3+1 hatékony kezelés könyökfájdalomra

3+1 hatékony kezelés könyökfájdalomra

2024.04.15 12:06

A könyökfájdalom egy viszonylag gyakori ízületi fájdalom típus, amely lehet átmeneti vagy akár tartós is. Hátterében számos ok állhat, így idöben történő kivizsgálása és kezelése kiemelten fontos.

3+1 hatékony kezelés könyökfájdalomra - Tartalom

Könyökfájdalom okai

Könyökfájdalom kivizsgálása

3+1 hatékony kezelés könyökfájdalomra

Könyökfájdalom kezelése szteroid injekcióval

Könyökfájdalom kialakulásának megelőzése

Online Bejelentkezés

Dr. Páll Zoltán

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Könyökfájdalom okai

A könyökfájdalom egy ízületi fájdalom típus, amely kialakulásának hátterében számos ok állhat. A könyökfájdalom lehet átmeneti de fennállhat hosszű ideig is, ilyenkor feltétlen javasolt a könyökfájdalom okának kivizsgálása. De mi állhat a könyökfájdalom hátterében?

 • Teniszkönyök : Ez a túlzott használat miatt kialakuló ínhüvelygyulladás, amely a könyök külső részén jelentkezik. Gyakran a teniszezők, golfozók vagy más könyököt megterhelő sportot űző egyének érintettek. Fontos kiemelni, hogy teniszkönyök nem csak a teniszező egyéneknél könyökfájdalomjelentkezhet.
 • Golfkönyök: Ez a könyökfájdalom hasonló a teniszkönyökhöz, de a könyök belső részén jelentkezik, és általában azokat érinti, akik olyan mozgásokat végeznek, amelyek megterhelik a könyök belső részét. Akár csak teniszkönyökesetén, ez a típusű könyökfájdalom sem feltétlen a golfozó egyéneknél jelentkezik kizárólag.
 • Ízületi gyulladás (artritisz): Az ízületi gyulladás, például a rheumatoid arthritis vagy az osteoarthritis, gyulladást és fájdalmat okozhat a könyökízületben. Általában ez a típusú könyökfájdalom hosszabb tartó terhelésre és visszatérő epizódokban jelentkezik.
 • Izomszalag sérülések: A könyök körüli izomszalagok vagy ínak sérülése, például rándulás vagy húzódás, gyakran okozhatnak fájdalmat és kellemetlenséget. Ez a típusú könyökfájdalom átmeneti, ha a sérülés után megfelelően kezelik.
 • Túlzott terhelés vagy ismétlődő mozgások: Például az ismétlődő kar- vagy könyökmozgások, például az egész napos gépelés vagy más fizikai munkák esetén gyakori tünet a könyökfájdalom.
 • Csonttörés vagy repedés: Ha a könyökcsontok megsérülnek, például egy esés vagy ütés következtében, akkor könyökfájdalom és kellemetlen érzés jelentkezik.
 • Idegbecsípődés vagy nyomás: Az idegek körüli nyomás vagy becsípődés fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a könyökben.
 • Bursitisz: A bursa, vagyis az ízület körüli tasak gyulladása esetén duzzanat és könyökfájdalom jelentkezhet.

Fontos megjegyezni, hogy a könyökfájdalom okainak pontos diagnosztizálásához és kezeléséhez szükség van orvosi vizsgálatra és értékelésre. Ha valaki rendszeresen szenved könyökfájdalomtól, fontos, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Könyökfájdalom kivizsgálása

A könyökfájdalom kivizsgálása általában az alábbi lépéseket foglalja magában:

 • Orvosi anamnézis: Az orvos kikérdezi a beteget a könyökfájdalom jellegéről, intenzitásáról, időtartamáról és egyéb tünetekről. Fontos információ az is, hogy milyen tevékenységek súlyosbítják vagy enyhítik a fájdalmat, valamint az esetleges előzmények, sérülések vagy betegségek.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos alapos fizikális vizsgálatot végez a könyök környékén, beleértve az ízületek mozgékonyságának, az izmok erejének és a nyomásérzékenység értékelését. Könyökfájdalom fizikális vizsgálata során az esetleges duzzanat, vörösség vagy más szemmel is látható jelek is fontos szerepet játszanak a megfelelő diagnózis megalkotásában.
 • Képalkotó vizsgálatok: A röntgenvizsgálat segít az esetleges csontsérülések, törések vagy más szerkezeti eltérések azonosításában könyökfájdalom esetén. Más képalkotó vizsgálatok, például MRI vagy ultrahang a lágyrészek, ízületek vagy inak részletesebb értékelésében játszanak fontos szerepet könyökfájdalom esetén.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Bizonyos esetekben laboratóriumi vizsgálatokra lehet szükség például gyulladás esetén az egyes gyulladásos markerek (CRP, fehérvérsejtek száma, procalcitonin) kimutatására könyökfájdalom esetén.
 • Idegvezetési vizsgálatok: Ha az idegbecsípődés vagy idegprobléma gyanúja merül fel könyökfájdalom esetén, az idegvezetési vizsgálatok segítenek az idegrendszer állapotának felmérésében és az esetleges problémák azonosításában.
 • Egyéb specifikus vizsgálatok: Bizonyos esetekben egyéb specifikus vizsgálatokra lehet szükség a könyökfájdalom okának tisztázására.

Fontos, hogy a könyökfájdalom kivizsgálása alapos legyen, hogy megfelelő diagnózist lehessen felállítani, és hogy a legmegfelelőbb kezelési tervet lehessen kidolgozni a beteg számára. Ha valaki könyökfájdalommal küzd, fontos, hogy forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

3+1 hatékony kezelés könyökfájdalomra

A könyökfájdalom kezelése során többféle módszer is alkalmazható a könyökfájdalom hátterében álló ok függvényébe. Egyes esetekben az optimális kezelési terv kialakításához az alábbi hatékony módszereket javasolják:

 • Nyugalom és tehermentesítés: A könyökfájdalom esetén fontos a beteg testrész pihentetése és a túlzott terhelés elkerülése. A fájdalmas tevékenységek, mint például a nehéz tárgyak emelése vagy az ismételt könyöklés, kerülendők. A könyök megfelelő pihentetése segít a gyógyulási folyamatban.
 • Jegelés: A jegelés segít csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat. A fájdalmas területetet naponta többször 15-20 percig jegelhetjük. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jég közvetlen érintkezését el kell kerülni a bőrrel, és a jegelés időtartama ne legyen túl hosszú, hogy ne okozzon bőrkárosodást.
 • Fizioterápia és erősítő gyakorlatok: A fizioterapeuta által javasolt specifikus nyújtó és erősítő gyakorlatok segíthetnek a könyök körüli izmok erősítésében és a mozgásterjedelem javításában, így a könyökfájdalom enyhítésében is. Az erős izmok és az izmok rugalmassága segítenek csökkenteni a fájdalmat és megelőzni a további sérüléseket.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Gyakran alkalmaznak gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszereket, mint például ibuprofen vagy naproxen, a fájdalom és a gyulladás enyhítésére könyökfájdalom esetén. Ezeket általában csak rövid ideig alkalmazzák, mivel hosszú távú használatuk különböző mellékhatással járhat.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes eset más, és az optimális kezelési terv az egyedi körülményektől, a könyökfájdalom súlyosságától és az alapvető okoktól függ. Ha valaki könyökfájdalommal küzd, fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy fizioterapeutájával, hogy megfelelő diagnózist és kezelési tervet kapjon a könyökfájdalom enyhítésére és a könyökfájdalom gyógyulásának elősegítésére.

Könyökfájdalom kezelése szteroid injekcióval

A könyökfájdalom kezelésére szteroid injekciót alkalmaznak bizonyos esetekben, amikor más kezelési módszerek nem hoztak megfelelő enyhülést vagy ha a fájdalom súlyosabb. A szteroid injekciók gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és a következőképpen működnek könyökfájdalom esetén.

 • Gyulladáscsökkentés: A szteroidok gyulladáscsökkentő hatása segít csökkenteni a gyulladást és az ödémát a sérült területen. Ezáltal enyhül a könyökfájdalom és a duzzanat.
 • Fájdalomcsillapítás: A szteroidok helyi alkalmazása segít közvetlenül csökkenteni a könyökfájdalmat.
 • Gyógyulás elősegítése: A gyulladás csökkentése lehetővé teszi a sérült szövetek gyógyulását és regenerálódását.

Fontos megjegyezni, hogy a szteroid injekciók csak ideiglenes megoldást jelentenek, és nem feltétlenül kezelik az alapvető problémát. Az injekció hatása általában néhány hétig vagy hónapig tart, de nem mindig jelent hosszú távú megoldást könyökfájdalom esetén. Emellett az is fontos, hogy a szteroidok helytelen vagy túlzott használata komoly mellékhatással jráhat, mint például a szövetek károsodása vagy az ízületek instabilitása.

Az injekciót általában az orvos végzi el könyökfájdalom esetén. A helyi érzéstelenítőt követően a szteroid injekciót a fájdalmas területre adják be, tehát könyökfájdalom esetén a karba. Általában az injekció után néhány napig pihenést javasolnak.

Fontos, hogy a szteroid injekciót csak orvos vagy szakember végezze, és mindig az orvos utasításainak megfelelően alkalmazzák. Ha valaki könyökfájdalommal küzd, és fontolgatja a szteroid injekció alkalmazását, mindenképpen konzultáljon orvosával az előnyökről, a kockázatokról és az alternatív kezelési lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkünk

3 jel, amikor komolyan kell venni a nyakfájdalmat

3 jel, amikor komolyan kell venni a nyakfájdalmat

A nyakfájdalom meglehetősen gyakori panasz, de nem minden esetben jelez komoly problémát. Dr. Páll Zoltán , a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az ...

Könyökfájdalom kialakulásának megelőzése

A könyökfájdalom kialakulásának megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód kialakítása és azoknak a tevékenységeknek a kerülése, amelyek növelhetik a fájdalom kockázatát. Néhány megelőző intézkedés könyökfájdalom esetén:

Megfelelő testtartás: Ügyeljen a megfelelő testtartásra munka vagy ülőmunka közben a könyökfájdalom megelőzése végett.

Szünetek és pihenés: Ha hosszabb ideig ugyanabban a pozícióban kell tartania a könyökét, rendszeresen tartson szüneteket, és végezzen nyújtó és lazító gyakorlatokat.

Erősítő és nyújtó gyakorlatok: Rendszeresen végezzen erősítő és nyújtó gyakorlatokat a könyök körüli izmok és inak egészségének megőrzése érdekében, így megelőzve az esetleges sérüléseket és fájdalmakat.

Megfelelő felszerelés használata: Ha sportol vagy fizikai munkát végez, bizonyosodjon meg róla, hogy megfelelően illeszkedő és támogató felszerelést használ, amely csökkenti a sérülés, így a könyökfájdalom kialakulásának kockázatát.

Ne vigye túlzásba a terhelést: Kerülje a hirtelen és túlzott terhelést a könyök ízületén és környékén a könyökfájdalom megelőzésének érdekében. Ne emeljen túl nehéz tárgyakat vagy ne végezzen hirtelen és ismételt mozgásokat, amelyek terhelik a könyököt.

Megfelelő sporttechnika: Ha sportol, győződjön meg róla, hogy helyes technikát alkalmaz a mozgások során, és figyeljen a megfelelő bemelegítésre és nyújtásra.

Vigyázzon az ismételt mozgásokkal: Kerülje a hosszú ideig tartó ismételt mozgásokat vagy monoton tevékenységet, amelyek terheli ka könyököt, különösen akkor, ha nem megfelelő testhelyzetben végzi.

Egészséges testsúly: A túlsúly vagy elhízás növelheti a könyökfájdalom kockázatát. Akár más ízületi betegségek megelőzésében, könyökfájdalom esetén is fontos az egészséges étrend és rendszeres sportolás.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az intézkedések általában segítenek csökkenteni a könyökfájdalom kialakulásának kockázatát, de nem minden esetben lehet teljesen megelőzni a könyökfájdalom kialakulását. Ha már jelentkezett a könyökfájdalom, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

 • Specialitások:

 •