Így üljön, hogy ne fájjon a háta

Így üljön, hogy ne fájjon a háta

2019.04.03

A megfelelő ülő és persze álló pozíció alapfeltétele a gerinc egészségének. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint néhány szabály betartásával magunk is sokat tehetünk a hátfájás megelőzéséért, illetve ha már kialakult a fájdalom, nem szabad habozni az orvos felkeresésével.

Milyen a jó tartás?helyes tartás, derékfájás megelőzése

A legtöbb ember napjai nagy részét ülve tölti, a munkahelyén és otthon is – ennek pedig komoly következményei lehetnek a hát egészségére vonatkozóan. A helyes testtartás ugyanis számos pozitív hatással bír:

  • csökkenti az ízületek, izmok, szalagok terhelését,
  • könnyebbé, felszabadultabbá teszi a mozgást,
  • fenntartja, sőt javítja a gerinc egyensúlyát, egészségét.

A megfelelő ülő pozíció függ az adott személy súlyától, a használt széktől és az ülés közbeni tevékenységtől. Mégis vannak általános szabályok, amelyeket szinte minden helyzetben ajánlott betartani:

  •  tartsuk a lábakat a talajon vagy épp egy lábtartón, ha lehet, ne keresztezzük őket,
  • hagyjunk egy kis lyukat a térd alatti rész és a szék közt,
  • a térdek egy kissé lejjebb legyenek, mint a csípő,
  • engedjük le lazán a vállakat,
  • próbáljuk ellazítani a nyakat,
  • a nyakunkat ne fordítsuk oldalra hosszú ideig,
  • ha a hátunk, de főleg a derekunk nem tud jól nekitámaszkodni a széknek, használjunk egy plusz háttámaszt,
  • ne toljuk előre a nyakunkat a monitor nézése közben,
  • kerüljük a féloldali, aszimmetrikus terheléseket,
  • nyáron ne üljünk a légkondicionáló alatt az irodában, kerüljük a huzatot.

A legfontosabb szabály pedig, hogy óránként tartsunk 10 perc szünetet, amikor felállunk, megmozgatjuk magunkat.

Mire figyeljenek a számítógépes munkát végzők?

  • hátfájás derékfájásA legfontosabb dolog, hogy ülőmunkánkat ergonomikusan kialakított munkaállomáson végezzük. A monitor lehetőleg szemmagasságban helyezkedjen el, pont velünk szemben. A szék kiválasztásánál is érdemes tekintetbe venni, hogy állítható magasságú, kartámaszú és háttámlájú és lehetőleg rugalmas legyen.
  • A hagyományos, merev irodai székek helyett használhatunk térdeplő székeket vagy ülőlabdákat is. Az előbbiek a gerinc fiziológiás görbületét segítik megtartani, míg az ülőlabdákon észrevétlenül, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell, így a törzsstabilizáló izmaink folyamatosan aktiválva vannak.
  • Ha ragaszkodunk a klasszikus székhez, beszerezhetünk olyan párnákat, amelyek segítik a helyes ülést. Választhatunk dinamikus ülőpárnát (dynair), ékpárnát vagy hengerpárnát. A választáshoz érdemes gyógytornász, mozgásterapeuta tanácsát kérni, aki a probléma ismeretében személyre szabott tanácsot adhat.
  • A karunkat is tartsuk helyesen: gépeléskor az alsó karunk legyen párhuzamos a talajjal, a könyökünk az alkarral derékszöget zárjon be.
  • Próbáljunk magunknak minimasszázsokat adni! Ehhez elég csupán a fájós részeket, a derekat, a vállat, a nyakat, a karokat gyengéden átnyomkodni. Ha a derekunk fáj, szorítsunk egy teniszlabdát a fal és a hátunk közé, és különböző irányokban azzal masszírozni magunkat.

Mit tehetünk, ha mégis kialakul a derék- vagy a hátfájdalom?injekciós kezelés, derékfájás kezelése

- A diagnózis elsősorban a panaszok megismerése után születhet meg, bár sokszor már a páciens tartása is árulkodó. A kissé elcsavarodott, ún. antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.  Az alapos fizikális vizsgálat mellett szóba jöhetnek laborvizsgálatok, MRI-, és CT-vizsgálat is, hogy pontos képet kapjunk a szervezet állapotáról – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – A kezelésnél elsődlegesen a pihentetéssel próbálkozunk, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és a hideg-meleg borogatás. Természetesen orvosként az egyik legfontosabb teendőnk a fájdalom csökkentése, amely számos módon megvalósulhat. A szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, előtérbe kerülhet az úszás és szegment-stabilizáló gyógytorna, amelynek célja a gerincet, a derekat - tulajdonképpen a csigolyákat - tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatosan kondícióban tartása.

Többet akarok olvasni a derékfájás kezeléséről>>>

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó Napot Kívánok! Már hetek óta fáj a sarkam,de csak amikor dolgozom ugyanis 8 óra egy helyben álló munkát végzem! Segítségét szeretném kérni abban,hogy milyen talpbetét lenne célszerű használni! Előre is köszönöm Üdv:Borbély Renáta
    Tisztelt Hölgyem!

    A pontos válaszhoz meg kellene Önt vizsgálni , esetleg lágy rész UH is szükséges lehet .
    Sarok fájdalmat sok eltérés okozhat , közöttük az Ön által feltételezett lúd talp is , de az Achilles -in gyulladasa , koros izomfeszules , köszvény , túlsúly , az ún . tapli- szalag gyulladasa, es az álló munkakör is.
    Ha beigazolódik a ludtalp , akkor számítógépes talp-vizsgálat alapján erre szakosodott Ortoped rendelők sarok emelot vagy testre- szabott, kulonféle tipusu teljes talp-betétet tudnak javasolni Önnek . A munkahelyen szunetekben végzett gyógytorna elemek is segíthetnek.

    Tisztelettel: dr. Arnold Dénes
    Borbély Renáta

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók