A helytelen ülés miatt fájhat a dereka

A helytelen ülés miatt fájhat a dereka

2019.04.16

Közismert tény, hogy a mozgásszegény életmód, a túl sok ülés rossz hatással van mozgásszerveinkre, különösen a gerincünkre. Tovább fokozza a problémát, hogy sokan nem vagyunk tisztában a helyes ülés szabályaival, pedig ezeket betartva, elkerülhetjük a kínzó mozgásszervi fájdalmakat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen módszerekkel tudjuk az állandó ülés okozta panaszokat megelőzni.

Az orvostudomány új kutatási területe

Az ülő életforma rendkívül káros az egészségünkre nézve, és számos krónikus betegség kiváltó oka (elhízás, a szív-és érrendszeri megbetegedések a különböző mozgásszervi betegségek és a cukorbetegség). A mozgásszegény életmód okozta tüneteket ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan "ülésbetegségnek" is nevezi. „Nagyon sokat ülünk egy helyben, az autóban, a munkahelyünkön, a számítógép előtt, vagy otthon a televíziót nézve. Különösen a hölgyek ülnek sokat, a rendelésemen leginkább ők jelentkeznek deréktáji panaszokkal. Ez azzal van összefüggésben, hogy közöttük nagyobb az irodai munkát végzők aránya. Főleg a derék alsó szakaszának fájdalmára panaszkodnak, amely egyértelműen a hosszú ideig tartó és helytelen pozícióban történő üléssel hozható összefüggésbe.” – osztja meg véleményét Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

A helytelen ülés veszélyei

A helyes ülést már gyerekkorban tanítani kellene, mert ha rögzül a rossz testtartás, az az izmok zsugorodását, derékfájást, porckorongsérvet, a hát, a nyak és a váll fájdalmait válthatja ki. Ha görnyedten ülünk, akkor a tartás terhe a passzív tartórendszerre nehezedik (szalagok, csontok). Ebben a helyzetben a szalagok megnyúlnak, a csontszélek érintkeznek, a porckorongok többszörösen terhelődnek és összenyomódnak. A túlterhelés miatt rossz lesz a szövetek keringése és anyagcseréje. Ez elváltozásokat okozhat a csonthártya, az ízületi szalagok, és a porcfelszínek területén, kialakulhatnak különböző mozgásszervi degeneratív megbetegedések, mint például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Mit tehetünk? - A helyes ülés alapszabályai

Ahhoz, hogy ne okozzon fájdalmat a sok ülés, fontos, hogy figyeljünk a helyes ülési tartás kialakítására és tudatosítására. Ennek szabályai a következők:

  • Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be
  • Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot
  • A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét és a derekat
  • Használjunk mobil ülőfelületű (levegővel töltött) párnát, vagy dolgozzunk irodai szék helyett labdán. Ezek az eszközök biztosítják aktív izommunkát ülés közben. A mikromozgásoknak köszönhetően a gerinc melletti izmok nem merevednek be és elkerülhetjük, hogy órákra mozdulatlanok legyünk.
  • Fontos, hogy asztal magassága úgy legyen beállítva, hogy ne kelljen fölé görnyedni és az alkar is kényelmesen legyen alátámasztva írás közben
  • Ha valaki egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány nyújtózó mozdulatot, izommegfeszítést
  • TV nézés közben is ajánlott minél gyakrabban felállni, esetleg közben szobabiciklizni

Az ülés okozta panaszok megszüntetésére hatásos segítség az aktív fájdalomcsillapítás

A fenti változtatásokkal elérhető, hogy a mozgásszegény életmód szempontjából leginkább érintett irodai dolgozók csökkentsék a mozgásszervi elváltozások kialakulásának esélyét és az ezzel járó fájdalmat. Ha valakinél mégis visszatérő panaszok jelentkeznek, abban az esetben érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia magát, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók. „Tapasztalataim szerint az ülés okozta fájdalmak esetében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amely a személyre szabott kezelésnek köszönhetően visszaállítja az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát. Először a fájdalmat és a gyulladást szüntetjük meg egy ízületek köré adott szteroid-mentes injekciós terápiával, majd a mozgásfunkciókat állítjuk vissza funkcionális gyógytornával. Természetesen az életmódra vonatkozó tanácsokkal (súlykontroll, folyadékfogyasztás, mozgás, stressz oldás) is ellátjuk a hozzánk forduló pácienst, hogy panaszai ne újuljanak ki.” fejti ki Dr. Arnold Dénes Arnold.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jo napot! 22 eves lany vagyok. Kb. 1 hete faj a bal terdem van foleg mikor jarok es mikor behajlitom. Eszrevettem, hogy hidegre fokozodik ez a fajas, amikor megyek lefele a lepcson reggel, az elviselhetetlen. Mit tegyek? Valaszat elore is koszonom!
    Tisztelt Hölgyem ,

    Kerem , forduljon körzeti orvosához aki kikerdezi az Ön kórtörténetét, megvizsgálja es ezek alapján eldönti , hogy szükséges- e képalkotó eljárás ( Rontgen , UH ) és további szakorvosi konzílium.

    Tisztelettel ,

    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Kolozsvari Aliz

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók