Kézfájdalom

Kézfájdalom

2023.04.18 10:53

A kéz egy rendkívül fontos testrészünk, amely nélkülözhetetlen a mindennapi tevékenységeinkhez. Azonban a túlterhelés, sérülések, betegségek vagy az idő múlása miatt előfordulhatnak olyan panaszok, mint a kézfájdalom. Ez a kellemetlen érzés az ujjakban, csuklókban vagy a kézben jelentkezhet, enyhe, de akár erős fájdalom formájában is.  

Kézfájdalom tünetei

Kézfájdalom előfordulása

Kézfájdalom kezelése

Kézfájdalom diagnózisa 

A kéz az egyik legfontosabb testrészünk, és számos olyan feladatot végez, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi élethez. A kéz az emberi test egyik legfejlettebb és legprecízebb része, amely különösen fontos a munkavégzés, a kommunikáció és a társas kapcsolatok szempontjából. Ebből kiindulva, ha kézfájdalmunk van, az komoly nehézségekhez vezethet.

A kézfájdalom gyakori probléma, amely számos okból eredhet. A kézfájdalom akár a kézfejben, ujjakban vagy csuklókban is jelentkezhet, akár csak enyhe, kellemetlen érzésként, de erős fájdalomként is előfordulhat.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

Milyen mozgásszervi panaszokkal küzdenek a leggyakrabban az irodai dolgozók?

Egyre több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, ...

Kézfájdalom tünetei:

A kézfájdalom tünetei, illetve okai nagyon eltérőek lehetnek. Néhány általános tünet a következők:

Az éles vagy tompa fájdalom, amely a csuklókban, kézben vagy az ujjakban jelentkezik, az egyik leggyakoribb tünet. Ez a fájdalom lehet rövid távú és átmeneti, vagy hosszabb távon is fennállhat.

A kézfájdalom mellett gyakran tapasztalható gyengeség is az érintett területen. Ez a tünet különösen zavaró lehet, ha az érintett személynek szüksége van a kezére a munkája vagy a mindennapi tevékenységek végzéséhez. A fájdalom és a gyengeség mellett a kézmozgások korlátozottsága is előfordulhat, ami szintén nehezítheti az érintett személy életét.

A szorító vagy égő érzés, amely miatt az érintett személy nem tud erőteljesen fogni, emelni, vagy egyéb tevékenységeket végezni a kezével, szintén gyakori tünet. Ez az érzés általában a carpal tunnel szindróma, az ízületi gyulladás, a teniszkönyök vagy a golfkönyök okozta fájdalmakhoz kapcsolódik.

Az érintett területen gyakori zsibbadás is előfordulhat, ami a fájdalom és a gyengeség mellett szintén nagyon kellemetlen lehet. A zsibbadás általában akkor jelentkezik, amikor a kéz vagy az ujjak több időn keresztül egy adott helyzetben vannak.

Kézfájdalom előfordulása:

KézfájdalomA kézfájdalom számos különböző okból eredhet. Előfordulása rendkívül gyakori, és sok ember tapasztalja legalább egyszer életében. A kézfájdalom súlyossága, időtartama és az érintett terület nagymértékben változhat. Néhány gyakori ok közé tartozik a túlterhelés, a sérülés, a reumás betegségek, a túlsúly, a neuropátia és a csontritkulás.

 • Az ismétlődő mozdulatok, például a számítógép használata, a teniszezés vagy más sportok, a nehéz dolgok cipelése hosszú távon kézfájdalmat okozhatnak a csuklókban vagy az ujjakban. Az ilyen túlterhelésnek kitett személyek gyakran tapasztalják a kézfájdalmat, mely az idő múlásával egyre erősödhet.
 • Egy hirtelen mozdulat, mint például egy zuhanás, ütés vagy rándulás is okozhat kézfájdalmat. A sérülések akut fájdalmat okoznak, és a fájdalom tartós maradhat a sérült területen.
 • Az ízületek gyulladása vagy autoimmun betegségek, mint a rheumatoid arthritis, gyakran csukló- és kézfájdalommal járnak. Az ízületi gyulladások során az ízületek fájdalmasak és merevek lehetnek, ami korlátozza a mozgást.
 • Az elhízás terhelést jelent a kezekre, amely hosszú távon kézfájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. A túlsúlyos emberek általában nagyobb terhelést helyeznek a kezükre, melynek következtében kézfájdalom és kényelmetlenség jelentkezhet.
 • Az idegrendszer sérülése a kézben vagy az ujjakban is okozhat fájdalmat és érzékenységet. A neuropátia okozta kézfájdalom és érzékenység általában az érintett területen érzékelhető bizsergés, égő vagy szúró érzés formájában jelentkezik.
 • Az idősebbek gyakran szenvednek csontritkulásban, amely a csontok gyengülésével és törékenységével járhat. Ez fájdalmat okozhat a kézben vagy az ujjakban. A csontritkulás által okozott kézfájdalom általában hosszabb idő után jelentkezik, és a kézfájdalom súlyossága fokozatosan növekszik.

Kézfájdalom kezelése:

A kezelés a kézfájdalom okától függ. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a következők:

 • Pihenés: Ha a kézfájdalom túlterhelés vagy sérülés miatt van, akkor a pihenés segíthet a gyógyulásban.
 • Jegelés: Az érintett terület jéggel való kezelése segíthet a duzzanat és a kézfájdalom csökkentésében.
 • Fájdalomcsillapítók: A kézfájdalom enyhítésére alkalmazhatók a helyi fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofén vagy a paracetamol.
 • Gyógyszerek: Ha a kézfájdalom és duzzanat oka gyulladás, akkor a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például a kortikoszteroidok vagy az NSAID-ok használata lehet a megoldás.
 • Fizikoterápia: A fizikoterápiában a sérült vagy fájdalmas terület gyakorlatokkal, masszázzsal vagy más fizikai módszerekkel kezelhető.
 • Sebészeti beavatkozás: Ha a kézfájdalom oka súlyos sérülés vagy egyéb súlyos betegség, akkor az orvosok mérlegelhetik a sebészeti beavatkozás lehetőségét is.

Kézfájdalom diagnózisa:

Az orvosok általában fizikai vizsgálatot végeznek, és feltesznek néhány kérdést a kézfájdalom jellegéről és időtartamáról. Az orvosok képalkotó vizsgálatokat, például röntgenfelvételt, MRI-t vagy CT-t is végezhetnek annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjanak a kézfájdalom okáról. Az ultrahangvizsgálat segítségével meg lehet vizsgálni az ízületi területet, a lágyrészeket, az inakat és az idegeket is. Az elektromiográfia (EMG) vizsgálattal pedig az idegrendszeri problémák okozta kézfájdalom hátterét lehet feltárni.

Néhány esetben a kézfájdalom oka az alapbetegség kezelésével javítható. Például az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél a gyulladás enyhítésére alkalmazott gyógyszerek, például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a kortikoszteroidok, enyhíthetik a kézfájdalmat is. A fertőzés okozta kézfájdalom esetén antibiotikumokat is alkalmazhatnak.

Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet az egészséges kéz- és csuklóízületek fenntartásában és a kézfájdalom megelőzésében. Fontos az is, hogy ne hanyagoljuk el a kézfájdalmat és időben orvoshoz forduljunk, ha a kézfájdalom tartósan fennáll vagy súlyosabbá válik.

Összefoglalva, a kézfájdalom jelentős hatással lehet az életminőségre, és számos okból eredhet. A megfelelő diagnózis és kezelés segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a kézmozgásokat. Fontos odafigyelni a megelőzésre, különösen az idősebb korban és azoknál, akiknek a munkája vagy sporttevékenységei miatt nagyobb az esélye a kézfájdalom kialakulásának.

Téma szakértői