5+1 hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra!

5+1 hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra!

2024.04.26 10:45

A daganat okozta fájdalom világszerte emberek millióit érintő probléma. A daganat okozta fájdalom nem csak a testi, fizikális szinten, hanem az érzelmi és pszichoszociális szinten is nehézséget jelent. Az orvostudományban rengeteg kutatás zajlik a daganatokról és a daganat okozta fájdalom terápiás módszerei is egyre jobban fejlődnek. Az alábbi cikkben összegyűjtöttönk 5+1 hatékony kezelési lehetőséget a daganat okozta fájdalom enyhítésére. Olvasson tovább, és ismerje meg hogyan csökkenthető a daganat okozta fájdalom!


A daganat okozta fájdalom enyhítésével kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent a daganat okozta fájdalom?
Miért alakul ki a daganat okozta fájdalom?
Hogyan enyhíthető a daganat okozta fájdalom?
1. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Fájdalomcsillapítók
2. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Gyulladáscsökkentők
3. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Sugárkezelés és kemoterápia
4. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Idegrendszeri blokád
5. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Alternatív terápiák
+1 hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Palliatív ellátás

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

A daganat okozta fájdalom enyhítésével kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent a daganat okozta fájdalom?

A daganatos betegségek az egyik legtöbb szenvedést okozó betegségek közé tartoznak. A daganat típusától függően számos komoly tünetet okozhat, valamint a daganat kezelése, például a kemoterápia vagy a besugárzás is járhat megterhelő mellékhatásokkal. A daganatos betegségek hosszú kezelést és sok kórházi tartózkodást igényelnek, ami a mindennapok felborulásával jár. A daganatos betegségek terhe ezek az okok miatt az egyik legnagyobb. A daganatos betegségek jelentősen rontják az életminőséget, nagy lelki megterhelést jelentenek az érintetteknek és a családjuknak is.

A daganat okozta fájdalom a fent felsoroltak mellett a daganatos betegek egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb tünete. A daganat bizonyos sejtek túlzott mértékű szaporodását jelenti, ami következtében egy növekedési folyamat indul be az érintett szerven. A szerveink azonban meghatározott méretűek és elhelyezkedésűek lehetnek, hogy ne zavarják egymást. Daganat esetén a sejtburjánzás elnyomhat ereket, idegeket vagy átterjedhet más szervre a daganat. Ez szöveti pusztulással és fájdalommal járhat.

A daganat okozta fájdalom már a kezdeti stádiumoktól jelen lehet, jellege és intenzitása pedig változhat. Lehet tompa, éles, égő vagy lüktető, és lokalizációja is eltérő lehet attól függően, hogy a daganat hol helyezkedik el. A daganat okozta fájdalom kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel. Az orvostudomány fejlődésével és a palliatív ellátás hangsúlyosabbá válásával a daganat okozta fájdalom kezelésének célja nemcsak a fájdalom enyhítése lett, hanem az életminőség javítása is. A betegek számára fontos, hogy kérjenek segítséget és tájékozottan részt vegyenek a saját kezelésükben, hogy minél teljesebb életet élhessenek a daganat okozta fájdalom ellenére is.

Miért alakul ki a daganat okozta fájdalom?

A daganat okozta fájdalom kialakulhat a daganat nyomása, növekedése vagy a környező szövetekre gyakorolt hatása miatt. Ahogy a daganat növekszik, nyomást gyakorolhat a környező szervekre, idegekre, de akár távoli szervekben áttétet is képezhet. A daganat növekedése közben pusztítja az útjába kerülő szerveket. Ha a daganat olyan helyen helyezkedik el, mint például a csontvelő, ahol nincsen lehetősége terjeszkedni, már korai stádiumban megjelenhet a daganat okozta fájdalom. A daganatokhoz kapcsolódó gyulladásos folyamatok és idegkárosodás is hozzájárulhatnak a daganat okozta fájdalom kialakulásához. A daganat ellen az immunrendszer ugyanis olyan vegyületeket termelhet, amely fájdalmat okoz az érintettnek. A tumorok jelenléte a szervezetben aktiválja az immunrendszert, amely különböző, az idegvégződéseket irritáló gyulladásos mediátorokat (kémiai anyagokat) termel.

A daganat okozta fájdalom kapcsán muszáj említést tenni a daganatterápia által okozott fájdalomról. Sokszor ugyanis a daganat kezelése is fájdalmas. Megjelenhet fájdalom a sebészeti beavatkozást követően vagy a kemoterápia, sugárterápia mellékhatásaként. A daganatok kezelése sokszor hosszan tartó kórházi tartózkodást és ágyban fekvést igényel, ami gyengeséghez, egyéb betegségekhez és fájdalomhoz is vezethet.

Hogyan enyhíthető a daganat okozta fájdalom?

A daganat okozta fájdalom kezelése kihívást jelent, és az egyes esetek eltérőek lehetnek.5+1 hatékony kezelés a daganat okozta fájdalomra - Fájdalom Központ A fájdalom megélése szubjektív érzés. Vannak, akik enyhébb fájdalmat is erősebben élnek át, míg mások a nagy fájdalmat is jobban el tudják viselni. A daganat okozta fájdalom tehát mindenki számára más. Éppen ezért a daganat okozta fájdalom kezelését is személyre szabottan kell végezni, és megtalálni a leginkább hatásos kezelést vagy kezelési kombinációt.

A daganat okozta fájdalom kezelése során a beteg és az orvos közötti együttműködés kulcsfontosságú. Fontos, hogy a beteg nyitottan beszéljen az érzéseiről és fájdalmáról, hogy az orvos megfelelő terápiás tervet alakítson ki. A folyamatos kommunikáció és az egyéni igények figyelembevétele segít abban, hogy a kezelés a lehető legjobban illeszkedjen az adott személy állapotához. A daganat okozta fájdalom kezelésekor az orvosával együtt kitűzhetnek egy célt a fájdalomcsillapítással kapcsolatban. Így könnyebb nyomon követni a kezelés sikerességét. Ebben segíthet a fájdalom skála, mely lehet például egy 1-10-ig terjedő skála, melyen Ön jelzi az aktuális daganat okozta fájdalom mértékét. A cél az, hogy a kezelés csökkentse az ezen a skálán megadott értéket, és hogy Ön jól érezze magát, javuljon a közérzete, életminősége. Fontos tudni, hogy minden fájdalomcsillapító módszernek lehetnek mellékhatásai. Beszélje meg orvosával, hogy mik az egyes fájdalomcsillapító kezelések előnyei és kockázatai, valamint hogyan kezelhetőek a mellékhatásai. Ezek után tudják kiválasztani a legjobb módszert a daganat okozta fájdalom enyhítésére. Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt plusz egy hatékony választ a daganat által okozott fájdalom enyhítésére.

1. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Fájdalomcsillapítók

Az orvos által felírt fájdalomcsillapítók segíthetnek a daganat okozta fájdalom enyhítésében. Enyhe és közepes mértékű fájdalom esetén segíthetnek a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Ilyen például az aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen. Erős fájdalom esetén az orvos ópiumból származó gyógyszereket is felírhat (opioidok). Az opioidok közé tartozik például a morfium, mely a legerősebb fájdalomcsillapítók közé tartozik. Az opioidok rövid- vagy hosszú hatású gyógyszerek is lehetnek. Minden alkalommal az orvos utasításainak megfelelően kell szedni őket, hogy a lehető legjobb fájdalomcsillapító hatást ki lehessen fejteni velük. Az antidepresszánsok, a görcsoldók és a szteroidok is segíthetnek a daganat okozta fájdalom intenzitásának enyhítésében.

Kapcsolódó cikkünk

Fontos kérdések a palliatív onkológiai ellátásról

Fontos kérdések a palliatív onkológiai ellátásról

A palliatív ellátás ugyanaz, mint a hospice? A fájdalomcsillapítás csak a daganat okozta fájdalomra vonatkozik vagy a kezelés mellékhatásaira is? Hová fordulhatok, ha ...

2. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Gyulladáscsökkentők

Gyulladáscsökkentő szerek, mint az ibuprofen vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentők, segíthetnek a daganat körüli gyulladásos folyamatok és a fájdalom csökkentésében. Ezek a gyógyszerek vény nélkül kaphatóak, és általában a fájdalom és a gyulladás együttes enyhítését is elvégzik, de súlyos daganat okozta fájdalom esetén gyakran hatástalanok.

3. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Sugárkezelés és kemoterápia

A daganatokat gyakran sugárterápiával vagy kemoterápiával kezelik. Ezeknek a terápiáknak a célja nemcsak a daganat növekedésének lassítása, hanem a daganat okozta fájdalom is csökkenthető általuk. A kezelések hatására ugyanis a daganat kisebb helyet foglal el. A környező szövetekre gyakorolt nyomás enyhítése révén a fájdalmat is csökkenthetik ezek a módszerek.

4. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Idegrendszeri blokád

Az orvosok néha idegrendszeri blokádot alkalmaznak, amelynek célja a fájdalomérző idegek blokkolása. Ennél az eljárásnál zsibbasztó gyógyszert fecskendeznek az ideg köré vagy az idegbe. Az eljárás lényege, hogy gátolják a fájdalmat közvetítő érzőideget abban, hogy az impulzusokat az agyba jutassa, vagyis nem tudatosul a fájdalom az agyban. Ez segíthet az érzékelés csökkentésében és a daganat okozta fájdalom enyhítésében, ha a többi kezelés nem volt hatásos.

5. hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Alternatív terápiák

Különböző alternatív terápiák, mint például az akupunktúra, masszázs vagy relaxációs gyakorlatok is segíthetnek a daganat okozta fájdalom enyhítésében és az általános közérzet javításában. Vannak, akik meditáció és hipnózis segítségével találnak némi fájdalomcsillapítást. Minden egyes daganatos beteg fájdalomérzete más és a fájdalom csillapításban is más működik náluk. Az alternatív terápiákat is érdemes lehet kipróbálni daganat okozta fájdalom esetén.

+1 hatékony válasz a daganat okozta fájdalomra: Palliatív ellátás

A palliatív ellátás egyre inkább középpontba kerül a daganatos betegek gondozásában. Ez a komplex megközelítés nemcsak a fájdalom enyhítését célozza meg, hanem a beteg egészének támogatását, beleértve az érzelmi és szociális szükségleteket is, az életminőség javítására és a támogatásra összpontosít. A palliatív ellátás segíthet a betegnek és családjának megérteni, elfogadni és hatékonyan kezelni a daganat okozta fájdalmat.

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása