Cataflam

Cataflam

2023.09.29 09:03

Hatóanyag: ATC-KÓD: M01AB05 - Diclofenac

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.09.20 - án frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le) 

 

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CATAFLAM 50 MG BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Milyen típusú gyógyszer a Cataflam?

A Cataflam 50 mg bevont tabletta (továbbiakban: Cataflam) aktív hatóanyaga a diklofenák-kálium.

A Cataflam az ún. nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszercsalád tagja. A nem-szteroid gyulladásgátlók fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

Milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cataflam az alábbi állapotok rövid távú kezelésére alkalmazható:

- Fájdalmas, gyulladásos izom-, ínsérülések (pl. rándulás, húzódások).

- Műtétet követő gyulladás és fájdalom.

- Fájdalmas gyulladásos nőgyógyászati állapotok, beleértve a menstruációs fájdalmakat.

- A gerinc fájdalmas szindrómái, fájdalmas nyak-hát szindróma, teniszkönyök és a lágyrész-reumatizmus egyéb formái.

- Súlyos, fájdalmas, gyulladásos fül-, orr-, és torokfertőzésekben az alapbetegség kezelésének kiegészítésére.

- Migrénes rohamokban a fejfájás csökkentésére, valamint a kísérő tünetek (pl. émelygés, hányás) enyhítésére.

A láz önmagában nem javallat a készítmény alkalmazására.

A kezelőorvos a Cataflam-ot más kórállapotok kezelésére is rendelheti.

Idősek

Az idős betegek, különösen azok akik gyenge állapotúak, vagy kis testsúlyúak, érzékenyebbek lehetnek a Cataflam hatásaira, mint a fiatal felnőttek. Ennek megfelelően az idős betegeknek különösen szigorúan kell követniük a kezelőorvos utasításait, és a tüneteik enyhítésére a lehető legkevesebb Cataflam-ot kell alkalmazniuk. Különösen fontos, hogy az idős betegek haladéktalanul értesítsék a kezelőorvosukat az esetleges mellékhatásokról, főként az emésztőrendszeri tünetekről, a fekete vagy véres székletről, és hagyják abba a gyógyszer szedését. Idős betegeknél ezek a mellékhatások végzetesek is lehetnek.

Gyermekek és serdülők

A magas hatóanyag-tartalma miatt a Cataflam 50 mg bevont tabletta nem adható gyermekek és 14 éven aluli serdülők számára.

Egyéb gyógyszerek és a Cataflam

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A terhesség első és második harmadában kizárólag akkor vegyen be Cataflam-ot, ha kezelőorvosa -az Ön terhessége ismeretében- ezt előírta. Ebben az esetben a kezelőorvosa írja elő a készítmény adagolását és a kezelés időtartamát.

Más gyulladásgátlókhoz hasonlóan a Cataflam-ot sem szabad szedni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel az káros lehet a magzatra vagy gondokat okozhat a szülés során.

Szoptatás

Közölje kezelőorvosával, ha szoptat.

Ne szedje a Cataflam-ot, ha szoptat, mivel az ártalmas lehet a csecsemője számára.

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a Cataflam terhesség vagy szoptatás alatti szedésének lehetséges kockázatáról.

Termékenység

A Cataflam szedése megnehezítheti a teherbeesést. Amennyiben Ön teherbe kíván esni, vagy nehézségei vannak a teherbeeséssel, csak feltétlenül szükséges esetben szedjen Cataflam-ot.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ritka esetekben Cataflam szedése kapcsán olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint látászavar, szédülés vagy aluszékonyság. Ha ilyen mellékhatásokat észlel, ne vezessen, ne kezeljen gépeket és ne végezzen fokozott figyelmet igénylő tevékenységeket. Haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát, ha ilyen mellékhatásokat észlel.

Hogyan kell szedni a Cataflam-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb mennyiséget.

Mennyi Cataflam-ot kell bevenni?

Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb adagot. Fontos, hogy a legkisebb adagot szedje, amely a fájdalmát csökkenti, és hogy ne szedje a Cataflam-ot a szükségesnél hosszabb ideig.

A kezelőorvosa határozza meg Önnek, hogy pontosan mennyi Cataflam-ot szedjen. A kezelésre adott választól függően, a kezelőorvosa az adag növelését vagy csökkentését javasolhatja. 

Felnőttek

A kezelés kezdetén a javasolt napi adag általában 100-150 mg, 2-3 részre elosztva (napi 2×1-3×1 tabletta). Enyhébb esetekben általában napi 50 mg (1 tabletta) elegendő, egyszeri bevétellel. Ne vegyen be többet, mint napi 3 Cataflam.

Menstruációs fájdalmak esetén az első tünetek jelentkezésekor vegyen be napi 1-2 Cataflam-ot. Néhány napig folytassa a kezelést szükség szerint legfeljebb napi 3×1 tablettával. Ha a napi 3 Cataflam 2-3 menstruációs ciklus alkalmával nem enyhíti kellőképpen a fájdalmait, a következő menstruáció alkalmával a kezelőorvosa napi 200 mg-ig (4 tablettáig) terjedő adagot javasolhat. Ne vegyen be többet, mint napi 200 mg (4 tabletta).

Migrén esetén a közelgő roham első tünetének jelentkezésekor vegyen be egyszer 50 mg-ot (1 tablettát). Amennyiben az első adag bevétele után 2 órával a fájdalom nem csillapodik kielégítő mértékben, vegyen be még egyszer 50 mg-ot (1 tablettát). A továbbiakban szükség esetén 4-6 óránként lehet bevenni 50 mg-ot. Ne vegyen be többet, mint napi 200 mg (4 tabletta).

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A 14 éves vagy annál idősebb serdülőkorúak számára általában napi 50-100 mg-os adag elegendő (napi 1×1-2×1 tabletta). A maximális napi adag nem haladhatja meg a 150 mg-ot (napi 3×1 tablettát).

A magas hatóanyag-tartalma miatt a Cataflam 50 mg bevont tabletta nem adható gyermekek és 14 éven aluli serdülők számára.

Gyermek-, illetve serdülőkorban (18 év alatt) migrén kezelésére nem alkalmazható a Cataflam.

Mikor kell bevennie a Cataflam-ot?

A Cataflam-ot lehetőleg étkezés előtt javasolt bevenni.

Hogyan kell bevenni a Cataflam-ot?

A Cataflam-ot egészben, elegendő mennyiségű vízzel, vagy egyéb folyadékkal kell bevenni, lehetőleg étkezés előtt vagy üres gyomorra. A bevont tablettát nem szabad eltörni vagy szétrágni.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Cataflam-ot tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/ EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cataflam?

- A készítmény hatóanyaga 50 mg diklofenák-kálium bevont tablettánként.

- Egyéb összetevők:

Mag: magnézium-sztearát, povidon (K 30), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (Aerosil 200), a-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, kukoricakeményítő, kalcium-foszfát.

Bevonat: mikrokristályos cellulóz, makrogol 8000, vörös vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), povidon (K 30), talkum, szacharóz.

Milyen a Cataflam külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: vörösesbarna színű, szagtalan, édes ízű, lencse alakú, erősen domború felületű, cukor bevonatú tabletta.

Csomagolás: 20 db bevont tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Novartis Hungária Kft. Pharma részlege