Köszvény - genetika vagy étrend?

Köszvény - genetika vagy étrend?

2023.05.22 13:45

A köszvény egy ízületeket érintő gyulladásos betegség. A hiperurikémia, vagyis a vér magas húgysavszintje okozza a köszvényt. Normális esetben a húgysav a vizelettel ürül ki. Ha azonban felhalmozódik a szervezetében, kristályokat képezhet, és kicsapódhat az ízületeiben. Ez gyulladást okoz, ami köszvényt eredményez. A köszvény kialakulásához genetikai és környezeti, étrendi tényezők egyaránt hozzájárulnak. Genetikai tényezők befolyásolják a szervezet vizeletkiválasztó képességét, míg az étrendünkön az múlik, hogy mennyi húgysavat juttatunk a szervezetbe. A következő cikkben a köszvény kialakulásában legfontosabb tényezőkről, a genetikai háttérről, a köszvény öröklődéséről, illetve a befolyásolható tényezőről, az étrendről olvashat majd.

Köszvénnyel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központnál
Mi az a köszvény?
Milyen tényezők okozhatnak köszvényt?
Mi a köszvény genetikai háttere?
Mely élelmiszerek okoznak köszvényt?
Melyek a legjobb ételek köszvény esetén?
Milyen előnyei vannak az alacsony purin tartalmú étrendnek?
Milyen hátrányai vannak az alacsony purin tartalmú diétának?

Köszvénnyel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központnál

Mi az a köszvény?

köszvény egy ízületi gyulladásos betegség, mely fájdalmat és duzzanatot okoz az ízületekben. A köszvény okai között étrendi, életmódbeli és genetikai tényezők is állnak, melynek hatására olyan szinten megemelkedik a húgysavszint, hogy az már nem tud vizelettel távozni, hanem kicsapódik, éles kristályt formál az ízületekben. A kicsapódást elősegíti a lehűlés is, éppen ezért a nagylábujjban, hideg területen a leggyakoribb a köszvény kialakulása, de emellett a térden, bokán, kézen, csuklón és könyökön is előfordulhat a köszvény. A köszvényes tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, hanem jönnek és mennek, visszatérnek az úgynevezett fellángolások vagy köszvényes rohamok formájában.

Milyen tényezők okozhatnak köszvényt?

A köszvény kialakulásában számos tényező szerepet játszik, amelyek következtében emelkedik a húgysavszint vagy nem tud megfelelőképpen ürülni. Bárkit érinthet a köszvény, azonban a férfiaknál nagyobb a valószínűsége a köszvény kialakulásának. A nőknél általában csak a menopauza után jelentkezik köszvény. Köszvényt okozhatnak olyan betegségek, amelyek fokozott sejtanyagcserével, azáltal fokozott purin lebontással és több húgysavtermeléssel járnak. Ilyenek például a következő betegségek, amik köszvényt okozhatnak:

Köszvényt okozhatnak olyan gyógyszerek is, amik akadályozzák a húgysav kiválasztódását a vesében, valamint a vízhajtók és az immunszuppresszánok is. Ezeken kívül és leggyakrabban a köszvény kialakulásában genetikai és életmódbeli, étrendi tényezők játszanak szerepet. A genetikai tényezők a nem befolyásolható elem a köszvény kialakulásában, ha valaki családjában előfordult köszvény, ő is örökölhette a géneket, és hajlamosabb a köszvényre. Míg az étrendet, életmódunkat meg tudjuk változtatni, hogy még örökölt hajlama ellenére is csökkentsük a köszvény kialakulásának esélyét. Ezért cikkünkben részletesen kifejtjük, hogy hogyan csökkenthető a húgysavszint és ezáltal a köszvény kialakulása az étkezéssel.

Mi a köszvény genetikai háttere?

A köszvény részben genetikai eredetű, köszvényben szenvedők 20%-ának van köszvényes rokona. A kutatások felfedtek két gént, melyek kapcsolatban állhatnak a köszvénnyel. A köszvény az húgysav transzportereket irányító géneket érinti. A húgysav-transzporterek szabályozzák az húgysav-kiválasztást. Ha az egyik ilyen, húgysavval kapcsolatos génben eltérés van, az köszvényhez vezethet. Ráadásul több tucat lehetséges génváltozat létezik. Eddig a kutatások szerint a legerősebb kapcsolat a köszvény és az SLC2A9 és az ABCG2 között van. Az SLC2A9 fehérje a vesén dolgozik, segít a húgysav visszaszívásában a véráramba. Segít továbbá kiválasztani a vizelettel a húgysavat, tehát csökkenti a húgysav szintjét a vérben. A gén különböző módosulataiban ez a funkció sérül, emiatt okozhat köszvényt. Az ABCG2 gén egy olyan fehérje előállításában segít, amely főként a bélben és a májban található és felelős a húgysav ürüléséért a bélbe, hogy széklettel távozni tudjon. Ha azonban az ABCG2 génben eltérés van, a húgysav nem ürül kellően, ami szintén köszvényhez vezethet.

Mely élelmiszerek okoznak köszvényt?Köszvény

A magas purintartalmú ételek fogyasztása nagyobb valószínűséggel vezet magas húgysavszinthez a szervezetben, ami köszvényt okozhat. A purin lebontása során ugyanis húgysav termelődik a szervezetben. A problémát az okozza, ha nemcsak a normális mennyiségű húgysav termelődik naponta a szervezetben (a felesleges sejtek lebontásából, táplálékkal). Hanem ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amiknek magas a purin tartalma, a testünk már nem lesz képes ezt a nagy mennyiségű húgysavat kiválasztani, és ennek következtében kialakul a köszvény.

A köszvényt kiváltó 10 legfontosabb étel és ital a következő:

 • Cukros italok és édességek: A szokásos asztali cukor fele fruktóz, amely húgysavvá bomlik le. Bármilyen magasabb cukortartalmú étel vagy ital kiválthatja a köszvényt.
 • Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup: Ez a fruktóz koncentrált formája. Ha elkezdi nézegetni a címkéket, mindenféle csomagolt élelmiszerben talál magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, amire nem feltétlenül számítana, ezek fogyasztása pedig köszvényhez vezethet.
 • Alkohol: Vannak magas purintartalmú italok, például a sör, amik így okozhatnak köszvényt. Más alkoholos italok nem magas purintartalmúak, de az alkohol megakadályozza, hogy a vesék eltávolítsák a húgysavat, így az tovább halmozódik a szervezetben.
 • Szerves húsok: Ezek közé tartozik a máj, a pacal, az agyvelő és a vese.
 • Vadhúsok: Az olyan különlegességek tartoznak ide, mint a liba, a borjú- és a vadhús, többek között ezért ismerték a köszvényt a középkorban "a gazdagok betegségének".
 • Bizonyos tenger gyümölcsei: köztük a hering, a fésűkagyló, a kagyló, a tőkehal, a tonhal, a pisztráng és a foltos tőkehal.
 • Vörös húsok: beleértve a marhahúst, a bárányhúst, a sertéshúst és a szalonnát.
 • Pulykahús: Ez a soványabb hús ennek ellenére magas purintartalmú. Különösen kerülje a feldolgozott csemegepulykát.
 • Szaftok és húsmártások.
 • Élesztő és élesztőkivonat.

  Kapcsolódó cikkünk

  Mit tehet, ha csípője és térde miatt nem tud lépcsőzni?

  Mit tehet, ha csípője és térde miatt nem tud lépcsőzni?

  A csípő- és a térdízület kopása olyan mindennapi tevékenységeket is megnehezíthet, mint a lépcsőzés vagy akár csak a kádba való ...

Melyek a legjobb ételek köszvény esetén?

Bár bizonyos ételek fogyasztása nem elég ahhoz, hogy a köszvény elmúljon, a tanulmányok szerint bizonyos ételek és italok segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő húgysavat, ezáltal a köszvényes rohamok gyakoriságát. Például:

 • Tej: Egyes korai kutatások szerint a sovány tej fogyasztása segíthet a húgysav és a köszvényes fellángolások csökkentésében. Felgyorsítja a húgysav kiválasztását a vizelettel, és csökkenti a szervezet gyulladásos reakcióját az ízületekben lévő húgysavkristályokra.
 • Cseresznye: A tudósok jelenleg a cseresznye és a cseresznyelé előnyeit kutatják a köszvényes tünetek kezelésében, és a korai eredmények ígéretesek. A cseresznye ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a szervezetben lévő húgysav csökkentésében is, a köszvény kialakulásának megakadályozásában.
 • Kávé: Talán hallottunk már arról, hogy a kávé savas, de a kávéban lévő sav típusa nagyon különbözik a húgysavétól. Valójában a napi kávéfogyasztás többféleképpen is csökkentheti a húgysavszintet. Lassítja a purin húgysavvá történő lebomlását, és felgyorsítja a kiválasztás ütemét, ezáltal megakadályozva a köszvény kialakulását.
 • Víz: Azok az emberek, akik naponta öt-nyolc pohár vizet isznak, kisebb valószínűséggel tapasztalnak köszvényes tüneteket. Ennek az értelme, hogy a vesék a vizet használják a húgysav vizelettel történő kiválasztásához. A víz a vese egészségének is jót tesz. A károsodott veseműködés az egyik olyan tényező, amely hozzájárulhat a köszvény kialakulásához.
 • Fehérjeforrások váltogatása: Bizonyos húsok és tenger gyümölcsei magasabb húgysavtartalmúak, és köszvényhez vezethetnek, de ha széles választékot fogyaszt, és távol tartja magát a fent felsorolt legrosszabb bűnösöktől, akkor minden rendben lesz.
 • Gyümölcsök és a zöldségek: A legtöbbnek alacsony a purintartalma, de még a magasabb purintartalmúakról sem derült ki, hogy befolyásolnák a köszvényes tüneteket. 
 • Gabonafélék (kivéve a zab): A rizs, a tésztafélék, a kenyér és a gabonafélék mind köszvény barátok (kivéve a zabot). Óvakodjon a csomagolt termékekben található hozzáadott magas fruktóz tartalmú kukoricasziruptól, és válasszon teljes kiőrlésű gabonát (legalább az esetek felében), hogy segítsen a vércukorszint szabályozásában, és a köszvény megelőzésében.

Milyen előnyei vannak az alacsony purin tartalmú étrendnek?

 • A húgysav csökkentése révén csökkentik a köszvény fellángolását: A hiperurikémiára hajlamos emberek diétával kezelhetik állapotukat, hogy megelőzzék az olyan szövődmények kialakulását, mint a köszvény és a vesekő. Azok, akiknél már diagnosztizáltak köszvényt vagy vesekövet, képesek lehetnek megakadályozni, hogy új húgysavkristályok képződjenek az ízületeikben vagy a veséjükben, vagy legalábbis lassítani tudják a folyamatot.
 • A testsúly csökkentése: A magas húgysavtartalmú élelmiszerek, például a vörös húsok és az édességek kerülése másodlagos előnyként segíthet a testsúly csökkentésében, ezáltal a köszvény kialakulásának csökkentésében is. A köszvény nagymértékben összefügg a túlsúlygyarapodással és a kapcsolódó anyagcsere-szindrómákkal, például az elhízással, a cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri betegségekkel. A fogyás statisztikailag csökkenti a köszvény kialakulásának kockázatát, és segít enyhíteni a köszvény tüneteit azáltal, hogy tehermentesíti az ízületeket.
 • A gyógyszeres kezelés csökkentése: A diéta nem olyan hatékony a köszvény kezelésében, mint a gyógyszeres kezelés, és nem is hivatott helyettesíteni azt. De ha odafigyel az étrendjére köszvény esetén, az segíthet minimalizálni a gyógyszerek szükségességét, mert kevesebbszer fordulhat elő köszvényes roham.

Milyen hátrányai vannak az alacsony purin tartalmú diétának?

 • Életmód korlátozó hatású: A hiperurikémiában szenvedők számára az alacsony purin tartalmú diéta hosszú távú életmódváltást jelent. Történetesen számos kedvenc kényeztetést is célba vesz, beleértve a cukrot, az édességeket és az alkoholt. Néhány ember számára ezekről a korlátlan lemondás irreálisnak tűnhet, különösen, ha ez csak kiegészítő terápia. Mint a legtöbb diétához, ehhez is ragaszkodni kell ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit.
 • Korlátozza az omega-3 forrásokat: A tenger gyümölcsei az omega-3 zsírsavak legfontosabb étrendi forrásai közé tartoznak, és az alacsony purin tartalmú diéta ezek közül sokat korlátoz. Az omega-3-aknak számos ismert egészségügyi előnye van - különösen az ízületi gyulladásból eredő gyulladások és ízületi fájdalmak enyhítése. A halolaj-kiegészítők azonban rendben vannak ennél a diétánál.
 • Nem teljes gyógymód: A diéta egy kicsit csökkentheti a vér húgysavszintjét, de nem annyira, mint amennyire a gyógyszerek hatásosak a köszvény ellen. A legjobb megközelítés a köszvény kezelésében a kettő kombinálása.

  Téma szakértője

  Dr. Selyem Réka MSc

  Reumatológus

 • Specialitások: