Sarkantyú

Sarkantyú

2024.03.13 14:29

A saroksarkantyú (sarokcsont csontkinövése) egy olyan kinövés a lábfejen, mely nyomás hatására alakul ki ott, ahol a csontok dörzsölik az izmokat. Kialakulásához túlsúly, nem jól megválasztott lábbeli, fokozott megterhelés vezethet. Kezelése összetett, hisz a tüneti terápiák (pl. fájdalomcsillapítás) mellett fizikoterápiás kezelés, egyes esetekben műtéti beavatkozás válhat szükségessé. A sarkantyú esetében a megelőzés kap nagy hangsúlyt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

A sarkantyú fajtái:

A saroksarkantyúnak két fajtáját különböztetjük meg, annak kiindulási helyét tekintetbe véve.

 • Haglund-exostosis – az achilles-ín eredésénél alakul ki

A Haglund-exostosis, más néven Haglund-sarok, egy olyan állapot, amelyben a sarokcsont (calcaneus) hátulsó részén kinövés alakul ki az Achilles-ín eredésénél. Ez a kinövés általában fájdalmat és gyulladást okoz, különösen akkor, ha nyomás vagy súrlódás éri.

A Haglund-exostosis gyakran a nem megfelelő lábbeli, például a magas sarkú cipők vagy merev sarokpántok viselése következtében alakul ki. A szoros cipők nyomást gyakorolhatnak a sarok hátsó részére, ami hosszabb távon irritációt és gyulladást okozhat. Emellett a láb biomechanikai problémái, például a túlzott pronáció (a láb belső felének túlzott befelé fordulása) is hozzájárulhatnak a Haglund-exostosis kialakulásához.

A Haglund-exostosis tünetei közé tartozik a fájdalom a sarok hátsó részén, különösen a cipő viselésekor vagy a járás során. A fájdalom általában fokozódik, amikor nyomás éri a sarokcsontot vagy az Achilles-ínat.

Fontos megjegyezni, hogy a Haglund-exostosis kezelése és megelőzése esetén az egyéni körülmények és az orvos által ajánlott terápia alapján történő kezelés a legjobb megoldás.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tehetünk nyáron a lúdtalp ellen?

Mit tehetünk nyáron a lúdtalp ellen?

Százból kevesebb, mint tíz emberről mondható el, hogy egészséges a lába, ehhez pedig erősen hozzájárul a nem megfelelő cipőviselet. Nyáron különösen ...

 • Exostosis calcanei (talpi sarkantyú)

Az exostosis calcanei, más néven talpi sarkantyú vagy talpi sarokcsont kinövés, egy olyan állapot, amelyben a sarokcsont (calcaneus) alsó részén kinövés alakul ki. Ez a kinövés általában a plantar fascia, azaz a sarok alatti szalagrendszer húzódása vagy gyulladása következtében alakul ki.

A talpi sarkantyú gyakran a túlzott terhelés, a plantar fasciitis vagy más lábproblémák következtében alakul ki. A plantar fasciitis során a plantar fascia, amely a lábív alatt található szalagrendszer, gyulladásos reakciót okozhat a sarok közelében. Ez a gyulladásos folyamat hosszabb ideig tartva a sarokcsonton kis kinövések, vagy csontlerakódások kialakulásához vezethet.

A talpi sarkantyú tünetei közé tartozik a fájdalom a sarok alatt vagy mögött, különösen reggelente vagy hosszabb ideig tartó állás vagy járás után. A fájdalom jellemzően éles és égő jellegű, és súlyosbodhat a járás, futás vagy ugrás során. A sarkantyú okozta fájdalom általában a sarok közepén vagy alsó részén lokalizálódik.

A sarkantyú tünetei

Nagyon fájdalmas elváltozás. A nem jól megválasztott cipő esetén az érintett terület kipirosodik, gyulladás keletkezik. Sokszor a beteg járás közben folyamatos, erős fájdalommal bír. Fontos, a mielőbbi, szakorvosi kivizsgálás, mert egyéb súlyos betegség is provokál hasonló tüneteket.

Diagnózis

Az esetek nagy részében röntgenvizsgálattal felállítható a diagnózis. Egyéb diagnosztikai eljárás, mint az MR vagy ultrahang vizsgálat elvégzése akkor fontos, ha a betegség egyértelműen nem diagnosztizálható, vagy még nem olyan mértékű az elváltozás, hogy röntgenvizsgálattal kimutatható legyen.

A sarkantyú kezelés

A sarkantyú kezelése komplex folyamat, amelyet általában a tünetek enyhítésére, a gyulladás csökkentésére és a normális lábfunkció helyreállítására irányul. A kezelési módszerek széles skáláját alkalmazzák, amelyek közül néhány konzervatív, míg mások műtéti beavatkozást igényelnek. 

Konzervatív kezelés: A sarkantyú esetén a kezelés általában konzervatív módszerekkel kezdődik, különösen ha a tünetek nem súlyosak. Ezek a módszerek a fájdalom enyhítésére, a gyulladás csökkentésére és a láb biomechanikai támogatására koncentrálnak. A következő konzervatív terápiás lehetőségek közül választhat az orvos:

 1. Pihentetés: A sarkantyúval járó fájdalom csökkentése érdekében fontos a láb megfelelő pihentetése. Kerülje a túlzott terhelést és a hosszan tartó állást vagy járást.

 2. Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők: Az orvos lehet, hogy fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentőket ír fel a tünetek enyhítésére. Ezek általában orális gyógyszerek vagy helyi kenőcsök formájában állnak rendelkezésre.

 3. Jeges borogatás: A gyulladás csökkentése érdekében ajánlott hideg terápiát alkalmazni. Tegyen jéggel töltött zacskót a fájdalmas területre, és hagyja rajta néhány percig, többször naponta.

 4. Lábfürdők: Meleg vagy hideg lábfürdők is enyhíthetik a fájdalmat és a gyulladást. Meleg vízben való áztatás elősegíti a vérkeringést és ellazítja az izmokat, míg hideg víz csökkenti a gyulladást.

 5. Lábfájdalom elleni eszközök: A láb biomechanikai támogatására és a nyomás csökkentésére szolgáló talpbetétek, sarkantyúvédők, sarokpántok vagy ortopéd cipők használata segíthet a fájdalom enyhítésében.

 6. Fizikoterápia és gyakorlatok: Fizikoterápiás kezelések, például ultrahangterápia vagy elektroterápia, valamint láb- és lábgörcsökkel járó gyakorlatok segíthetnek az izmok és szalagok erősítésében, valamint a láb helyes biomechanikájának fenntartásában.

 7. Gyógytorna: A gyógytorna során végzett specifikus gyakorlatok segítenek enyhíteni a sarkantyú által okozott fájdalmat. Az orvos vagy fizioterapeuta által kiválasztott gyakorlatok célja, hogy csökkentsék a gyulladást, enyhítsék a fájdalmat és javítsák a lábfunkciót.

 8. Gyógymasszázs: A sarkantyú esetében a gyógytorna a láb izmainak erősítését, nyújtását és stabilizálását célozza meg, hogy csökkentse a fájdalmat és javítsa a lábfunkciót.

A Fájdalomközpontban rendelkezésre álló speciális kezelések és terápiák sarkanytú kezelésére:

 1. Indiba kezelés: Az Indiba kezelés egy speciális elektromos terápiás módszer, amely segíthet a fájdalom csökkentésében, a gyulladás enyhítésében és a szöveti regenerációban. A kezelés során az elektromos impulzusok stimulálják a sejtek aktivitását, javítják a vérkeringést és az anyagcserét, valamint gyorsítják a szöveti gyógyulást. Az Indiba kezelést gyakran alkalmazzák sarkantyú esetén, mivel segíthet enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulási folyamatot.

 2. Lágylézer terápia: A lágylézer terápia a lézerfény használatát jelenti a fájdalom enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére. A lágylézer- készülék 0,05-4 J energia besugárzásával gyakorol pozitív hatást a sejtekre úgy, hogy gyorsítja az oxigénellátást, az erek újraképződését; serkenti az ellenanyag-termelést, így optimalizálja a szervezet védekezőképességét, és javítja a vérkeringést. A lágylézer terápia alkalmazása a sarkantyú esetén lehetővé teheti a gyulladás csökkentését és a fájdalom enyhítését. További információért a vizsgálattal kapcsolatban kattintson IDE!                            Érdekesség, hogy Ferenc pápa térdét is lágylézer terápiával kezelték.

 3. PENS (perkután elektroneurostimuláció) kezelés: A PENS egy olyan terápiás módszer, amelyben elektromos stimulációt alkalmaznak a fájdalomcsillapítás és a gyógyulás elősegítése érdekében. A kezelés során a bőrön keresztül elektromos tűket helyeznek a fájdalmas területekre, amelyek stimulálják az idegrostokat és a fájdalomcsillapító mechanizmusokat aktiválják. A PENS kezelés lehetővé teheti a sarkantyú okozta fájdalom enyhítését és a lábfunkció javítását. További információért a vizsgálattal kapcsolatban kattintson IDE!

 4. PRP (Platelet Rich Plasma) terápia: A PRP terápia során a páciens saját vérét használják fel, amelyből a trombocitákat koncentrálják és visszaadják az érintett területre. A trombociták gazdagok olyan növekedési faktorokban és egyéb biológiai anyagokban, amelyek serkentik a sejtek regenerációját és gyógyulását. A PRP terápiát sarkantyú esetén használják a szöveti gyógyulás elősegítésére és a fájdalom csökkentésére. További információért a vizsgálattal kapcsolatban kattintson IDE!

 5. Lökéshullám terápia: A lökéshullám terápia egy olyan kezelési módszer, amely során hanghullámokat alkalmaznak az érintett területen. Ez a terápia segíthet a fájdalom enyhítésében, a gyulladás csökkentésében és a szöveti gyógyulás előmozdításában. A lökéshullám terápia sarkantyú esetén lehetővé teheti a kinövés megszüntetését, a fájdalom csökkentését és a normális lábfunkció helyreállítását. További információért a vizsgálattal kapcsolatban kattintson IDE!

 6. Bemer mágneses terápia: A Bemer mágneses terápia egy speciális mágneses mezőt használ, amely stimulálja a mikrokeringést és a sejtek anyagcseréjét. Ez a terápia segíthet az oxigén és tápanyagok szállításában, valamint a szöveti regenerációban. A Bemer mágneses terápia alkalmazása a sarkantyú esetén segíthet a gyulladás csökkentésében, a fájdalom enyhítésében és a szöveti gyógyulás felgyorsításában. További információért a vizsgálattal kapcsolatban kattintson IDE!

Műtéti kezelés: Ha a konzervatív kezelés nem hoz jelentős javulást, és a tünetek továbbra is súlyosak, műtéti beavatkozás is szóba jöhet. Az orvos értékeli a beteg állapotát és dönt arról, hogy szükség van-e műtétre. A sarkantyú műtéti kezelésének különböző típusai közé tartozhatnak:

 1. Sarkantyú eltávolítása: A műtét során az orvos eltávolítja a sarokcsont kinövését. Ez általában minimálisan invazív eljárással történik, ahol kis bemetszést ejtenek a bőrön, hogy hozzáférjenek a kinövéshez.

 2. Achilles-ín levágása: Súlyosabb esetekben az orvos elvégezheti az Achilles-ín levágását és újrapozícionálását a sarokcsontnál. Ez segít csökkenteni a fájdalmat és a nyomást az érintett területen.

A műtéti kezelést követően általában rehabilitációs periódusra van szükség, amely fizikoterápiát, gyógytornát és egyéb utókezeléseket foglalhat magában. Az orvos utasításai szerint kell követni a rehabilitációs programot, hogy a láb megfelelően gyógyuljon és visszanyerje a normális funkcióit.

Fontos megjegyezni, hogy a sarkantyú kezelése egyénenként változhat, és az orvos által ajánlott terápia alapján történik. A megelőzés szempontjából fontos odafigyelni a megfelelő lábbeli viselésére, a láb megfelelő pihentetésére és a túlzott lábterhelés elkerülésére.

Gyógyulási esélyek

Az esetek nagy számában konzervatív kezeléssel gyógyítható. A fennmaradt esetekben van szükség műtéti beavatkozásra.

Prevenció fontossága

A sarkantyú kialakulása megakadályozható helyes prevencióval. A legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása és a gyakori lábtorna. A lábbeli ne legyen se túl magas talpú se túl lapos sarkú. Fontos a sportolás előtti bemelegítés, a lábfej és a láb izmainak erősítése. Futáshoz megfelelő futócipőt válasszon, mely megfelelő saroktámasszal rendelkezik és csillapítja a lökést.

Téma szakértője