Fáj a lábfeje? A cipője és a gerince is okozhatja

Fáj a lábfeje? A cipője és a gerince is okozhatja

2023.04.25

Tény, hogy a lábfej fájdalma mögött sokszor csak egy rossz cipő áll, de dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra is figyelmeztet, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet a fájdalom.

Mi lehet a lábfejfájdalom eredője?

Lokális okok

Szinte minden nő tudja, hogy egy hegyes orrú, magas sarkú cipő viselése komolyan irritációt és égő fájdalmat okozhat a lábfejben, ami tulajdonképpen természetes, hiszen ez a viselet természetellenes helyzetben tartja a lábat. Egyes esetekben a lábfejben ún. sarkantyú is megjelenhet, amely tulajdonképpen az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. Ez az állandó súrlódás következtében egy idő után nyomhatja a közeli idegeket, ami szintén fájdalomhoz és más tünetekhez vezethet. Kialakulhat még lábfejfájdalom az ún. Morton-neuroma miatt, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata és szintén gyakran összefüggésbe hozható a nem ergonomikus cipők rendszeres használatával.    

Gerinc probléma

talpfájdalom derékfájdalom gyulladásSokakban fel sem merül, hogy a lábfájdalmat összekapcsolják az alsó gerincszakasz problémájával, az isiásszal. Az isiász legfontosabb és leggyakoribb tünete valóban a derékfájdalom, ám ez kisugározhat valamelyik láb irányába, és ütögetéssel is kiváltható. Nem önálló kórképről van szó, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együtteséről, amelynek számos oka lehet, többek közt:

  • degeneratív porckorong betegség,
  • porckorongsérv a deréki szakaszon,
  • ágyéki gerinccsatorna szűkület,
  • az elhasználódás talaján létrejövő csigolyaelcsúszás,
  • a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből fáradásos törés alakulhat ki.

A legfontosabb lépés a diagnózis

- Mielőtt beruháznánk különféle speciális talpbetétekbe, a legfontosabb feladat, hogy eldöntsük, vajon nem gerinc eredetű-e a lábfájdalom. Éppen ezért a fizikális vizsgálatnál azt is felmérjük, jelent-e nehézséget a láb felemelése, a lábujjhegyen járás, jelentkezik-e gyengeség a lábfejben, van-e nehézláb érzés. Az is a gerincproblémára utalhat, ha csak az egyik lábfejben jelentkezik a panasz. Ha mindkét láb érintett, nem valószínű, hogy isiászról van szó, de az olyan gerinc eredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt. A pontos diagnózisra építve már tudni fogjuk, milyen kezelés lehet a leghatékonyabb - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Ha kiderül, hogy nem gerinc eredetű ok a probléma, olyan hagyományos módszerekkel próbálkozhatunk, hogy a pihentetés, a felpolcolás, és természetesen gondosan kell megválasztani a lábbelit is. Bármilyen forrása is van a kórképnek, nagyon fontos lépés a fájdalom csökkentése, amely számos módon szóba jöhet, és a kiinduló problémától függ a módszer megválasztása. Jó megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos, gerinc eredetű probléma esetében pedig meg kell fontolni az idegsebészeti műtét lehetősége. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, kiemelten fontos a gyógytorna, amelynek célja a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok és a láb izmainak erősítése, kondícióban tartása.

 

ONLINE BEJELENTKEZÉS DR. PÁLL ZOLTÁNHOZ: KATTINTSON IDE!

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
Tisztelt Hölgyem!

A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

Tisztelettel,
Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Puskásné H Judit

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profizmus

Dr. Magbade Gábornál voltam bokafajdalommal. Segítőkész , kedves, profi munkat végez . Maximalisan meg vagyok elégedve . Ajánlom .
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia