Az „úszóváll” miatt is fájhat a váll mozgatása

Az „úszóváll” miatt is fájhat a váll mozgatása

2020.01.13 14:17

Az úszóváll kifejezés nem kifejezetten egyetlen betegségre utal, sokkal inkább egy összefoglaló elnevezés, ami bizonyos mozgásszervi elváltozásokat foglal magában. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a kar felemelése fájdalmat okoz. 

Úszók, teniszezők, kosárlabdázók is veszélyeztettetek

A vállfájdalom gyógyulását gyorsítja a szakszerű kezelés.Minden olyan sportnál és fizikai munkánál fennáll az úgynevezett úszóváll megjelenésének veszélye, ahol hosszú időn keresztül sokszor kell a kart a fej fölé emelni. Éppen ezért nem csak az úszók, de a röplabdázók, a kosarasok, a triatlonisták, a teniszezők és akár a szobafestők is érintettek lehetnek ebben az összetett betegségben. Itt ugyanis a vállízület és az azt körülvevő struktúrák elváltozásárairól van szó. Milyen összetevői lehetnek az úszóváll kialakulásának?

  • Ütközéses szindróma (vagy impingement-szindróma): ezt a jelenséget a rotátorköpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák, ahogyan keresztülhaladnak egy szűkös csontos térben. Itt az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár.
  • Porcsérülés vagy porcleszakadás: jellemzően sérülés következtében szakadhat le egy kis darab porc, ami később fájdalmat, bizonytalan érzetet okoz.
  • A váll instabilitása: ez a tünet annak a jele lehet, hogy a vállízület nem tartja meg elég hatékonyan a felkart a vállüregben.
  • Perifériás neuropátia: a perifériás idegek sérülése miatt gyengeség, bizsergő érzés alakulhat ki az érintett területen.

Ezen kívül az úszóváll részét képezheti továbbá az ízületi tok gyulladása, izomrövidülés, a nyakcsigolyák elváltozása is.    

A pihentetés nem mindig elég

Az úszóváll, a vállfájdalom hatékony gyógyításában injekciós kezelések is beválnak.,- Amikor valakinél diagnosztizáljuk az úszóváll nevű összetett betegséget, tisztában kell lenni azzal, hogy a pihentetés elkerülhetetlen, a további edzés, erőltetés csak ront a helyzeten. A jegelés, a kompresszió, a gyulladáscsökkentők használata azonban nem mindig elégséges a helyzet rendezéséhez – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Nem múló fájdalom esetén, vagy ha nem először jelentkezik a probléma, mindenképpen érdemes tehát orvoshoz fordulni, hiszen a szakszerű kezelés lerövidítheti a felépülési időt, ami alapesetben is 3-4 hónap, műtét esetén akár fél év is lehet. Éppen ezért alkalmazhatunk a pácienseknél helyi gyulladáscsökkentő injekciót, más hatóanyagú injekciókúrát, fizioterápiás eljárásokat, de bizonyos esetekben elkerülhetetlen az artroszkópiás műtét. Mindettől függetlenül pedig elengedhetetlen a sportágban alkalmazott technika áttekintése, javítása, és a gyógytornász által elrendelt gyakorlatok a felkar és a váll izmainak megerősítésére, nyújtására.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Fájdalomközpont, melyik szakterületre kell időpontot kérnem, ha fájdalmat érzek az egyik vállamban, ha a karomat magasra emelem, vagy ha ráfekszem alvás közben? Néha úgy érzem, a nyakamba is átsugárzik. Továbbá, kell-e valamilyen előzetes vizsgálatot (röntgen?) végeztetnem, mielőtt felkeresem önöket? kell-e vinnem magammal valami leletet? Köszönettel, T Krisztina
    Tisztelt Ternóczky Krisztina!

    A vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálunk, helyi, gyorsan ható szerekkel. Amennyiben a fizikális vizsgálat és a képalkotás tanúsága alapján kiderül, hogy valóban a Rotátor-köpeny sérüléséről, esetleg szakadásáról van szó, szóba jöhet a műtét, de bizonyos határokon belül el is kerülhető, például lágyrész hialuronsav injekciókkalvagy Guna-terápiás injekciókúrával. Az eredmények tartóssá tehetők és a szabad mozgás is visszanyerhető hosszútávon, ha rendszeres gyógytornával erősítjük a váll izmait, regeneráljuk az esetleg elsorvadt izmokat, fokozzuk a szalagok rugalmasságát.

    Javaslom Önnek, hogy dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvoshoz kérjen időpontot.

    Érdemes lenne előzetes vizsgálat elvégeztetni (MRI vagy RTG) mielőtt eljön rendelőnkbe.
    https://www.fajdalomkozpont.hu/hirek/nappal-vagy-ejjel-faj-jobban-a-karemeles

    Üdvözlettel:
    Bojti Szilvia
    Ternóczky Krisztina

    Bojti Szilvia

    Asszisztens

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista