelési nehézségek.  
Pádi doktornő hangsúlyozza, hogy természetesen a fájdalomcsillapítás megfelelő módszereinek megtalálásában is kaphat segítséget a daganatos beteg, sőt, a hagyományos módszereken túl akár alternatív lehetőségekről is szó eshet. A legfontosabb tehát, hogy a palliatív ellátás jelentős életminőség javulást hozhat nem csak fizikai téren, de a megértés folyamata, a biztonságérzet növekedése miatt lelkiekben is. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Szeretném kérdezni hogy Baranyában esetleg nincs központjuk? Férjem daganatos beteg és a fájdalmát szeretném kezeltetni! Előre is köszönöm válaszukat
  Kedves Árvai Mónika!

  Köszönjük szépen a megkeresést. Sajnos Budapesten kívül nincs máshol rendelőnk. Dr. Pádi Éva Főorvosnő foglalkozik ilyen kérdésben a páciensekkel és távkonzultációt is tart. Amennyiben így is megfelel Önöknek akkor be tudnak jelentkezni telefonon és a honlapunkon is tudnak időpontot rögzíteni.

  https://www.fajdalomkozpont.hu/szakembereink/onkologus/dr-padi-eva

  https://www.fajdalomkozpont.hu/tavkonzultacio-fajdalomkozpont

  Üdvözlettel:
  Bojti Szilvia
  Vezető Asszisztens
  Árvai Mónika

  Bojti Szilvia

  Asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakmai és közvetlen

  A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos