Járási nehézség? Nem csak a sántikálás okozhat problémát

Járási nehézség? Nem csak a sántikálás okozhat problémát

2023.04.25 11:41

Járási nehézség alatt sokszor csak a sántítást értjük, de számos olyan probléma van, amely miatt ez az egyszerű aktivitás eltér a normalitástól. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnosztizálás összetettségéről és a szakszerű kezelés jelentőségéről beszélt. 

Mit jelent a járási nehézség?

Amikor valaki nem tud a szokásos módon járni, járási nehézségről beszélhetünk. Ez lehet egy sérülés, bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek következménye, de problémát jelenthet a koordináció, az erő és az érzékelés hiányossága is. A járási nehézségek sokféle formában megmutatkozhatnak. Megfigyelhetünk merev járást, amikor mintha nem hajlanának rendesen az ízületek, keresztező járást, amikor a befelé forduló lábak mintha összeakadnának, lábujjhegyes járás, amikor a balett táncosokhoz hasonlatosan a lábujjhegyek érnek először földet, kacsázó járást, ami egyfajta dülöngélésnek is tűnhet és természetesen a sántítást, bicegést, ami tartós és átmeneti is lehet.
Az átmeneti járási nehézségeket jellemzően akut problémák okozzák, mint például lábtörés vagy ficam. Ugyanakkor előfordulnak olyan betegségek is, amelyek szintén felborítják a járás mintázatát. Ilyen lehet például a stroke, a belsőfül gyulladás, a láb szöveteinek fertőzéses megbetegedése, az ín- vagy ínhüvelygyulladás, az arthritis. Éppen ezért ha feltűnik, hogy nem úgy járunk, mint korábban, fájdalmat vagy nehézséget tapasztalunk, mindenképpen ki kell vizsgáltatnunk a jelenség okát.

A diagnosztizálás összetett feladat lehet

lábfájdalom sántítás járás- A járási nehézségek diagnózisa elsősorban kikérdezésre, az anamnézis felvételre és természetesen kivizsgálásra épül. Ez utóbbinak éppúgy része a tapintásos vizsgálat, mint az, hogy valóban megnézzük, hogyan jár a páciens. Ha nem egyértelmű az eset – tehát például nem sérülés, törés, ficam vagy valamilyen veleszületett rendellenesség áll a háttérben – szükség lehet képalkotó diagnosztikai módszerekre és akár neurológiai kivizsgálásra is - ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.
Természetesen a kezelés is annak függvénye lesz, hogy mi az alapvető ok. Törésnél megoldás lehet a rögzítés, más jellegű sérüléseknél szóba jöhet a fizikoterápia, esetleg a műtét. Ha azonban a járási nehézség nem korrigálható, vagy várhatóan hosszútávon fenn fog állni, segédeszközöket lehet elrendelni, botot, mankót, járókeretet.
Páll doktor szerint a kivizsgálás eredményeként a szakorvos továbbküldheti a pácienst más szakterületek felé, így például neurológiára, kardiológiára. Ha viszont mozgásszervi okok állnak a háttérben, számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalomcsillapításra, illetve a mozgásszabadság újbóli visszaszerzésére. A gyorsan ható helyi gyulladáscsökkentő injekciótól a lágyrészbe adott hialuronsav- vagy orvosi kollagén injekciókúrán keresztül a Bemer-kezelésig és a lökéshullám terápiáig a diagnózistól függően és a páciens állapota alapján dönthető el, kinél mi lesz a leghatékonyabb. Az esetek nagy részében a mozgásszervi okokra visszavezethető járási nehézség nyom nélkül megszüntethető. 

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt dr úr v.nő! Azt szetetném kérdezni hogy a derekam csak akkor fáj de nagyon amikor porszívòzok vagy fel mosok tehát a kar elõre hátra mozgatásával de annyira hogy a fájdalomtól a könnyeim potyognak éles erõs fájdalom.Fájdalom csillapítòval sem enyhül.Màr a Tramadolnál tartok de semmit nem enyhít.Válaszát elõre is nagyon köszönöm.Csapó Imréné
    Tisztelt Csapó Imréné!

    Klinikai kivizsgálást, ennek függvényében pedig további vizsgálatokat javaslok Önnek!

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Csapó Imréné

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő