Nem hagyja aludni a derékfájás? Íme, a segítség!

Nem hagyja aludni a derékfájás? Íme, a segítség!

2018.11.23 10:15

A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg az életet, de akár az alvást is zavarhatja. Sőt, a rossz alvási pozíció tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A legjobb alvási pozitúrákhátfájás derékfájás

A rossz minőségű matrac és párna, illetve a helytelen alvási testhelyzetek azért fokozhatják a derékfájdalmat, mert szükségtelen nyomást terhelhetnek a nyakra, a csípőre, a hátra – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. -  A legfontosabb cél, hogy próbáljuk fenntartani a gerinc természetes görbületét. Biztosítani kell a testrészek megfelelő szögben való illeszkedését és a hát megtámasztását, amire az egyik legmegfelelőbb póz a háton alvás. Ez azonban nem mindenki számára kényelmes és például a horkolást is elősegítheti.

Milyen lehetőségek jöhetnek szóba?

- Háton alvás térd támasszalhelyes alvási pozíció
Ez a legegészségesebb pozíció a hát szempontjából, mivel egyenletesen oszlik el a súly a test felszínén, egyik testrészt sem érinti nagyobb nyomás. Ha egy megfelelő (nem túl magas, esetleg anatómiai) párnával megtámasztjuk a nyakunkat és a fejünket, és a térdünk alá is helyezünk egy kis párnát, fenntarthatjuk a gerinc természetes görbületét.

- Oldalt alvás térdek közti párnával
Sokan szeretnek az oldalukon aludni, de így könnyen kikerülhet a gerinc az ideális pozícióból, nagyobb teher hárulhat a derékra. Egy kis korrekcióval ez azonban kiküszöbölhető: ha egy vékony párnát helyezünk a térdeink közé, az megemeli a csípőt és a lábszárak felső részét, visszaállítja a helyes tartást.

- Magzatpozíció
Porckorongsérv esetén sokaknak az összegömbölyödő magzatpozíció a legkényelmesebb, hiszen az oldalfekvésben felhúzott térdek csökkentik a gerinc hajlását és segítenek az ízületek nyitásában.

- Hason fekvés párnával a has alatt
A hason fekvés általában nem tesz jót a gerincnek, de ha valaki csak így tud aludni, érdemes egy vékony párnát tennie a hasa alá, ami megemeli a csípőt. Az is megterhelheti a nyakat, a vállat, a hátat, ha oldalt fordítjuk a fejünket hason fekve. Ezt elkerülendő, próbáljunk arccal lefelé feküdni. Ehhez tegyünk egy keményebb párnát vagy összecsavart törölközőt a homlokunk alá, így levegőt is kapunk.

- Háton alvás megemelt támláva
A kifejezetten magasan megtámasztott háton alvás előnyös lehet a spondylolisthesis (csigolyacsuszamlás) miatt derékfájdalommal élő pácienseknek. Érdemes átgondolni egy emelhető háttámlájú ágy beszerzését.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?derékfájás kezelése

- Ha a derékfájás nem múlik, esetleg súlyosbodik, nem tud tőle aludni a páciens, vagy zsibbadást érzékel a lábában, mindenképpen fontos az orvosi diagnózis felállítása – mondja dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A fájdalom leggyorsabban helyi célzott injekcióval csökkenthető, amelynek szteroid tartalma enyhíti a gyulladást. Akár ez a gyors segítség is lehet az első lépés az olyan természetes fájdalomcsillapító módszerek felé, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejtik ki a hatásukat. Ilyen lehet az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez. Különösen fontos ilyenkor a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése – ebben hatalmas segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés derékfájás kezelésére:

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy több mint egy éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (érzem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy megszűnik mint akit elvágtak. A nyakam és vállam is szokott fájni. Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és aggódni kezdetem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el. Visszatérően hasi görcseim vannak (labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszaki hőhullámom is. 31 éves vagyok. Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? Nagyon várom a válaszát. Dia
    Tisztelt Dia!

    Első hallásra nyaki gerinc probléma, az alsó végtagi panaszai ágyéki gerincre is visszavezethetőek. Fontos egy komplex, tüzetes kivizsgálás. Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 30-5121496os számon.
    Üdvözlettel
    Dr. Páll Zoltán
    Dia

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő