Rotátorköpeny-szindróma

Rotátorköpeny-szindróma

2023.05.04 12:01

Hétköznapi életünkben teljesen természetessé vált, hogy fájdalommentesen képesek vagyunk kivitelezni a normális mozgásokat. Azonban számos probléma képezhet gátat ennek, melyek akár súlyos, a mindennapokat megnehezítő tünetekkel járhatnak, ilyen például a rotátorköpeny-szindróma is.

Rotátorköpeny-szindróma - Tartalom

Mi az a rotátorköpeny-szindróma?

Rotátorköpeny-szindróma tünetei

Rotátorköpeny-szindróma okai

Rotátorköpeny-szindróma diagnosztikája

Ultrahang szerepe a rotátorköpeny-szindróma felismerésében

Rotátorköpeny-szindróma kezelése

Rotátorköpeny-szindróma lehetséges szövődményei

Rotátorköpeny-szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a rotátorköpeny-szindróma?

A rotátorköpeny-szindróma a vállízület egyik leggyakoribb betegsége, amely a rotátorköpeny nevű izomcsoport és az ínszalagok sérüléséből vagy kopásából ered. A rotátorköpeny izomcsoport négy izomból áll, amelyek a vállízület mozgatását és stabilitását biztosítják. A rotátorköpeny izmai kötik össze a lapocka és felkarcsontot, körülölve a felkart, innen ered az elnevezése is.Az ínszalagok pedig a csontokat kötik össze és segítik az izomzat mozgatását, így a rotátorköpeny-szindróma rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat.

A rotátorköpeny-szindróma általában az idősebb korosztályban fordul elő, de sportolók, főleg a dobó- és teniszjátékosok is hajlamosak rá a fokozott terhelés miatt. A rotátorköpeny-szindróma tünetei közé tartozik a vállfájdalom, a mozgásbeszűkülés és a gyengeség érzése. A rotátorköpeny-szindróma diagnosztizálása általában fizikális vizsgálat, ultrahang vagy MRI segítségével történik. A rotátorköpeny-szindróma kezelése lehet konzervatív vagy műtéti, és az elsődleges cél a fájdalom és a mozgásbeszűkülés csökkentése, valamint a vállízület stabilitásának helyreállítása. Ha időben és megfelelően kezelik, a rotátorköpeny-szindróma általában jól gyógyítható, illetve a súlyosabb szövődmények kialakulása is megelőzhető.

Rotátorköpeny-szindróma tünetei

A rotátorköpeny-szindróma (rotator cuff syndrome) általában az ín-izom egységeket érintő sérülések, kopások vagy gyulladások miatt alakul ki a vállízületben. Rotátorköpeny-szindróma leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • Fájdalom: A vállban érezhető fájdalom általában hirtelen kezdődik,lehet enyhe vagy súlyos. A rotátorköpeny-szindróma érintett területre terhelődő nyomás vagy mozdulatok végzése során fokozódik a fájdalom. A fájdalom lehet diffúz vagy egy centrumra lokalizált, szúró, görcsös vagy akár lükető érzés is. A rotátorköpeny-szindróma okozta fájdalom főleg éjszaka vagy mozgatás során jelentkezik.
  • Gyengeség: A rotátorköpeny izomzata gyengülhet, amely befolyásolja a váll mozgékonyságát és az izomzat funkcióját, így rotátorköpeny-szindrómát eredményezhet.
  • Korlátozott mozgékonyság: A váll mozgékonysága korlátozódhat, különösen a felemelkedő mozdulatok esetén. A korlátozott mozgástartomány a  fájdalom és izomgyengeség függvényében változik, így elég sokféle beszűkültséget eredményezhet a rotátorköpeny-szindróma.
  • Kattanó hangok: A vállízületben kóros kattanó vagy ropogó hangok hallhatóak mozgás kivitelezése közben rotátorköpeny-szindróma esetén.

Rotátorköpeny-szindróma okai

A rotátorköpeny-szindróma általában az ín-izom egységeket érintő sérülések, kopások vagy gyulladások miatt alakul ki a vállízületben. Az alábbi okok bújhatnak meg a rotátorköpeny-szindróma hátterében: Ismétlődő stressz: A rotátorköpeny-szindróma kialakulhat olyan tevékenységek, mint a festés, tenisz, baseball vagy más ismétlődő kar- és vállmozgások végzése során.

Trauma: A vállra esés, a közvetlen ütés vagy baleset miatt bekövetkező sérülés is vezethet rotátorköpeny-szindrómához.

Anatómiai eltérések: Bizonyos anatómiai eltérések, például a vállcsont felső részének rendellenességei, normálistól eltérő állapotban lévő vállízület vagy a csontok közötti kis hely is növelheti a rotátorköpeny-szindróma kockázatát.

Időskori degeneráció: Az életkor előrehaladtával a rotátorköpeny ínja és izmai degenerálódhatnak, ami növeli a sérülés kockázatát és a rotátorköpeny-szindróma kialakulását.

Mozgáshiány: A mozgáshiány és az inaktivitás is hozzájárulhat a rotátorköpeny-szindróma kialakulásához.

Ha Ön is rotátorköpeny-szindróma tüneteit tapasztalja, ajánlott mihamarabb szakemberhez fordulni. A megfelelő kezelés és az életmódváltozások segíthetnek rotátorköpeny-szindróma tüneteinek enyhítésében és a rotátorköpenyt alkotó izomzat erősítésében.

Rotátorköpeny-szindróma diagnosztikája

A rotátorköpeny-szindróma diagnózisa általában egy fizikális vizsgálattal indul, amely során az orvos megvizsgálja a vállát és megpróbálja azonosítani a fájdalom forrását, illetve felmérni a mozgáskorlátozottságot.

A fizikai vizsgálatok mellett a különböző képalkotó vizsgálatok is fontos szerepet töltenek be a rotátorköpeny-szindróma diagnózisában. Így például az ultrahang, MRI vagy röntgenfelvétel fontos szereppel bír az ínszalagok, az izmok és az ízületek állapotának felmérésében.

Bizonyos funkcionális teszteket elvégzése is segíthet a fájdalom lokalizlásában és annak megállapításában, hogy pontosan melyik izom, ín lehet az érintett. 

Továbbá az elektromiográfia teszt lehetővé teszi az izomzat aktivitásának és a sérülés mértékének pontosabb kivizsgálását

A szakember általában a fizikai vizsgálat és a képalkotó vizsgálatok alapján diagnosztizálja a rotátorköpeny-szindrómát. Azonban fontos, hogy ha bármilyen vállfájdalmat vagy mozgáskorlátozottságot tapasztal, mihamarabb forduljon orvoshoz vagy egy szakember által vezetett terapeuta csapatához, mivel a korai diagnózis és kezelés segíthet a rotátorköpeny-szindróma okozta tünetek enyhítésében és az izomzat erősítésében.

Ultrahang szerepe a rotátorköpeny-szindróma kivizsgálásában

Az ultrahang vizsgálat nagyon hasznos és hatékony módszer a rotátorköpeny-szindróma diagnosztizálására és kivizsgálására. Az ultrahang segítségével az orvos meg tudja vizsgálni az ínszalagok, az izmok és az ízületek állapotát, valamint az esetleges gyulladásokat és sérüléseket.

Az ultrahangos vizsgálatot általában a fizikális vizsgálat és a beteg panaszainak alapján rendelik el. Az ultrahangos vizsgálat során a páciens vállát kenőanyaggal bevonják, majd az ultrahangos szenzor segítségével vizsgálják a vállízületet és a rotátorköpeny-szindrómára utaló jeleket.

Az ultrahangos vizsgálat előnye, hogy azonnali eredményt ad és nem igényel speciális előkészületeket, mint például az MRI. Ráadásul az ultrahangos vizsgálat olcsóbb, mint az MRI és a beteg számára is kevésbé kellemetlen.

Az ultrahang vizsgálat segítségével az orvos képet kap a rotátorköpeny-szindróma állapotáról és segít meghatározni, hogy melyik ínszalag vagy izom érintett. Ez az információ rendkívül fontos a megfelelő kezelési terv kidolgozásában és a tünetek enyhítésében.

Rotátorköpeny-szindróma kezelése

A rotátorköpeny-szindróma kezelése általában a tünetek súlyosságától, az érintett területtől és az egyéni körülményektől függ. A rotátorköpeny-szindróma kezelési terve magában foglalhatja az alábbiakat:

  • Pihenés: Az érintett váll területének nyugalomba helyezése segít a tünetek enyhítésében és az izomzat megnyugtatásában,relaxálásában.
  • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ek) segíthetnek a rotátorköpeny-szindróma okozta fájdalom és duzzanat csökkentésében.
  • Fizioterápia: A fizioterápia segíthet az izomzat megerősítésében és a mozgásterjedelem visszaállításában. Az egyénre szabott gyakorlatokat és terápiás módszereket a fizioterapeuta egyénre szabottan dolgozza ki a rotátorköpeny-szindróma típusától,súlyosságától függően.
  • Injekciók: A kortikoszteroid injekciók a gyulladás csökkentésében segíthetnek. Az injekciók általában a fizioterápiával kombinálva hatékonyabbak.
  • Sebészet: Ha a konzervatív kezelési módszerek nem segítenek, a kezelő csapat mérlegelheti a sebészeti beavatkozást. A rotátorköpeny-szindróma sebészeti kezelése általában a sérült rotátorköpeny szövetek javítását vagy helyreállítását foglalja magában.

A rotátorköpeny-szindróma kezelésének célja a fájdalom enyhítése, az izomzat megerősítése, a mozgékonyság helyreállítása és a mindennapi tevékenységek megkönnyítése. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezelés hatékonysága és az eredmények az egyén körülményeitől és a szindróma súlyosságától függenek, ezért a kezelési tervet mindig az orvos vagy a terapeuta javaslatai alapján dolgozzák ki. Kiemelendő, hogy a rotátorköpeny-szindróma kezelése során a terápiahűség, bizalmas orvos-beteg kooperáció kiemelt fontossággal bír.

Rotátorköpeny-szindróma lehetséges szövődményei

Ha a rotátorköpeny-szindrómát nem kezelik megfelelően, akkor komolyabb szövődmények alakulhatnak ki, melyek kezelése bonyolulttá válhat a tünetek súlyosbodása, terjedése miatt. 

Krónikus fájdalom: Ha a rotátorköpeny-szindrómát nem kezelik, akkor a fájdalom krónikussá válhat és akár hosszú távon is fennállhat.

Mozgáskorlátozottság: A rotátorköpeny-szindróma következtében a vállízület mozgásterjedelme csökkenhet és a páciensnek nehézsége lehet a karjának legegyszerűbb mozgatásában is.

Izomgyengeség: A rotátorköpeny-szindróma érintett területen a krónikus gyulladás és az izomhasználat hiánya miatt az izomzat gyengülhet, sorvadhat.

Vállízületi merevség: A rotátorköpeny-szindróma következtében a vállízület merevvé válhat, ami azt jelenti, hogy a betegnek nehézsége lehet a karjának mozgatásában és a mindennapi tevékenységek végzésében.

Sérülés: A rotátorköpeny-szindróma fokozza a vállízület sérülésének kockázatát, például a váll ficam vagy törés bekövetkezését.

Rendkívül fontos, hogy időben és megfelelően kezeljék a rotátorköpeny-szindrómát, hogy elkerüljék a szövődmények kialakulását, és a rotátorköpeny-szindrómával küzdő személy minél hamarabb visszanyerhesse a vállízület mozgékonyságát és funkcióját.

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

  • Specialitások: