Állandóan fáj, ég, zsibbad vagy gyenge a lába?

Állandóan fáj, ég, zsibbad vagy gyenge a lába?

2023.04.25 11:40

Egyáltalán nem mindegy, milyen típusú fájdalom jelentkezik a lábban, hiszen ennek meghatározása a diagnosztizálást is megkönnyítheti. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a lábfájdalom egyes fajtáiról beszélt.

Honnan ered a fájdalom?

A lábat érintő fájdalmak egészen széles skálán mozoghatnak, az enyhe, gyorsan múló fájdalomtól a kínzó, folyamatos sajgásig, ami aludni sem hagyja a beteget. A lábfájdalom oka sokszor valóban az alsó végtagokban keresendő, de az is gyakori, hogy gerinc eredetű a probléma. A kiindulópont lehet a gerinc alsó szakasza, ahonnan az ülőideg ered, de akár az L4 csigolyánál kialakuló porckorongsérv is lehet az ok, aminek kapcsán megjelenhet a comb elülső, laterális részéről a belső boka felé sugárzó fájdalom, és a térdfeszítő izmok elgyengülése. Mivel az ágyéki idegek a láb egyes területein futnak, így legyen szó bármilyen lábat, lábfejet érintő problémáról, mindig vizsgálni kell a gerincet is.

Milyen típusú a fájdalom?

lábfájdalom diagnózis- Mivel a mozgásszervi fájdalmak hatékony kezelése csakis pontos diagnózisra épülhet, különösen fontos, hogy a páciensek meg tudják határozni, mit éreznek – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ha szükséges, eszközös képalkotó vizsgálatokat is elvégezhetünk a diagnosztizálás során, és mindezekre együtt építhetjük a fájdalomcsillapító és az oki kezeléseket. 

Gyakori fájdalom típusok

  • Bizsergés vagy zsibbadás

Lábzsibbadást bárki érezhet, ha hosszú ideig ül olyan pózban, amely akadályozza a láb kielégítő vérkeringését. Ilyenkor nem érzékeljük a hideget, a meleget, a nyomást. Ehhez hasonlatos érzést okoz az is, amikor a gerinc valamilyen problémája miatt zsibbad a beteg lába, bár ilyenkor a zsibbadás tartósan van jelen és jelentősen rontja az életminőséget. Például lehetetlenné válhat a járás vagy az autóvezetés, ha a lábfej vagy az egész láb zsibbad. Ez az érzet az enyhe bizsergéstől a teljes érzéketlenségig terjedhet.

  • Állandó fájdalom

Ezt a típusú fájdalmat többnyire a fenekük területén érzik a betegek, vagyis ez nem tipikusan lábfájdalom, de kísérheti a láb fájdalma is. Leginkább „idegi fájdalomként” szokás leírni, szemben az égő vagy a lüktető fájdalommal. Nagyon gyakran csak az egyik oldalon jelentkezik, sokszor izomgörcsnek vagy gyöki fájdalomnak (radiculopathia) is nevezik. Sokszor enyhülést hoz, ha a beteg nyújtózik, sétál vagy más, könnyű mozgást végez.  

  • Égő, éles fájdalom

lábfájdalom diagnózisEz az érzés élesen jelentkezik az alsó gerincszakaszból vagy a tomporból kiindulva és a lábakig lehúzódva. Az is előfordulhat, hogy az égő érzés szakaszosan bukkan fel és a lábfejeket is érinti. A betegek gyakran olyan kifejezésekkel írják le az érzést, mintha az elektromossághoz hasonlatos lenne, sugárzó, olyan, mint az áramütés, és a krónikus lábfájdalomtól eltérően nagyon erős, néha kibírhatatlan. Gyakran kiderül, hogy az ilyen fájdalom az alsó gerincszakasz irritációjának köszönhető, és isiász áll a probléma mögött.

  • Gyengeség vagy nehézség-érzés

A láb gyengeség- vagy éppen nehézség-érzését többnyire a mozgás váltja ki. Az érintettek úgy írják körül az érzést, hogy szinte húzniuk kell a lábukat, vagy, hogy képtelenek olyan gyorsan és könnyen járni, mint korábban, esetleg különös nehézséget okoz nekik a lépcsőzés, a gyengeség és a lassú reakcióik miatt. A gyengeségtől szenvedő páciensek általában nem tudnak lábujjhegyen vagy a sarkukon járni, forgatni a bokájukat.   

  • Pozíciótól függő lábfájdalom

Ha a lábfájdalom határozottan felerősödik ülés, állás vagy járás közben, lehetséges, hogy a deréki gerincszakasz problémája áll a háttérben. Ilyen esetben egy pozícióváltás sokszor hoz könnyebbséget. Például gerinccsatorna-szűkületnél sokszor enyhíti a fájdalmat, ha a beteg kissé előrehajol, ám az elfordulás fokozza a kellemetlenséget.
 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Fáj a lábfeje? A cipője és a gerince is okozhatja

Térdfájdalom? Így maradhat mobil az ízület

Járási nehézség? Nem csak a sántikálás okozhat problémát

Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Bocsánat , hogy most ìrok , fáj a talpam , fáj ha megyek , dolgozom de egyre rosszabb , nem múlik nem tudok aludni tőle , van amikor a tèrdemig fáj , ès már kèt hónapja ha nem több, a stresz nem hinnèm , hogy csinálná , esetleg még tudná ìrni mi lehet vagy esetleg melyik szer lehet ki hatással rá. Előre is meg köszönöm
Kedves Mosóczki Ilona

A talpi fájdalom egyik leggyakoribb oka lúdtalp, vagy egyéb láb statikáját érintő probléma. De okozhatja az erek betegsége, vagy akár cukorbetegség is. Szakorvosi vizsgálat javasolt, enélkül diagnózis, illetve kezelési terv nem állítható fel. Ortopédust és/vagy érsebészt keressen fel első körben.

Mosóczki Ilona

Dr. Magbade Gábor

ortopéd-traumatológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyszerű munkát végez

Magbade Gábor Doktor Úr nagyszerű munkát végez. Csak ajánlani tudom.
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia