PENS kezelés

PENS kezelés

2022.02.23

A PENS az angol Percutan Electro Nerve Stimulation rövidített változata. Magyarul elektro akupunktúra néven is hivatkoznak a PENS eljárásokra. A technológia az akupunktúra áldásos hatásait ötvözi az elektromos árammal történő ingerlés előnyeivel. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy kinek ajánljuk, mire kell odafigyelni és milyen jótékony hatása lehet a PENS kezelésnek.

Hogyan történik a PENS kezelés?

A PENS-készülékhez kialakított vékony, speciális acéltűket szúrnak a páciens érintett régiójának felsorolt pontjaiba az integratív medicina, a PRM (Physiological Regulative Medicine) elvei alapján. A több csatornás készülék elekródáit a steril acéltűkre helyezzük fel és ingereljük elektromos árammal. A legmodernebb készüléken csatornánként állítható a frekvencia. Ez lehet magas frekvenciájú (50-100 Hz), alacsony frekvenciájú (1-10 Hz) stimuláció, vagy egyéb frekvencia típus az úgynevezett Nogier-féle üzemmód. Az áramerősség csatornánként változtatható, ahogyan a kezelési időtartam, és az elektromos hullám típusa is.

A PENS kezelés hatásmechanizmusa a Melzack-Wall féle kapuelméletre épít, miszerint a vastag AB rostok magas frekvenciájú, nem fájdalmas stimulációja gátolja a szegmentális fájdalomvezető C-típusú rostok működését. Vagyis a kezelés hatására egyre kevésbé lesz érzékelhető a fájdalom.

Kapcsolódó cikkünk

Lumbágótól szenved már évek óta? Panaszai megszüntethetők!

Lumbágótól szenved már évek óta? Panaszai megszüntethetők!

Sokan évekig küzdenek derékfájdalmakkal, mire az már olyan mértékűvé válik, hogy mindennapi életüket is megkeseríti és tevékenységeik ...

Fontosak az előkészületek

Elektromos stimulációról lévén szó, a kezelés megkezdése előtt minden fém tárgyat: óra, ékszer, gyűrű, nyaklánc, fülbevaló, bokalánc, piercing, öv, csat, nadrágtartó, stb. kötelező
levennie a betegnek.

Kinél nem lehet PENS kezelést alkalmazni?

Nem végezhető gyerekeknél. Ezen kívül epilepsziás-, látens-epilepsziás-, onkológiai-, terhes-, gyermekágyas (kismama)-, betegeknél. Kitétel továbbá, hogy a PENS-vel kezelendő területen és annak környékén nem lehet bőrbetegség, festékes anyajegy, pattanás, fertőzés, tályog, ekcéma, visszér, lábszárfekély, stb. 

Bármilyen testben lévő, elektromos árammal működő eszközzel való együttélés (pace-maker, inzulin pumpa, Spinal Cord Stimulator [SCS], egyéb) esetén, továbbá bármilyen fém implantátum megléte esetén (protézisek, artériákban stent–fémháló, arteria coronaria, hasi arteriakban/erekben, az agyban lévő fémklippek) a kezelésből való kizárást jelenti. Kivételt jelent ez alól a fogászati implantátummal való együttélés.

Kinek ajánljuk a PENS kezelést?  

Elsősorban csípőízületi kopással, térdízületi kopással, nagyízületi kopásokkal, váll-,könyök-,boka ízületi kopásokkal, gerincízületi kopásokkal, hátfájdalommal, gerinc-nyakfájdalommal, kéz-láb kisízületeinek kopásával együttélő pácienseknek. Továbbá különböző eredetű izomfájdalmak és izomhúzódások, lágyrész fájdalmak, cukorbetegek lábfájdalma/neuropátiás fájdalmak csillapítása esetén ajánljuk.

Krónikus fájdalmak, ízületi kopás okozta jelentős problémák esetén egy idő után sok beteg kezdi elveszíteni a javulásba vetett bizalmát.
A fájdalom, különösen a krónikus fájdalom olyan panasz, ami az élet minden területére kihat, és nem csak a nappali tevékenységet befolyásolja negatívan, de az alvást is, sőt, egyik első számú rizikófaktora a hangulatzavaroknak. Ez alapján érthető és elfogadható, hogy az érintettek a hatékony, tartós eredményt hozó, és minél kevesebb mellékhatással bíró fájdalomcsillapító lehetőségeket keresik. 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Holisztikus szemlélet
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Bizonytalan eredetű fájdalmak
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)