Diclopram

Diclopram

2023.08.11 09:25

Hatóanyag: ATC-KÓD: M01AB55 - diclofenac, omeprazole

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.11.17 - én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

Milyen típusú gyógyszer a Diclopram 75 mg/20 mg módosított hatóanyag-leadású kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Diclopram kemény kapszula két hatóanyagot tartalmaz egy kapszulában. Ezek a hatóanyagok a dikofenák-nátrium (75 mg) és az omeprazol (20 mg).

A diklofenák a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartozik és az ízületi betegségek során jelentkező fájdalom és gyulladás csökkentésére használható.

Az omeprazol a proton-pumpa inhibitorok csoportjába tartozik, ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomor által termelt gyomorsav mennyiségét. Az omeprazol csökkenti a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) által okozott peptikus fekély (a gyomorban vagy nyombélben kialakuló fekély) kialakulásának kockázatát.

A Diclopram kemény kapszulát azért írták fel Önnek, mert ízületi betegség, pl. oszteoartrózis, reumatoid artritisz vagy spondilitisz ankilopoetika által okozott tünetei vannak. Ezen kívül, Önnél fokozott lehet a peptikus fekély kialakulásának a kockázata a NSAID-ok szedése alatt.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A többi nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz hasonlóan a Diclopram kemény kapszula is megnehezítheti a teherbeesést. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhességet tervez, vagy problémás teherbe esnie.

Ne szedje a Diclopram kemény kapszulát, ha a terhesség utolsó 3 hónapjában van, mert károsíthatja születendő gyermekét, vagy problémákat okozhat a szülés során. Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi születést, vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat.

Ne szedje a Diclopram kemény kapszulát a terhesség első 6 hónapjában, kivéve ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, vagy amikor teherbe akar esni, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig.

A terhesség 20. hetétől az Diclopram kemény kapszula veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy érszűkülethez (duktusz arteriózusz szűkület) vezethet a gyermek szívében. Ha néhány nappal hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.

A Diclopram kemény kapszula alkalmazását kerülni kel a szoptatás alatt, mivel a gyógyszer kis mennyiségben átjut az anyatejbe. 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A kapszula szedése során szédülés, álmosság, fáradtság vagy látászavar előfordulhat. Ilyen esetben NE vezessen és ne kezeljen gépeket.

Hogyan kell szedni a DICLOPRAM 75 mg/20 mg módosított hatóanyag-leadású kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A javasolt dózis naponta egy Diclopram kemény kapszula. Ha a tünetek nem csökkennek a napi egyszeri adagolás mellett, kérjük, forduljon orvosához.

Soha ne vegyen be egynél több Diclopram kemény kapszulát, mivel ez növeli a mellékhatások kockázatát.

A Diclopram kemény kapszulát egészben, kevés (körülbelül fél pohár) vízzel kell bevenni. A kapszulát nem szabad szétrágni vagy felnyitni. A kapszulát lehetőleg étkezés közben vagy étkezés után kell bevenni. Segít megjegyezni, hogy bevette-e már a kapszulát, ha minden nap ugyanabban az időben veszi be őket, lehetőleg reggelivel vagy vacsorával.

Forduljon orvosához, ha bármi gondja van a kezeléssel.

Mekkora adagot fognak alkalmazni Önnél?

- Kezelőorvosa fogja eldönteni a Clexane beadandó mennyiségét. Ez az adag az Ön állapotától függ.

- Ha veseproblémái vannak, lehetséges hogy kevesebb Clexane-t adnak be Önnek.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Diclopram kemény kapszulát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható /) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

HDPE tartály/buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

HDPE tartály:

Eltarthatóság az első felnyitást követően: 1 hónap

Az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt jól lezárva, nedvességtől való védelem érdekében.

Buborékcsomagolás:

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diclopram kemény kapszula?

A készítmény hatóanyagai: a diklofenák-nátrium és az omeprazol.

Egy módosított hatóanyag-leadású kapszula 75 mg diklofenák-nátriumot és 20 mg omeprazolt tartalmaz.

Egyéb összetevők:

A kapszula tartalma:

Mikrokristályos cellulóz, povidon K 25, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1), A-típus, nátrium-hidroxiddal (6 mol%) neutralizálva, propilénglikol, ammonio-metakrilát-kopolimer A-típus, ammonio-metakrilát-kopolimer B-típus, mannit, magnézium-karbonát, nehéz, hidroxipropilcellulóz (75-150 mPas/5% sol.), nátrium-laurilszulfát, hipromellóz (6mPas), metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1) diszperzió 30% (szárazanyag), poliszorbát 80, trietil-citrát, talkum.

Kapszulahéj:

Titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), zselatin.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

PharmaSwiss Ceska Republika s.r.o