A térdízület a síelés kulcsízülete: Sielőknél gyakran sérül

A térdízület a síelés kulcsízülete: Sielőknél gyakran sérül

2017.07.04 15:54

Miklós Edit, magyar alpesi síelő, nagyot bukott a zauchensee-i sívilágkupa edzésén. Mindkét térde megsérült, emiatt a februári világbajnokságon sem indulhat – számolnak be a legfrissebb hírek a sportoló balesetéről. A térdízület, a síelés kulcs ízülete, síelőknél gyakran sérül. A folyamatos, intenzív terhelés miatt, a térdben lévő porcok, szalagok, ízületek gyakran sérülnek, kopnak és ennek következtében intenzív térdfájdalmat okoznak. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a FájdalomKözpont traumatológus - sportorvosát, hogy melyek a térdet érintő, hosszabb távon kialakuló sí ártalmak, és milyen kezelést javasol a térdfájdalmak megszüntetésére, és a teljes felépülés elősegítésére.

Miklós Edit, magyar alpesi síelő, nagyot bukott a zauchensee-i sívilágkupa edzésén. Mindkét térde megsérült, emiatt a februári világbajnokságon sem indulhat – számolnak be a legfrissebb hírek a sportoló balesetéről. A térdízület, a síelés kulcs ízülete. A folyamatos, intenzív terhelés miatt, a térdben lévő porcok, szalagok, ízületek gyakran sérülnek, kopnak és ennek következtében intenzív térdfájdalmat okoznak. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a FájdalomKözpont traumatológus - sportorvosát, hogy melyek a térdet érintő, hosszabb távon kialakuló sí ártalmak, és milyen kezelést javasol a térdfájdalmak megszüntetésére, és a teljes felépülés elősegítésére.

Térdfájdalom, idővel minden síelő megismeri

Bár a térdet érintő síbalesetek gyakoriak, - ilyen például a keresztszalagok sérülése, húzódása, vagy, részleges szakadása, - a jellemzőbb mégis az, hogy hosszabb távon alakul ki térdfájdalom, a rendszeres síelés következményeként.  Ennek oka lehet a térdben található porc kopása, ismételt kisebb traumák miatti porckorong (meniscus) károsodás, csonthártya irritáció, vagy nyáktömlő gyulladás.

Porckopások, porcsérülések

Az ízületek csontvégein lévő ízületi porc biztosítja a súrlódásmentes mozgást a csontok számára. A folyamatos és intenzív terhelés miatt ezek az ízületi porcok elhasználódhatnak, elkophatnak. A porcszövet érdessé válik, és alatta a csont megvastagodik. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és gyulladással jár. Túlfeszítés, túlterhelés, helytelen terhelés esetén, a térdízületben található két gyűrű alakú porc (meniscus) is károsodhat.  Bár gyakori, hogy ez baleset következménye, gyakran előfordul, hogy sérüléseit ismétlődő traumák hozzák létre. Az elhanyagolt meniscus-sérülések jele, ha a comb elülső oldalán lévő egyenes combizom sorvadása miatt, a síelő az izom gyengülését érzi. Ha nem vesszük komolyan ezeket a sérüléseket, és nem fordulunk idejében orvoshoz, sajnos előfordulhat, hogy súlyos szövődmények alakulnak ki (pl. a porcgyűrű teljes szakadása), amikor már a műtét elkerülhetetlen.

Csonthártya- irritáció, nyáktömlő gyulladás

A sportártalmak közé tartozik az a térdfájdalom, amelynek a hátterében csonthártyagyulladás áll. Ez sem az alkalmi, síelés közben elszenvedett sérülések közé tartozik, hanem a rendszeresen síelőket érinti, mivel hosszabb távon jelentkezik. A térdkalács felső részén végződő négyfejű combizom túlterhelése okozza, amikor a térdkalács felső részén, vagy csúcsán csonthártya-irritáció és gyulladás léphet fel. További terhelésre a térdkalács körüli, a súrlódást csökkentő nyálkatömlők, illetve a térdkalácsszalag is begyulladhat, és a porcfelszín lágyulása is bekövetkezhet.

Milyen kezeléssel szabadulhatunk meg a térdfájdalomtól?

A térdfájdalmak maguktól nem fognak elmúlni, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy gondtalanul élvezhessük a síelést. Sajnos, ha már egyszer megsérült a térdünk, vagy már elkopott a porc, onnan kezdve folyamatos odafigyelést igényel ez a probléma.  „ Akár egy régebbi baleset utáni elhanyagolt sérülés következtében kialakuló, akár egy hosszabb ideje fennálló térdfájdalomról van szó - a természetes fájdalomcsillapítást javaslom a térdfájdalom kezelésére.” – tudjuk meg dr. Páll Zoltán traumatológus-sportorvostól.

A természetes fájdalomcsillapítás alappillérei

A természetes fájdalomcsillapításnak három fontos lépése van. A legelső a pontos diagnózis, amely fél siker az eredményes kezeléshez. Ennek során részletesen fel kell mérni nem csak az ízületi mozgásokat, de a térdízület izmainak, az alsó végtag izmainak állapotát, erősségét, szimmetriáját is. Szükség esetén MR, vagy ultrahang vizsgálatot kell végezni. A második lépés, hogy minél előbb megszüntessük a fájdalmat, a gyulladást és az ebből eredő mozgáskorlátozottságot. A fájdalomcsökkentésre kiváló a helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, regenerálódást gyorsító injekciók alkalmazása. A harmadik, hogy segítjük a károsodott szövetek felépülését, a térdízületek, izmok, inak, porcok regenerálódását. Ehhez kiváló az ízületi hialuronsav injekció, mely visszapótolja az ízületi folyadék csökkent kenőképességét, táplálja a porcot, segíti rugalmasságának megőrzését. A természetes fájdalomcsillapítás három lépése biztosítja a térd fájdalommentes szabad mozgatását, és a térdízület megfelelő terhelhetőségét.

 

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

További Híreink >>>>

 

 

 

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok
    Tisztelt Laura Corordan!
    Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
    Üdvözlettel
    Laura  Corodan

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista