Perifériás ízületi injekciók

Perifériás ízületi injekciók

2023.06.02 16:24

A perifériás ízületi injekciók a végtagok ízületeibe, például a váll, a könyök, a csípő, a térd, a kéz és a láb ízületeibe beadott injekciók. Számos hatóanyagot tartalmazhatnak, melyek segítenek az ízületi fájdalom enyhítésében. Segítenek továbbá a gyulladás diagnosztizálásában és kezelésében, valamint az ízület mobilitásának javításában.

 

Perifériás ízületi injekciókkal kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a perifériás ízületi injekció?
Kinek ajánlott a perifériás ízületi injekciók beadása?
Milyen típusai vannak a perifériás ízületi injekciónak?
Hogyan adják be a perifériás ízületi injekciókat? 
Mik a perifériás ízületi injekciók mellékhatásai, lehetséges szövődményei?
Milyen előnyei vannak a perifériás ízületi injekcióknak? Perifériás ízületi injekciókkal kapcsolatos szolgáltatásaink

Ízületi ultrahang vizsgálat
Helyi célzott injekciós terápia
Szteroid injekció
Hialuronsavas injekció 
PRP terápia

Mi az a perifériás ízületi injekció?

A perifériás ízületi injekciók hatékony módot biztosítanak olyan állapotok kezelésére, mint a krónikus ízületi fájdalom, a degeneratív mozgásszervi betegségek és a reumatoid artritisz. A krónikus ízületi fájdalmak kezelésére szolgáló injekciók hosszú utat tettek meg az 1930-as években történt első leírásuk óta. Az első ízületen belüli injekciókban glicerin, vazelin, lipodil és formalin készítményt használtak. Ma a perifériás ízület injekciók erős kortikoszteroid gyógyszereket tartalmaznak, amelyek sokkal jobb klinikai választ biztosítanak. A fent említett állapotok közös jellemzője, hogy mind gyulladást okoznak, amely krónikus fájdalomban csúcsosodhatnak ki, és végül az ízületek romlásához és a mozgásképesség elvesztéséhez vezethet. A perifériás ízületi injekciók alkalmazásával kapcsolatban számos randomizált vizsgálat bizonyította a klinikai hatékonyságot a jobb fájdalomcsillapítás és a jobb mozgástartomány tekintetében a különböző gyulladásos ízületi állapotokban szenvedő betegeknél.
Az orvos célja az perifériás ízületi injekció beadásakor a gyulladás és a fájdalom enyhítése erős gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok befecskendezésével a súlyosbodott ízületbe.  Tanulmányok kimutatták, hogy sejtszinten ezek az ízületen belüli szteroidok a sejtmaghoz kötődnek, és csökkentik a lizoszomális enzimek felszabadulását, a fagocitózist és a gyulladásos mediátorokat. A fájdalom gyakran csökken ezen gyulladásos mediátorok csökkenése miatt.
A szteroid konkrét kiválasztása általában az orvos személyes preferenciájához kapcsolódik. Az orvosok körülbelül egyharmada gyakran használja a metilprednizolon nevű szteroidot, míg egy másik egyharmad a triamcinolon-hexacetonidot, és az orvosok körülbelül egyötöde a triamcinolon-acetonidot részesíti előnyben. A helyi érzéstelenítőket, például a lidokaint gyakran kombinálják a kortikoszteroidokkal. Néhány újabb vizsgálat azt jelezte, hogy egyes érzéstelenítőknek átmeneti gyulladáscsökkentő hatásuk is lehet.

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb ...

Kinek ajánlott a perifériás ízületi injekciók beadása?

Az 1950-es években a kutatók felfedezték, hogy a kortikoszteroidok jótékonyan hatnak számos gyulladásos állapot, többek között a degeneratív csontbetegségek, a reumás ízületi gyulladás és az ízületi sérülések kezelésére. Az okoktól függetlenül, ha nem kezelik, a krónikus gyulladás az ízületek romlását okozhatja, ami károsíthatja a környező szöveteket.
A perifériás ízületi injekciókat rutinszerűen ajánlják azoknak a betegeknek, akiknél az enyhe fájdalomcsillapítók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) nem jártak sikerrel. Széles körben alkalmazzák olyan betegek kezelésére is, akik esetleges egészségi állapotuk miatt nem alkalmasak műtétre.
Az orvosok rutinszerűen végeznek perifériás ízületi injekciókat különböző ízületek gyulladásos állapotainak kezelésére; a leggyakoribb területek közé tartoznak azonban a vállízületek, a boka, a térd és a könyök.  A helytől függetlenül az injekció által felszabaduló erős szteroid gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a legtöbb esetben nem okoznak az orális szteroidokkal kapcsolatos tipikus szövődményeket, mint például izomgyengeség, gyomorfekély, bőrelvékonyodás és a cukorbetegség súlyosbodása.
A perifériás ízületi injekciókat akkor ajánlják, ha a betegnek jelentős ízületi fájdalmai vannak, amelyek nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre, és nem hajlandó vagy nem képes műtétre.

Milyen típusai vannak a perifériás ízületi injekciónak?

A perifériás ízületi injekciók típusai: 

  • Kortikoszteroid injekciók: A kortikoszteroid injekciókat az osteoarthritis tüneteinek kezelésére használják a kezelt ízület gyulladásának csökkentése révén. Az azonnali fájdalomcsillapítás érdekében a kortikoszteroiddal helyi érzéstelenítő is kombinálható.
  • Hialuronsavas injekciók: A hialuronsav természetes módon jelen van az ízületi folyadékban, kenőanyagként és lengéscsillapítóként működik. Az osteoarthritis ennek az anyagnak a kimerüléséhez vezethet, ami elvékonyítja az ízületi folyadékot és növeli a súrlódást. A hialuronsav injekciók gyulladáscsökkentő hatásúak is, sőt elősegíthetik a természetes hialuronsav termelését a térd ízületben.
  • Vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) injekciók: Ez az injekció a beteg saját véréből előállított, vérlemezkékben gazdag folyadékot tartalmaz. A vérlemezkék sok növekedési faktort tartalmaznak, amelyek elősegítik a gyógyulást. Tanulmányok szerint a PRP még a gyulladást is csökkenti.
  • Placenta szövetmátrix injekciók: Ez egy egészséges szülést követően adományozott placentaszövetből (méhlepény szövete) készített injekció. A placentaszövet nem váltja ki az immunrendszer válaszát, vagyis a tolerálja a testünk, ezért sok betegnél hatásosnak bizonyul. A placentaszövetben lévő növekedési faktorok elősegítik a gyógyulást.
  • Arthrocentézis: Az artrocentézis az ízületben felgyülemlett felesleges folyadék eltávolítása üreges tű segítségével. Ez a tünetek azonnali enyhülését eredményezheti. Az eltávolított folyadékot laboratóriumi vizsgálatnak vethetik alá, hogy értékeljék a beteg állapotát. A felesleges folyadék eltávolítása helyet teremt az ízületen belül, így az injekciók beadhatók, általában ugyanazon a helyen keresztül.

Sok tényezőtől függ, hogy kinek melyik perifériás ízületi injekció lesz a leginkább hatásos. Az orvossal együtt, egyeztetve, a beteg szempontjait figyelembe véve kell kiválasztani a legjobb kezelési módot. 

Hogyan adják be a perifériás ízületi injekciókat? 

Ez a nem invazív eljárás ambulánsan, viszonylag rövid kezelési idővel végezhető. Az ízületen belüli perifériás ízületi injekciók hatása általában az eljárást követő két napon belül jelentkezik. A megkönnyebbülés hosszan tartó lehet, és hosszú távú terápiás előnyöket biztosíthat. Ha hatékonyak, a krónikus fájdalom folyamatos kezelési programjának részét képezhetik. Sok esetben az ízületen belüli perifériás ízületi injekciók lehetővé tették a nagyobb mobilitást és a páciens életminőségének jelentős javulását.
A perifériás ízületi injekció beadása előtt a páciens kényelmesen ülve vagy fekve helyezkedik el.Perifériás ízületi injekció

A perifériás ízületi injekció általában a következő lépésekből áll:

  • Kezelőorvosa néhány vonalat húzhat a bőrre, hogy megjelölje az injekció beadásának helyét.
  • Bőrét fertőtlenítőszerrel megtisztítják a fertőzések megelőzése miatt a perifériás injekció beadásának helyén.
  • A tűt a lágyrészekbe fecskendezik, és az ízület felé haladnak. A gyógyszert befecskendezik az érintett ízületbe.
  • A gyógyszerek ízületbe történő pontos befecskendezéséhez képalkotó irányítás, például ultrahang vagy fluoroszkópia használható. Ezeknek a segítségével pontosabb helyre adható be a perifériás ízületi injekció.
  • Az injekció beadásának helyére általában sebtapaszt helyeznek.

A kortikoszteroid injekciót követően a helyi érzéstelenítő hatására néhány órán keresztül azonnali enyhülést tapasztal. Miután ez elmúlik, az ízület körülbelül 3-5 napig fájdalmas lehet. Az injekció beadásának helyére jeget lehet tenni. Általában másnap visszatérhet a munkájához, de egy-két napig kerülnie kell a megerőltető tevékenységet. A kortikoszteroid hatása fokozatosabb és tartósabb. A perifériás ízületi injekciók néhány héttől 6 hónapig vagy hosszabb ideig lehetnek hatékonyak. Egyetlen kezelés egy vagy több, néhány hétre elosztott injekciót jelenthet. Kezelőorvosa szükség esetén ismételt kezeléseket is beiktathat.

Mik a perifériás ízületi injekciók mellékhatásai, lehetséges szövődményei? 

Mint minden beavatkozásnak, gyógykezelésnek természetesen a perifériás ízületi injekciónak is lehetnek mellékhatásai. Bár a perifériás ízületi injekciók sok betegnél hatásosnak bizonyulnak, néhány betegnél fájdalom, fertőzés vagy allergiás reakció jelentkezhet miattuk. A perifériás ízületi injekció esetében a lehetséges mellékhatások vagy szövődmények közé tartozhatnak még az injekció beadásának helyén jelentkező átmeneti érzékenység, vérömleny, vérzés, fertőzés és allergiás reakció.
A hosszú időn keresztül ismételten adott kortikoszteroid injekciók a porc lebomlásához vezethetnek, ezért orvosa korlátozni fogja a kapott injekciók számát. Ismert továbbá, hogy a szteroidok növelik a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára nem feltétlenül alkalmasak. A hialuronsav jobb választásnak számít a cukorbetegek számára. Az orális gyulladáscsökkentő gyógyszerek ellenjavallt a PRP-injekciók szedése során.
Ismert hogy az orálisan (szájon át)!szedett szteroidok tipikus szövődményeket okozhatnak. Ezek közé tartoznak például az izomgyengeség, gyomorfekély, bőrelvékonyodás és a cukorbetegség súlyosbodása. A helyileg adott perifériás ízületi injekcióban található szteroid helyileg hat, így kevesebb ilyen jellegű szisztémás mellékhatást okoz, mint a szájon át bevett szteroid tabletták.

Milyen előnyei vannak a perifériás ízületi injekcióknak? 

A perifériás ízületi injekciók előnyösek, mivel más konzervatív módszereknél jobban oldják a fájdalmat, enyhülést biztosíthatnak. Ezáltal a perifériás ízületi injekciók gyakran késleltetik vagy akár elkerülhetővé is tehetik a műtét szükségességét. Továbbá csökkentik a szteroidok szisztémás mellékhatásait, azáltal hogy lokálisan adják be őket.

Téma szakértői