3 hatékony módszer hátfájás ellen

3 hatékony módszer hátfájás ellen

2017.10.04 08:21

Akit gyötört már komoly hátfájás, nyilván számtalan ellenszerrel, sőt „csodaszerrel” próbálkozott. Nemrégiben a D-vitaminról derült ki, hogy pozitívan befolyásolhatja a krónikus fájdalmakat. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hatékony fájdalomcsillapító módszerekről beszélt.

1. A D-vitamin hosszútávon segíthet

Új-Zélandi kutatók szerint az orvosoknak sokkal szélesebb spektrumon kellene kezelni a krónikus mozgásszervi fájdalmakat. Ez ugyanis a leggyakoribb fájdalmak egyike, az okai szerteágazóak, a kezelés sokszor komplikált és a közellátásban nem feltétlenül személyre szabott. A University of Adelaide's School of Population Health tudósai kutatásukban különösen a D-vitamin pozitív hatásaira hívták fel a figyelmet. Úgy találták, hogy a D-vitamin beválik a tartós fájdalmak enyhítésében, ráadásul nincs ismert mellékhatása és nem is drága.  
Persze a pontos adagolást csak laboratóriumi vérvizsgálat után lehet meghatározni és a hatás sem olyan gyors, mint a fájdalomcsillapítóké, de az eredmények biztatóak. Ugyanakkor – hivatalos irányelvek híján – a mozgásszervi fájdalmakkal foglalkozó orvosok eddig nem feltétlenül nyúltak ehhez a módszerhez. Amíg ez nem kristályosodik ki, a szakemberek ajánlása szerint a magyar lakosságnak novembertől márciusig hetente négyszer 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Akik szteroidos készítményeket, koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszereket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek is befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát. Az egyéni értékekről legkönnyebben vérvétel útján lehet megbizonyosodni.

2. A mozgás fájdalomcsökkentő 

hátfájás derékfájás fájdalomcsillapításDr. Páll Zoltán szerint derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben a mozgáshiány egyesül a fájdalommal és még rosszabb végkifejletet vetít előre.
- Nagyon fontos, hogy a hátfájdalomtól szenvedő pácienseket ne az inaktivitásra biztassuk, hanem igyekezzünk megtalálni a hozzájuk leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez a jógán kívül lehet például Pilates, gerinctréning, kinesis, Body Art, callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. De mindenekelőtt a személyre szabott, funkcionális gyógytornát ajánlatos elkezdeni, hiszen ez erősítheti meg a gerinc menti izmokat annyira, hogy a további mozgásformák is biztonsággal végezhetők legyenek. Sőt, a korábban egyszerűnek hitt mozdulatok - mint lehajlás, emelés – hátfájdalmak esetén újratanulandók a gyógytornász segítségével. A kitartó mozgás a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat.  Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen nem csak kezdésnél, de a folyamat során is kontrollálni kell az állapotot.

3. Az orvos segítség lehetőségei

Vannak olyan orvosi módszerek, amely hatékonyan – és szteroidmentesen – csökkentik a fájdalmat, kezelik az okokat.
- Krónikus fájdalom esetén érdemes hosszútávon gondolkodnunk – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A lökéshullám terápia például oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó problémát, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek. A diagnózistól függően nagy segítség lehet az orvosi kollagén injekció is, amely a gyulladást csökkentő, a mozgási funkciót helyreállító hatással bír, és szintén kúraszerűen alkalmazva jelentős életminőség javulást eredményezhet.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. 10 napja, hirtelen fájdalom nyilalt a bal térdembe, azóta egyre rosszabb, már alig tudok járni. Egy injekciót kaptam a külső, bal ordalra, de a belső oldalon szinte elviselhetetlen a fájdalom azóta is. Lefelé a vádlimba és fel a combba is kisugárzik. Szedek Cdondrosulfot, az se használ. Mit lehet még tenni a fájdalom csillapitására? Kszönettel: Kiss Mária
    Tisztelt Kiss Mária! A Condrosulf nem fájdalomcsillapító, javasolt helyi és tablettás fájdalomcsillapítása, de mindenek előtt javasolt a kontroll vizsgálata annál az orvosnál, akitől az injekciót is kapta,mert csak személyes vizsgálat alapján lehet többet mondani.Üdvözlettel dr. Váradi Éva
    Kiss  Mária

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő