PENS kezelés

PENS kezelés

2022.02.23 16:18

A PENS az angol Percutan Electro Nerve Stimulation rövidített változata. Magyarul elektro akupunktúra néven is hivatkoznak a PENS eljárásokra. A technológia az akupunktúra áldásos hatásait ötvözi az elektromos árammal történő ingerlés előnyeivel. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy kinek ajánljuk, mire kell odafigyelni és milyen jótékony hatása lehet a PENS kezelésnek.

Hogyan történik a PENS kezelés?

A PENS-készülékhez kialakított vékony, speciális acéltűket szúrnak a páciens érintett régiójának felsorolt pontjaiba az integratív medicina, a PRM (Physiological Regulative Medicine) elvei alapján. A több csatornás készülék elekródáit a steril acéltűkre helyezzük fel és ingereljük elektromos árammal. A legmodernebb készüléken csatornánként állítható a frekvencia. Ez lehet magas frekvenciájú (50-100 Hz), alacsony frekvenciájú (1-10 Hz) stimuláció, vagy egyéb frekvencia típus az úgynevezett Nogier-féle üzemmód. Az áramerősség csatornánként változtatható, ahogyan a kezelési időtartam, és az elektromos hullám típusa is.

A PENS kezelés hatásmechanizmusa a Melzack-Wall féle kapuelméletre épít, miszerint a vastag AB rostok magas frekvenciájú, nem fájdalmas stimulációja gátolja a szegmentális fájdalomvezető C-típusú rostok működését. Vagyis a kezelés hatására egyre kevésbé lesz érzékelhető a fájdalom.

Kapcsolódó cikkünk

Mi segít krónikus derékfájás esetén?

Mi segít krónikus derékfájás esetén?

Krónikus derékfájásra sokan, csupán a tüneteket enyhítő fájdalomcsillapítókat, vagy nem túl hatékony étrend kiegészítőket fogyasztanak. Ezek a készítmények azonban, csak a tüneteket kezelik, de az okokra nem hatnak. Arról kérdeztük Dr. Arnold ...

Fontosak az előkészületek

Elektromos stimulációról lévén szó, a kezelés megkezdése előtt minden fém tárgyat: óra, ékszer, gyűrű, nyaklánc, fülbevaló, bokalánc, piercing, öv, csat, nadrágtartó, stb. kötelező
levennie a betegnek.

Kinél nem lehet PENS kezelést alkalmazni?

Nem végezhető gyerekeknél. Ezen kívül epilepsziás-, látens-epilepsziás-, onkológiai-, terhes-, gyermekágyas (kismama)-, betegeknél. Kitétel továbbá, hogy a PENS-vel kezelendő területen és annak környékén nem lehet bőrbetegség, festékes anyajegy, pattanás, fertőzés, tályog, ekcéma, visszér, lábszárfekély, stb. 

Bármilyen testben lévő, elektromos árammal működő eszközzel való együttélés (pace-maker, inzulin pumpa, Spinal Cord Stimulator [SCS], egyéb) esetén, továbbá bármilyen fém implantátum megléte esetén (protézisek, artériákban stent–fémháló, arteria coronaria, hasi arteriakban/erekben, az agyban lévő fémklippek) a kezelésből való kizárást jelenti. Kivételt jelent ez alól a fogászati implantátummal való együttélés.

Kinek ajánljuk a PENS kezelést?  

Elsősorban csípőízületi kopással, térdízületi kopással, nagyízületi kopásokkal, váll-,könyök-,boka ízületi kopásokkal, gerincízületi kopásokkal, hátfájdalommal, gerinc-nyakfájdalommal, kéz-láb kisízületeinek kopásával együttélő pácienseknek. Továbbá különböző eredetű izomfájdalmak és izomhúzódások, lágyrész fájdalmak, cukorbetegek lábfájdalma/neuropátiás fájdalmak csillapítása esetén ajánljuk.

Krónikus fájdalmak, ízületi kopás okozta jelentős problémák esetén egy idő után sok beteg kezdi elveszíteni a javulásba vetett bizalmát.
A fájdalom, különösen a krónikus fájdalom olyan panasz, ami az élet minden területére kihat, és nem csak a nappali tevékenységet befolyásolja negatívan, de az alvást is, sőt, egyik első számú rizikófaktora a hangulatzavaroknak. Ez alapján érthető és elfogadható, hogy az érintettek a hatékony, tartós eredményt hozó, és minél kevesebb mellékhatással bíró fájdalomcsillapító lehetőségeket keresik. 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő