Fontos kérdések a palliatív onkológiai ellátásról

Fontos kérdések a palliatív onkológiai ellátásról

2022.09.20 08:35

A palliatív ellátás ugyanaz, mint a hospice? A fájdalomcsillapítás csak a daganat okozta fájdalomra vonatkozik vagy a kezelés mellékhatásaira is? Hová fordulhatok, ha nem értem pontosan, mi történik a daganatkezelés során? Ezekre és más fontos kérdésekre válaszolt dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Mi a palliatív kezelés célja?

Ha a daganatos beteg nem érti a kezelés részleteit, fontos az információ keresés.A daganatos betegségek és azok kezelése is okozhat fizikai tüneteket, fájdalmat, mellékhatásokat. (Valamint természetesen érzelmi és szociális nehézségeket is.) A palliatív ellátás feladata mindezek kezelése – vagyis ez az ellátás része annak a folyamatnak, amelynek célja a daganatos betegség gyógyítása, megállítása, lassítása. Kutatások szerint a palliatív ellátás nem csak az életminőséget javítja, de az ebben részesülők elégedettebbek a többi kezeléssel is. A palliatív ellátást a rák diagnózis után azonnal érdemes igénybe venni és végig vinni a kezelés tejes folyamatán, sőt akár gyógyulás után is, az új tünetek, mellékhatások kezelésében.

A palliatív ellátás ugyanaz, mint a hospice?

Ez gyakori félreértés, amit érdemes tisztázni. A két ellátás nem ugyanaz: a hospice egy része lehet a palliatív gondozásnak. A hospice célja ugyanis, hogy a lehető leginkább fájdalommentes, kényelmes életet biztosítsa akkor, amikor a daganat már nem gyógyítható. Tehát míg a palliatív ellátást akkor lehet igénybe venni, amikor folyik az onkológiai kezelés (például kemoterápia, sugárterápia), illetve bármely szakaszban, amikor a tünetek enyhítésére van szükség, a hospice ellátás akkor jön szóba, amikor a kezelés már nem segít, de az életminőség még jobbá tehető.

Csak az onkológustól kérhetünk palliatív ellátást?

Az onkológus valószínűleg az első szakember, akivel a daganat diagnózisának a megszületésekor kapcsolatba kerül a páciens. Így nyilván vele érdemes elsőként konzultálni a lehetőségekről. A palliatív ellátást azonban nem ő, vagy nem csak ő biztosíthatja, hiszen vannak erre képzett szakorvosok, de szükség lehet például pszichológusra, szociális munkásra, dietetikusra, fizikoterapeutára, meggyőződés szerint akár spirituális segítségre is.

Hová fordulhatunk kérdések, bizonytalanság esetén?

Életminőséget javít, fájdalmat csillapít a palliatív ellátás.- Teljesen érhető és elfogadható, ha valaki megzavarodik a diagnózis hallatán, vagy akár később, amikor felvázolják előtte a kezelési lehetőségeket. Egyrészt magunkról, az életünkről kell ilyenkor döntést hoznunk, másrészt olyan szavakkal, eljárásokkal szembesülhetünk, amelyeket nem ismerünk, vagy nem pontosan tudjuk, mire számíthatunk ezekkel kapcsolatban – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Ilyenkor fontos, hogy kérjünk segítséget, keressünk olyan szakembert, aki el tud minket igazítani a számtalan kérdésben. Ha megértjük, mi miért történik, mire számíthatunk, mi a várható végeredmény, sokkal könnyebben el tudjuk fogadni a kellemetlenségeket, fájdalmakat is, és ezzel elősegíthetjük a gyógyulást.

Milyen kérdéseket érdemes feltenni a szakembernek?

Érdemes rákérdezni a pontos diagnózisra, a kezelési tervre és a kilátásokra. Ezek a dolgok persze idővel változhatnak, ezért, ha ez történik, újra ajánlott átbeszélni a tudnivalókat. A nem világos részletekre is szabad rákérdezni, bár lehet, hogy erre másik alkalmat, szakembert kell megkérni. A kezelés során mindig be kell számolni az esetleges problémákról, fájdalmakról, mellékhatásokról, a palliatív szakorvos még az olyan kellemetlenebbnek tűnő részletekkel kapcsolatban is segíthet, mint például a székrekedés, szájszárazság, nyelési nehézségek.  
Pádi doktornő hangsúlyozza, hogy természetesen a fájdalomcsillapítás megfelelő módszereinek megtalálásában is kaphat segítséget a daganatos beteg, sőt, a hagyományos módszereken túl akár alternatív lehetőségekről is szó eshet. A legfontosabb tehát, hogy a palliatív ellátás jelentős életminőség javulást hozhat nem csak fizikai téren, de a megértés folyamata, a biztonságérzet növekedése miatt lelkiekben is. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Megszüntette fájdalmaimat

    A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos