Az „úszóváll” miatt is fájhat a váll mozgatása

Az „úszóváll” miatt is fájhat a váll mozgatása

2020.01.13 14:17

Az úszóváll kifejezés nem kifejezetten egyetlen betegségre utal, sokkal inkább egy összefoglaló elnevezés, ami bizonyos mozgásszervi elváltozásokat foglal magában. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a kar felemelése fájdalmat okoz. 

Úszók, teniszezők, kosárlabdázók is veszélyeztettetek

A vállfájdalom gyógyulását gyorsítja a szakszerű kezelés.Minden olyan sportnál és fizikai munkánál fennáll az úgynevezett úszóváll megjelenésének veszélye, ahol hosszú időn keresztül sokszor kell a kart a fej fölé emelni. Éppen ezért nem csak az úszók, de a röplabdázók, a kosarasok, a triatlonisták, a teniszezők és akár a szobafestők is érintettek lehetnek ebben az összetett betegségben. Itt ugyanis a vállízület és az azt körülvevő struktúrák elváltozásárairól van szó. Milyen összetevői lehetnek az úszóváll kialakulásának?

  • Ütközéses szindróma (vagy impingement-szindróma): ezt a jelenséget a rotátorköpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák, ahogyan keresztülhaladnak egy szűkös csontos térben. Itt az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár.
  • Porcsérülés vagy porcleszakadás: jellemzően sérülés következtében szakadhat le egy kis darab porc, ami később fájdalmat, bizonytalan érzetet okoz.
  • A váll instabilitása: ez a tünet annak a jele lehet, hogy a vállízület nem tartja meg elég hatékonyan a felkart a vállüregben.
  • Perifériás neuropátia: a perifériás idegek sérülése miatt gyengeség, bizsergő érzés alakulhat ki az érintett területen.

Ezen kívül az úszóváll részét képezheti továbbá az ízületi tok gyulladása, izomrövidülés, a nyakcsigolyák elváltozása is.    

A pihentetés nem mindig elég

Az úszóváll, a vállfájdalom hatékony gyógyításában injekciós kezelések is beválnak.,- Amikor valakinél diagnosztizáljuk az úszóváll nevű összetett betegséget, tisztában kell lenni azzal, hogy a pihentetés elkerülhetetlen, a további edzés, erőltetés csak ront a helyzeten. A jegelés, a kompresszió, a gyulladáscsökkentők használata azonban nem mindig elégséges a helyzet rendezéséhez – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Nem múló fájdalom esetén, vagy ha nem először jelentkezik a probléma, mindenképpen érdemes tehát orvoshoz fordulni, hiszen a szakszerű kezelés lerövidítheti a felépülési időt, ami alapesetben is 3-4 hónap, műtét esetén akár fél év is lehet. Éppen ezért alkalmazhatunk a pácienseknél helyi gyulladáscsökkentő injekciót, más hatóanyagú injekciókúrát, fizioterápiás eljárásokat, de bizonyos esetekben elkerülhetetlen az artroszkópiás műtét. Mindettől függetlenül pedig elengedhetetlen a sportágban alkalmazott technika áttekintése, javítása, és a gyógytornász által elrendelt gyakorlatok a felkar és a váll izmainak megerősítésére, nyújtására.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Bal hüvelykujjam tenyér felőli oldalán az ínszalag középső részén keletkezett egy kis csomó úgy egy hónapja. Körülbelül 3-4 mm átmérőjű, ami hajlításkor, mozgatáskor nem fáj, de ha valamilyen tárgy hozzáér pl. szorításkor, akkor viszont elég erősen. Mi lehet az oka?
    Tisztelt Varga Sándor ! Leírása alapján nem tudom megmondani, talán sebészet-kézsebészeti vizsgálata javasolt, mert lehet egy észrevétlen sérülés kapcsán betokolt idegen test is dr.Váradi Éva
    Varga Sándor

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő