Isiász oka, tünetei és kezelése

Isiász oka, tünetei és kezelése

2023.05.25 11:40

Az isiász (más néven: nervus ichiadicus), azaz ülőideg szervezetünk leghosszabb idege. A csípő-fartájon lép ki a medencéből és fut le a combokba. Számos izmot mozgat és felel a lábak érző beidegzéséért.

Isiász - tartalom

 

Fájdalomközpont - isiász kezelésének központja

Isiász esetén keresse fel bizalommal a Fájdalomközpont szakembereit, komplex diagnosztikai és kezelési megoldással segítjük fájdalommentes életét, műtéti szükség esetén segítünk a műtét leszervezésében, biztosítjuk az utókezelését.

Isiász-szindróma

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége, gyakran lumbágóként is nevezik. Az ülőideg szervezetünk leghosszabb idege: csípő-fartájon lép ki a medencéből és fut le a combokba, ezért számos izmot mozgat és felel a lábak érző beidegzéséért.

Az isiász okai

Az isiász (vagy ülőidegzsába) fájdalom nem önálló betegség, hanem egyéb egészségügyi problémák következménye,Isiasz működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat.

. Legjellemzőbb kiváltó oka az idegrostok összenyomódása, melyet leggyakrabban a porckorongsérv vált ki. Az isiászt általában egy porckorongsérv (vagy kidudorodás) okozza a gerincben, amely nyomja az isiász ideget. Az isiász hátterében továbbá állhat lumbális gerinccsatorna-szűkület is, amely a csigolyák közötti ízületek kopásos betegsége. Ennek esetén csigolyatestek egymáson elcsúsznak, és így a helyükből elmozdulva nyomást gyakorolnak a gerincre és a belőle kilépő ideggyökre is.

Az isiász idegre gyakorolt nyomás okai általában a nem megfelelő életmóddal alakul ki, ilyenek lehetnek az:

 • Elhízás
 • Rossz testtartás
 • Tumor
 • Tályog
 • Vérrög
 • Kényelmetlen ülőhelyzet
 • Bármilyen idegi rendellenesség

Előfordulhat olyan is, hogy az isiász oka nem azonosítható.

Az isiász tünetei

Talán azt gondolja, hogy senki sem tud azonosulni a derékfájdalmával, de valójában ez az egyik leggyakoribb fizikai panasz a világon. Tanulmányok azt mutatják, hogy a lakosság mintegy 80%-a élete során valamikor hátfájással küzd, és több munkanapot hagynak ki emiatt, mint bármely más típusú rokkantság miatt. A legfontosabb és leggyakoribb tünete a derékfájás, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki. A fájdalom jellemző lefutása: derék - farpofa aló része - comb hátsó fele - térd külső oldala - külső boka, azonban nem minden esetben terjed végig a fenti vonalon. Súlyosságtól függően "megállhat" fentebb is, így ezeken a területeken bárhol jelentkezhet akár érzéskiesés, mozgászavar. A fájdalom is sokféle lehet: egészen enyhe fájdalomérzéstől az elviselhetetlenig fokozódhat fokozatosan, de felléphet hirtelen is.

Jellemező rá továbbá, hogy a fájdalom előidézhető akár tüsszentéssel, köhögéssel, orvosi műfogásokkal is, minden olyan esettel, amikor az ideg nyomás alá helyezését növeljük.

Továbbá tünetei lehetnek:

 • zsibbadás
 • izomgyengeség
 • az ideg mentén tűszúrások érzete
 • mozgászavar
 • vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (inkontinencia)

Az isiász megértéseisiasz

Az isiászideg, a test leghosszabb idege, a hát alsó részétől a fenéken keresztül a lábszár oldalán fut végig. Ezért érez fájdalmat a lábában, annak ellenére, hogy a fájdalom forrása a hátából ered. A klasszikus tünetek közé tartozik az egyik oldalon jelentkező fájdalom, amely a feneket és a lábszárat érinti. Egyesek éles vagy szúró fájdalomként érzik, mások bizsergésként vagy zsibbadásként írják le.

Az isiászos tünetek általában hirtelen jelentkeznek, néhány napig vagy néhány hétig tartanak, és általában konzervatív kezelésekkel megszűnnek. Ha azonban a tünetek tartósan fennállnak és súlyosak, Dr. Shah segíthet Önnek korszerűbb kezelésekkel.

Az isiász diagnózisa

Az isiász diagnózisának első lépése, hogy az ortopéd szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst, ideális esetben teljes kórtörténet kap a kezelőorvos az isiász fennállásáról. Ezt követően fizikális vizsgálat következik, amit további képalkotó diagnózis követhet:

Röntgenfelvétel: A röntgensugarak a belső szövetekről, csontokról és szervekről filmfelvételeket készít.

Mágneses magrezonancia képalkotás (MRI): Nem röntgensugarat, hanem mágneses teret használ az MRI eszköz, ezáltal nem éri káros sugárzás a beteget. Egy számítógép segítségével részletes képeket készít az Ön testében lévő szervekről és struktúrákról.

Elektromiográfiai vizsgálat (EMG). Az izmokban keletkező elektromos impulzusok rögzítésére és elemzésére együttesen végzett eljárás. Az EMG során vékony tűket helyeznek az izmokba, hogy rögzítsék az elektromos aktivitást. Ezután elektródákat helyeznek el a bőrén különböző helyeken az idegpálya mentén. Az idegek különböző helyeken történő stimulálásakor a szakorvos meg tudja határozni az Ön sérülésének konkrét helyét.

Az isiász kezelése 

Az ülőidegzsába kezelésénél a legelső minden esetben a pontos ok kiderítése, a gerincsérv kizárása, mivel akut gerincsérv esetén a kezelés kórházi, sokszor azonnali műtéti beavatkozás szükséges.

Porckorong előboltosulás esetén az isiász kezelés akut és krónikus szakra osztható.

Akut szakban 

A feladat a fájdalom, a gyulladás és az ödéma csökkentése, a nyomás alá került idegek felszabadítása. Ilyenkor választható vagy éppen kombinálható kezelések hatásosan csökkenthetik a derékfájdalmat:

 • szájon át szedhető fájdalomcsillapító (ez legtöbbször nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer, de egyes esetekben a kábító hatású, akár opioid fájdalomcsillapító is szóba jöhet)
 • szájon át adható izomlazító
 • injekcióban adható fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és izomlazító, melynek speciális formái:
 • akupunktúra

Akut szakban fontos a nyugalomba helyezés, a tehermentesítés. Kiegészítő gyógykezelés is alkalmazható. Ilyen lehet a hideg vagy meleg borogatás, amely gyors segítség lehet az idegi fájdalomnak, ugyanakkor serkenti a vérkeringést és csökkenti a gyulladást. A nyújtó gyakorlatok is jótékony hatással lehetnek, ez esetben az alsó-háti tájék fájdalmai kis mértékben csökkenhetnek.

Kapcsolódó cikkünk

Hogyan lehet kezelni a felnőttkori gerincferdülést?

Hogyan lehet kezelni a felnőttkori gerincferdülést?

A gerincferdülés általában gyermek- vagy serdülőkorban alakul ki, azonban ennél ritkább esetekben előfordul, hogy később, a pubertás után, a csontváz ...

 

Krónikus szakaszban

Kiemelten fontosak a különböző mozgásterápiás és fizioterápiás kezelések, mint:

 • Gyógytornagyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken
 • Speciális Mckenzie torna, ami a gyulladás miatt letapadt idegeket mobilizálja
 • Orvosi javaslatra a hideg-meleg terápia
 • Természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia
 • Gerinckímélet az ülőmunka rendszeres megszakításával, nyújtózkodásokkal, tartáskorrekcióval
 • extrémebb esetben epidurális szteroid injekció

A gyógytornán belül is létezik kifejezetten az isiász kezelésére gyakorlatsor, amelyek a következő fő célokat szolgálják:

A célzott isiászgyakorlatok a következő fő célokat szolgálják:

 • Csökkenteni az akut isiász idegfájdalmat
 • Javítani a láb mobilitását és mozgásterjedelmét
 • A lágyrészek gyógyulását elősegíteni
 • Az isiászideg működésének javítása
 • Az izmok és lágyrészek kondicionálása
 • A fájdalom kiújulásának megelőzése vagy legalábbis minimalizálása.

Ahhoz, hogy a terápiás gyakorlatok hatékonyak legyenek, azokat rendszeresen és az előírásoknak megfelelően kell végezni, az adott formát és programot alkalmazva. A testtartásra és a testmechanikára való nagyfokú odafigyelés kihívást jelent, de elengedhetetlen a gyakorlatok hatékonyságához.

Ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az isiászfájdalom terápiás gyakorlatokkal történő enyhítéséhez az isiász idegfájdalom gyakori diagnózisaihoz.

 

Fájdalomcsillapítás hatásmechanizmusa gyógymasszázzsal és kiegészítő terápiákkal:

 • csökkenti az izmok túlterheléséből, feszességéből eredő fájdalmakat

Az isiász ideg merevsége javítható az idegcsúszás (idegnyújtás) vagy mobilizációs gyakorlatok segítségével. Ezek a gyakorlatok segítenek fenntartani a tápanyagok áramlását az ideg és a környező szövetek között, növelve annak rugalmasságát. Ez a folyamat csökkenti az ideg duzzanatát is, és visszafordítja a negatív immunrendszeri változásokat.

 • normalizálja az izomtónust, növeli az izmok erősségét

A testmozgás növeli a mély izomrostok aktiválását (az izom megfelelő bevonását) és területét, javítva ezzel az izomerőnket. Az erős izmok segítik a gerinc megtámasztását, javítva annak stabilitását. Az izomfáradtságból eredő fájdalom is csökken. Nem utolsó sorban az isiász gyógytorna oldja az izomcsomókat.

 • erősíti a csontokat

A testmozgás növeli a csontsűrűséget, ami erősebb csontokat eredményez. A csontok minősége olyan állapotokban, mint a csontritkulás, valamint az ízületi gyulladás és a Bechterew-kór okozta csontfájdalom, bizonyítottan javul a testmozgás hatására.

 • javítja a keringést

A gerinc izmainak, idegeinek és egyéb lágyszöveteinek áramlása a testmozgás hatására fokozódik. Ez a folyamat a szövetek jobb tápanyagellátását eredményezi, elősegítve a gyógyulást és enyhítve a merevséget.

A fentiekből eredően, testmozgás és mozgás nélkül a hátizmok és a gerinc struktúrái dekondicionálttá (gyengévé és merevvé) válnak, és kevésbé képesek támogatni a hátat. A dekondicionáltság további traumához és megterheléshez vezethet, ami további fájdalmat okozhat.

Téma szakértője

Dr. Kiss Csaba PhD

reumatológus

 • Specialitások: