Derékfájás okai és kezelése - FájdalomKözpont

Derékfájás okai és kezelése - FájdalomKözpont

2023.05.25 11:53

A gerinc eredetű panaszok leggyakrabban a derékban jelentkeznek, derékfájás, merevség és/vagy zsibbadás tüneteivel. A derékfájdalom széleskörűen érinti az embereket, öt felnőttből négynél már jelentkezett élete folyamán. A derék fájdalmának kialaulásához sok tényező vezethet, az első panaszok jellemzően 30. életév fölött jelennek meg.

Derékfájás - tartalom

Derékfájás specialista – Derékfájás gyógyítása a Fájdalomközpontban

Derékfájás kezelésére számos lehetőség áll a Fájdalomközpontban a páciensek rendelkezésére:

Gerinc - derékfájás

A gerinc egy érzékeny része a testnek, mivel kettős feladatot lát el: nagy terhelés alatt nagy kiterjedésű mozgás biztosítása, miközben a csigolyák közti réseken keresztül lépnek ki az idegkötegek. Korunk mozgásszegény és hosszantartó állással, illetve üléssel telített életmódja tovább rontja a helyzetet. Gerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerinc, a derék. Ennek megfelelően gyakoriak a betegségei is. Ezeknek a leggyakoribb tünete a derékfájdalom, derékfájás.

A gerinc felépítéséről

Az egészséges gerincnek három természetes görbülete van, amelyek „S” alakot alkotnak. Ezek a görbületek elnyelik a testet érő ütéseket, és védik a gerincet a sérülésektől. A gerincet sok különböző rész alkotja:

 • Csigolyák: A gerinc 33 egymásra helyezett csigolyából (kis csontokból) áll, amelyek a gerinccsatornát alkotják. A gerinccsatorna egy alagút, amely a gerincvelőnek és az idegeknek ad otthont, megvédve őket a sérülésektől. A legtöbb csigolya mozog, hogy lehetővé tegye a mozgástartományt. A legalsó csigolyák (keresztcsont és farokcsont) össze vannak olvadva, és nem mozognak.

 • Lumbalis csigolyál: Ezekben a gerincízületekben porc (csúszós kötőszövet) található, amely lehetővé teszi, hogy a csigolyák egymáshoz csússzanak. A csigolyák lehetővé teszik a csavarodást és a fordulást, valamint rugalmasságot és stabilitást biztosítanak. Ezekben az ízületekben ízületi gyulladás alakulhat ki, és hát- vagy nyakfájást okozhat.

 • Porckorongok: Ezek a lapos, kerek párnák a csigolyák között helyezkednek el, és a gerinc lengéscsillapítójaként működnek. Minden porckorongnak van egy puha, gélszerű közepe (a nucleus pulposus), amelyet egy rugalmas külső gyűrű vesz körül. A porckorongok állandó nyomás alatt állnak.
 • Gerincvelő és idegek: A geerincvelő egy idegoszlop, amely a gerinccsatornán keresztül halad. A gerincvelő a koponyától a hát alsó részéig húzódik. Harmincegy idegpár ágazik ki a csigolyanyílásokon (az idegnyílásokon) keresztül. Ezek az idegek üzeneteket közvetítenek az agy és az izmok között.
 • Lágyrészek: A szalagok összekötik a csigolyákat, hogy a gerincet a helyén tartsák. Az izmok megtámasztják a hátat és segítenek a mozgásban. Az inak összekötik az izmokat a csontokkal és segítik a mozgást.

  Kapcsolódó cikkünk

  Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

  Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

  Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb ...

Derékfájás okai

A derékfájás a gerinc felépítésének összetettségéből adódóan több különböző okra vezethető vissza. A derékproblémák legáltalánosabb okai a túlnyújtott hátizmok és gerincízületi szalagok, a túlságosan összenyomott porckorongok és a gerinckörnyéki izmok túl kemény, görcsös állapota.derekfajas

Az egyre erősödő derékfájdalom többnyire izom eredetű fájdalom. Amennyiben a gerinccsigolyák kimozdulnak a helyes, szimmetrikus állapotukból, a szervezet megpróbálja automatikusan korrigálni azt. Ilyenkor a csigolyák melletti izomkötegek állandóan dolgoznak, görcsös feszítéssel igyekeznek a csigolyákat a megfelelő pozíciójukban tartani. A szervezet önmagában a problémát nem képes kezelni, de rögzíteni igen, hogy ne történjen nagyobb baj átmenetileg. Ezért tartós, visszatérő derékfájdalom esetén mindig szakorvoshoz kell fordulni. Fontos a fájdalom okainak felderítése, hogy a lehető legadekvátabb legyen a mozgásszervi megbetegedés kezelése.

Lumbágó

A leggyakrabban jelentkező betegség a lumbágó, melyet közönséges derékfájásnak is nevezhetünk. Inkább a köznyelvben terjedt el ez a kifejezése a derékfájás szónak. Ebben az esetben nincs idegrendszeri tünet, mint a porckorongsérvnél. Lumbágó, az az derékfájás esetén igen heves, minden mozdulatra kínzó derékfájás jelentkezik. Jellemző rá, hogy álló helyzetben a derékfájással küszködő kényszerhelyzetet vesz fel, mozgása jelentősen beszűkül.

Porckopás

A derékfájás gyakori oka a csigolyatesteket összekötő nyúlványok apró ízületinek porckopás (artózis). Ekkor az ízületeket borító porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porcfelszín hiányában az ízületben olyan részek surlódnak, amelyek természetes helyzetben nem, ez okozza a fájdalmat. Az ilyen eredetű derékfájdalom esetén jellemző, hogy pihenésre csökken, rellegi derékmerevséggel jár, ami a mozgás hatására enyhül. Bővebben a porckopásról itt.

Porckorongsérv

A porckorongsérv ritka, de a legsúlyosabb derékfájás kiváltó betegségek egyike. A porckorongok a gerinccsigolyák között találhatóak meg. Legfőbb feladatuk két csigolya közötti távolság fenntartása. A porckorong rugalmas, alakját változtatni képes képlet. A porckorong teszi lehetővé a gerincoszlop rugalmas, stabil mozgásait. Porckorongsérvről akkor beszélünk, hogyha a porckorong elveszíti tartását és kitüremkedik, azaz nyomás alá helyezi a gerincből kilépő idegeket. Bővebben a gerincsérvről itt.

Isiász

A derékfájás okozója lehet isiász betegség is (ülőidegzsába). Ez a gerincsérvnek az a formája, amikor a porckorong az ülőideget (nervusz iszkiádikusz) nyomja. A farpofákba és az alsó végtagba kisugárzó fájdalom jellemzi, egyéb tünetek kíséretében. Bővebben az isiászról itt.

Derékfájás okának feltárása

A derékfájdalom mögött számos ok lehet. Az eltérő okok esetén is leggyakoribb tünet maga a fájdalom, így annak a kiderítésében, hogy mely betegség állhat a derékfájás megjelenésében, a fizikális vizsgálaton túl és az alapos anamnézis felvételén kívül gyakran szükséges laborvizsgálatok elvégzése, illetve képalkotó diagnosztikai eszközök használata (CT, MR, RTG).

Derékfájás kezelése

Azonnali fájdalomcsillapítás - derékfájás

Az első lépés mindig az, hogy kiderüljön, hogy mi áll a fájdalom hátterében, hogy a legmegfelelőbb kezelést lehessen alkalmazni. A derékfájás kezelésénél csak ritka esetben kell a műtéti megoldást választani, például súlyos porckorongsérv esetén. A fájdalom felépésekor és a mozgáskorlátozottság keletkezésekor a legfontosabb a pihentetés, a derék tehermentesítése. Ezt fekvő helyzetben kell megtenni, a lábakat felpolcolni.

A derékfájás okától függően, más-más kezelés lehet a legmegfelelőbb. Érdemes a természetes fájdalomcsillapítás kezelési lehetőségeit követni.

Természetes fájdalomcsillapítás - derékfájás

Természetes fájdalomcsillapítás körébe sorolható mindazon fájdalomcsillapító módszer, mely a szervezet természetes működésén, a szervezet öngyógyító folyamatainak felhasználásával fejti ki fájdalomcsillapítás hatását.

Akut derékfájás esetén az aktív életforma megtartása ajánlott. Kutatások alapján az aktív életforma megtartása (önmagában, vagy más egyéb terápiákkal együtt) csökkenti a mozgáskorlátozottságot, fájdalmat és a munkából való kiesés idejét az ágynyugalomban (önmagában, vagy más egyéb terápiákkal együtt) lévő csoporthoz képest és meggyőző bizonyítékokat talál arra nézve, hogy az aktív életformájú betegcsoport felépülése gyorsabb, ezáltal a munkából való kiesés is rövidebb.1

Tartós fájdalomcsillapítás - derékfájás ellen gyógytorna és jobb életmód

A derékfájás mérséklődésével csak fokozatosan szabad terhelni, általánosságban kímélni kell a derekat. A fájdalom megszűnése után minden esetben szükséges gyógytornávalderekfajas megerősíteni a gerincoszlop mellett futó izomkötegeket, a betegségek kiújulásának elkerülése érdekében.

Rendszeres gyógytornával a derékfájás kiújulása hatékonyan megakadályozható. A foglalkozások során a gyógytornász vezetésével a gerinc izmainak lazítása, megerősítése, nyújtása történik. Hangsúlyt kell fektetni a hát és a has izmainak, illetve a medence és csípőizomzat erősítésére és nyújtására. A helyes testtartás kialakítása szintén kulcsfontosságú a derékfájás csökkentése érdekében. Sajnos életvitelünk (túlsúly, irodai munka, vagy éppen a kemény fizikai munka) káros hatással lehet az egész vázrendszerünkre, így a derekunkra is, amely derékfájás formájában mutatkozik meg.

A gyógytorna tehát egy aktív kezelési formája a derékfájásnak, noha passzív kezelésként alkalmazhatók finom masszázs-mozdulatok, kimozgatások, kötőszöveti lazítás (fascia release) és kineziotape is.

Az életmódunk megváltoztatása vagy újra-gondolása szintén segít a derékfájás csökkentésében:

 • súlyfelesleg esetén testsúly-csökkentés
 • rendszeres gerinctorna, úszás
 • helyes fekvés, ülés, állás elsajátítása
 • helyes emelés technika alkalmazása
 • ülő/állómunka során óránkénti átmozgatás
 • nehéz fizikai munka esetén tehermentesítő gerincfűző

Derékfájás kezeléséről bővebben itt olvashat. >>

Téma szakértője

Dr. Selyem Réka MSc

Reumatológus

 • Specialitások: