Térdfájdalom? Így maradhat mobil az ízület!

Térdfájdalom? Így maradhat mobil az ízület!

2018.11.05 08:48

A térdfájdalom nem csak a sportolók életét nehezíti meg, ez egy rendkívül elterjedt probléma, ami miatt sokan óvakodnak a mozgástól. Holott dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint fontos lenne mozgatni még a fájós ízületeket is és a megfelelő módszerekkel megállítani az állapotromlást.

De hogyan lehet mozogni fájós térddel? 

A mozgás számos egészségvédő hatással rendelkezik, többek közt egészségesen és mobilan tartja az ízületeket. Számos ajánlás, így a Centers for Disease Control nevű szervezeté is a heti legalább 2,5 órányi, közepes intenzitású mozgást tartja elégségesnek. Ugyanakkor nem könnyű meghatározni, mi lehet a legmegfelelőbb mozgásforma – különösen ízületi fájdalmak esetén. A szakértők szerint azoknak, akik térdfájdalmakkal, csípő- vagy hátfájdalommal küzdenek, a kisebb behatással járó mozgásformák az optimálisak. 
A kisebb behatás ugyanis nem egyenlő a kisebb egészségnyereséggel és a kisebb edzettséggel. A kisebb behatás tudniillik annyit jelent, hogy az egyik láb mindig a földön marad, vagyis kimarad a mozgásból az ugrás és a földet érés, ami erős terhelést jelent az ízületeknek.  Számos ilyen alacsony behatással járó sportot lehet találni, a jógától a gyors gyaloglásig, a vízi sportoktól az úszásig, a kerékpározástól a túrázásig.

Miért jó ez térdfájdalom esetén?

térdfájdalom fájdalomcsillapítás gyulladásA térdfájdalommal, ízületi gyulladással küzdők komoly eszközként vethetik be a javulásukhoz az említett mozgástípusokat. Ugyanígy ajánlhatóak ezek a sportok a csontritkulással élőknek és az idősebbeknek is, akik különösebb probléma nélkül szeretnék megőrizni ízületeik egészségét. 
- A szakmai ajánlások szerint térd- és más ízületi fájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis még nagyobb fájdalomhoz, hangulatzavarhoz vezethet. A szabadabb mozgáshoz, és a hosszútávon nagy segítséget jelentő gyógytornához viszont meg kell szabadítani a beteget a fájdalomtól, amelyhez számos hatékony lehetőség áll rendelkezésre – ismerteti Páll doktor.

Orvosi segítség a szabadabb mozgáshoz

- Bizonyos térdfájdalmak esetén jól beválhat a lökéshullámterápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatunk egy nagy energiájú hullámot. Már az ekkor jelentkező enyhe fájdalom is jelezheti, hogy jó helyen zajlik a kezelés, ami sokszor már az első alkalommal hatékony, de az esetek többségében kúraszerűen hoz tartós eredményt. Szintén jó megoldás a hialuronsav tartalmú ízületi injekció. Ha ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A felhasznált anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Beválhat még a lágylézer terápia is, amelynél alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozunk, aminek számos előnyös tulajdonsága van. Többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését.
 

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)
Nemzetközi irodalom: Center for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov/cancer/dcpc/prevention/policies_practices/physical_activity/guidelines.htm

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt dr úr v.nő! Azt szetetném kérdezni hogy a derekam csak akkor fáj de nagyon amikor porszívòzok vagy fel mosok tehát a kar elõre hátra mozgatásával de annyira hogy a fájdalomtól a könnyeim potyognak éles erõs fájdalom.Fájdalom csillapítòval sem enyhül.Màr a Tramadolnál tartok de semmit nem enyhít.Válaszát elõre is nagyon köszönöm.Csapó Imréné
    Tisztelt Csapó Imréné!

    Klinikai kivizsgálást, ennek függvényében pedig további vizsgálatokat javaslok Önnek!

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Csapó Imréné

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista