Az „úszóváll” miatt is fájhat a váll mozgatása

Az „úszóváll” miatt is fájhat a váll mozgatása

2020.01.13 14:17

Az úszóváll kifejezés nem kifejezetten egyetlen betegségre utal, sokkal inkább egy összefoglaló elnevezés, ami bizonyos mozgásszervi elváltozásokat foglal magában. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a kar felemelése fájdalmat okoz. 

Úszók, teniszezők, kosárlabdázók is veszélyeztettetek

A vállfájdalom gyógyulását gyorsítja a szakszerű kezelés.Minden olyan sportnál és fizikai munkánál fennáll az úgynevezett úszóváll megjelenésének veszélye, ahol hosszú időn keresztül sokszor kell a kart a fej fölé emelni. Éppen ezért nem csak az úszók, de a röplabdázók, a kosarasok, a triatlonisták, a teniszezők és akár a szobafestők is érintettek lehetnek ebben az összetett betegségben. Itt ugyanis a vállízület és az azt körülvevő struktúrák elváltozásárairól van szó. Milyen összetevői lehetnek az úszóváll kialakulásának?

  • Ütközéses szindróma (vagy impingement-szindróma): ezt a jelenséget a rotátorköpeny inainak ütközései, súrlódásai okozzák, ahogyan keresztülhaladnak egy szűkös csontos térben. Itt az ismétlődő ütközések következtében az inak sérülnek, begyulladnak, megduzzadnak, ezért pedig minden karemelés fájdalommal jár.
  • Porcsérülés vagy porcleszakadás: jellemzően sérülés következtében szakadhat le egy kis darab porc, ami később fájdalmat, bizonytalan érzetet okoz.
  • A váll instabilitása: ez a tünet annak a jele lehet, hogy a vállízület nem tartja meg elég hatékonyan a felkart a vállüregben.
  • Perifériás neuropátia: a perifériás idegek sérülése miatt gyengeség, bizsergő érzés alakulhat ki az érintett területen.

Ezen kívül az úszóváll részét képezheti továbbá az ízületi tok gyulladása, izomrövidülés, a nyakcsigolyák elváltozása is.    

A pihentetés nem mindig elég

Az úszóváll, a vállfájdalom hatékony gyógyításában injekciós kezelések is beválnak.,- Amikor valakinél diagnosztizáljuk az úszóváll nevű összetett betegséget, tisztában kell lenni azzal, hogy a pihentetés elkerülhetetlen, a további edzés, erőltetés csak ront a helyzeten. A jegelés, a kompresszió, a gyulladáscsökkentők használata azonban nem mindig elégséges a helyzet rendezéséhez – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Nem múló fájdalom esetén, vagy ha nem először jelentkezik a probléma, mindenképpen érdemes tehát orvoshoz fordulni, hiszen a szakszerű kezelés lerövidítheti a felépülési időt, ami alapesetben is 3-4 hónap, műtét esetén akár fél év is lehet. Éppen ezért alkalmazhatunk a pácienseknél helyi gyulladáscsökkentő injekciót, más hatóanyagú injekciókúrát, fizioterápiás eljárásokat, de bizonyos esetekben elkerülhetetlen az artroszkópiás műtét. Mindettől függetlenül pedig elengedhetetlen a sportágban alkalmazott technika áttekintése, javítása, és a gyógytornász által elrendelt gyakorlatok a felkar és a váll izmainak megerősítésére, nyújtására.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok
    Tisztelt Laura Corordan!
    Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
    Üdvözlettel
    Laura  Corodan

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő