Benyilallt a dereka köhögéskor, tüsszentéskor?

Benyilallt a dereka köhögéskor, tüsszentéskor?

2018.11.22 10:31

Az isiász jellemzője lehet, hogy hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor belenyilall a fájdalom a derékba. Ugyanakkor dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr arra figyelmeztet, hogy a tartós fájdalom, zsibbadás is utalhat erre a betegségre. 

Tünetegyüttes – azért mert ülünk

Az isiász – vagyis ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, egész pontosan az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Amikor isiászt emlegetünk, nem egy önálló kórképre kell gondolni, hanem a derékból eredő tünetek együttesére, amelynek számos oka, eredője lehet. Leggyakrabban egy rossz mozdulat, cipekedés, emelés okozza a bajt, de előfordulhat hogy porckorongsérv, ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség miatt jelentkezik a fájdalom. Ritka esetben baleset, elvétve daganat áll a háttérbe.

derékfájás isiász

Sokféleképpen fájhat

Az isiásszal járó fájdalom lehet hirtelen, de kialakulhat lassan, fokozatosan is. Emellett erre a betegségre lehet gondolni, ha zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik.
A leggyakoribb árulkodó tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható. A fájdalom mértéke és érzékelésének helye sok tényezőtől függ. Jelentkezhet a derék és a térd között, a far közepétől a vádli külső felszínén a 4. és 5. lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve. Az isiász okozta panaszok közé tartozik az ún. hexenschuss. Ez a hirtelen belenyilalló fájdalom többnyire az egyik lábban jelentkezik.
Az isiászról tudni kell, hogy ez egy ún. gyöki fájdalom, ami éppen ezért koponyaűri nyomás fokozódásakor (pl. köhögés, tüsszentés, erőlködés) hirtelen erősödik. A kivizsgálás során éppen ez a tünet adhat okot -gyanakvásra, hogy akár porckorongsérv is állhat a háttérben.

A fájdalom csillapítható, a kiújulás megelőzhetőlökéshullám terápia, isiászt hatékonyan lehet vele kezelni

- A diagnózis természetesen a panaszok megismerése után születhet meg, bár sokszor már a páciens tartása is árulkodó. A kissé elcsavarodott, ún. antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki.  Az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt szóba jöhetnek laborvizsgálatok, MRI-, és CT-vizsgálat is – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – Ha megszületett a diagnózis, elsősorban a pihentetés javasolt, amelyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás. Természetesen számos módszer áll rendelkezésünkre a fájdalom csillapítására is. A szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos esetben pedig megfontolandó az idegsebészeti műtét lehetősége. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, előtérbe kerül a gyógytorna, amelynek célja a gerincet, a derekat - tulajdonképpen a csigolyákat - tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatosan kondícióban tartása.

Többet akarok olvasni az isiász kezeléséről>>>

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

                                          

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor úr/nő Nálam rheumatoid arthritist állapítottak meg már 4 éve,amire medrollt és trexánt kaptam.Most már csak10mg trexánt szedek heti 1,5 tablettát.(We,CRP,CC,RFpozitívása miatt RA dignózisa felállítható,a leleten ez szerepel) Magas vérnyomásomra Coverex-As Kombi Fortét szedek(koleszterin csökkentővel együtt-Torvalipin).A koleszterinem folyamatosan emelkedik .jelenleg 6.7 LDL koleszterin 3,55 a GGT 130.A férfiasságommal is gond van pedig 44 éves vagyok. Hallottam dr. prof Horváth koleszterin antigénről ami segítene az állapotomon.A prof szerint a trexán útközig az ő antigén oltóanyagával és hagyjam abba a szedését ,ha beadatom magamnak az antigént,A reumatológusom szerint nem hagyhatom abba mert tönkre mennek az ízületeim.Szeretnék meggyógyulni és a régi lenni ebben kérném a segítségét,mert már nem tudom,hogy hová forduljak. előre is köszönöm ha tud segíteni. Tisztelettel:József
    Tisztelt Uram,


    Levele alapján Önnek több, kezelest igenylő diagnosztizált elvaltozasa is van :
    Rheumatoid Arthritise ( RA ) ill.
    Magas vérnyomás Betegség ( Hypertonia ) és cholesterin - anyagcsere betegsége.
    Mindhárom elváltozás gyógyszeres kezelést igényel , hogy a folyamatok ne induljanak el kedvezőtlen irányba .

    A kérdés a gyógyszer- kolcsonhatások ( gyógyszer- interakciók ) tárgykörébe is tartozik , ebben Rheumatologusanak es a Önt kezelő Cardilogus / Lipidologus szakorvosnak kell döntenie , ill. kezelési stratégiát felállítania .

    Ha a megkezdett Rheumatologiai kezelést - az állapot romlás elkerülése érdekében- leállítani nem lehet , és ez összeférhetetlenné teszi a Horváth - Prof . Úr - féle vaccina beadását , akkor ma már bőséges kezelési lehetőség van egyéb vér- zsirokat szabályozó készitmenyekkel történő kezelésre is.

    Az utóbbi esetben fontos a testsúly kontroll , a megfelelő minőségű , mennyiségű és megfelelő időben történő táplálékfelvétel , a rendszeres napi testmozgás , a Rendszer az Életvitelben és az Életmodváltás is a gyógyszeres kezelések mellett, azokat mintegy kiegészítendő .


    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalom specialista
    József

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók