Így hat a hátfájás az életminőségre és a teljesítményre

Így hat a hátfájás az életminőségre és a teljesítményre

2020.10.05 10:28

A hátfájás, a derékfájás olyan általános és gyakori probléma, hogy kutatások foglalkoznak a hatásaival. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arról beszélt, milyen hatással van a hátfájás az életminőségre és milyen rizikófaktorokat kellene kiküszöbölni a gyógyuláshoz.

Hatalmas populációt érint a hátfájás

A brit Arthritis Research UK nevű szervezet átfogó kutatásában megdöbbentő adatokról számolt be. Felméréseik szerint a felnőtt népesség harmadát érinti a hátfájás problémája, a fiatalok közül pedig kb. 13-25 százalék szenved krónikus hátfájástól. Angliában a felmérés kapcsán 5.5 millió ember számolt be komoly fájdalmakról.
A hátfájás és derékfájás jelentősen rontja a teljesítményt.- A hátfájás ilyen hatalmas térnyerése bizony értelemben a modern életvitel következménye – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Ugyanis olyan rizikófaktorok járulnak hozzá a fájdalom megjelenéséhez, amelyek a mozgásszegény, ülő életmódból és bizonyos mértékig a modern ember elszigetelődéséből erednek. Az elsődleges kockázati tényező ugyanis az elhízás. Egy egészséges testtömeg-index-szel rendelkező személyhez képest egy elhízott embernek négyszer nagyobb esélye van a hátfájásra, különösen az alsó háti szakasz fájdalmára, és nem csak a megnövekedett terhelés, de az ennek következtében kialakuló strukturális változások miatt is. A második kockázati tényező a dohányzás, amely csaknem 50 %-kal növeli a hátfájdalom kialakulásának rizikóját, a többi, általa okozott betegségről nem is beszélve. Fontos tudni, hogy ebből a szempontból a depresszió is önálló kockázati tényezőnek számít, a depressziós páciensek közt 50 %-kal több a hátfájdalom, a nem érintettekhez képest. Itt tulajdonképpen egy ördögi kör figyelhető meg: a depresszió és a krónikus fájdalom egymást sajnos kölcsönösen erősítő faktorok.  A brit kutatók ugyanakkor hangsúlyozták a valamilyen szempontból hátrányos helyzet kockázatos mivoltát, különösen a 45-64 éves korosztályban.

A hátfájás jelentősen rontja az életminőséget

A krónikus hátfájás és derékfájás is orvosolható.A hivatkozott tanulmány szerint a hátfájás, egész pontosan a derékfájdalom volt az elsődleges ok, ami miatt a vizsgált 26 éves időszakban az érintettek mozgáskorlátozottsággal küzdöttek. A munkából való kiesés tekintetében ez volt a második leggyakoribb ok, ami miatt rövid távú betegszabadságot vettek ki.  A fájdalom ellenére a páciensek három hónap után nem kerestek tovább orvosi segítséget, holott 60-80 %-uk még egy év után is küzdött a fájdalommal. 
Arnold doktor szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a hátfájdalom milyen erősen hat az élet minden területére, legyen szó munkáról, közérzetről, a mozgás szabadságáról.  Ráadásul mára az is bebizonyosodott, hogy a krónikus fájdalom a neuropátiás fájdalmakat is felerősítheti,  és hozzájárul a szorongás, a hangulat- és alvászavarok megjelenéséhez is.
- A pácienseknek tehát nem érdemes ezzel a problémával egyedül küzdeni, szerencsére ma már számos hatékony módszer van a kezünkben, amelyekkel segíthetünk. Ha megtaláljuk a fájdalom kiváltó okát, eldönthetjük, hogy milyen eljárás vagy összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú. A célzott injekciókúra hasonlóan hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia. Már csak a rizikófaktorok ismertében is nagyon fontos, hogy a gyógyulást elősegítsük funkcionális gyógytornával és mentálhigiénés támogatással is. Utóbbi nélkül úgy vélem, nem lehet teljes a felépülés. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek, valamint a lelki-szellemi támogatásnak éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a fájdalom felé, és segítsünk a páciensnek elhinni, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető – hangsúlyozza a szakértő.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktor Nő / Úr; Két hete vérnyomás kiugrásom volt. ( 170/107 ). Ezt Tensiominnel levittük 150/90- es pulzus 90 körüli átlagra. Folyamatosan gyógyszert szedek a vérnyomásomra. A vérnyomásom 130-145 / 75-95 között mozog. Kb másfél hete, olyan nyomás, húzó- nyomó jellegű érzésem van a fejemben. Voltam sürgősségin, ott fizikális vizsgálatokkal, az agyi történéseket nem valószínűsítették. A tarkómnál, izomcsomót érzek. Fejfordításkor ropogó hangot hallok a nyakamból, enyhén fáj, ha a fejemet jobbra döntöm.Ha hirtelen fordítom a fejemet jobbra és balra bizonytalan lesz az egyensúlyom, néhány pillanatra. A nyomás érzése fekvésre enyhül. A szemem olyan, mintha ki lenne száradva. Hányinger , forgó jellegű szédülés nincs. Zavar, hogy nem volt még csak koponya röntgen sem, a Romberg teszttel és vakjárással az agyi érintettséget "kizárták" az orvosok. Mindkét vizsgáló sürgősségis orvos a vérnyomásomat tette felelőssé, a második orvos pánikzavart is valószínűsített. Vérnyomáscsökkentő gyógyszert váltott, Nebibeta 5 mg helyett Concor 5 mg 1 / napra. Mellette szedek még Covercard 5/5 1 / nap. Most xanaxot is adtak 0,25 2X1-et. Ön szerint a panaszok miatt egy koponya CT / MR / vizsgálat nem lenne indokolt? Várom válaszát. Zoltán
    Tisztelt Uram,

    Az On altal leirt komplex elváltozasok nem az en szakteruletemhez tartoznak.

    Levele alapjan javaslataim a kovetkezok :

    A vernyomas kontrollra 24 oras ambulans vernyomas- monitorizalast javaslok ( ABPM vizsgalat ) ennek alapjan allithato fel a pontos kezelelési strategia megitelesem szerint.
    A koponya MR vizsgalat javaslatat es szuksegesseget dontse el neurologus szakorvos az Ön vizsgalata , alapos kikerdezese es leleteinek egyuttes kiertekelese alapjan .
    Erdemes a panik- szindromat is kivizsgaltatni es ebben psychiater szakorvos segitseget kerni.

    A vernyomas kontroll - es beallitashoz javaslom a Klinikankon is dolgozo Dr. Kapocsy Judit FőorvosNo
    szakmai segitseget igenybe venni.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Zoltán

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves

    A Doktor úr, a recepciós hölgyek kedvesek, mosolygósak, közvetlenek, segítőkészek! Sok-sok ilyen EMBER-re lenne szükség az élet sok területén. Nyugtatóként hatnak a rám, nagyon bízom bennük és természetesen a Doktor úr tudásában, az ajánlott kezelés eredményességében!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók