Vastagbél-daganat: minden fájdalomtípusnál elérhető a segítség

Vastagbél-daganat: minden fájdalomtípusnál elérhető a segítség

2024.02.07 09:04

A vastagbél-daganat más daganatos betegségekhez hasonlóan olyan fájdalmakkal járhat, amelyeknek egészen különbözőek a forrásai. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája a szervi, az idegi és a pszichés eredetű fájdalmak kezelésének és holisztikus megközelítésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Honnan eredhet a daganatos beteg fájdalma?

Az onkológiai jellegű fájdalmak – ahogyan más fájdalmak is - az ember egész életét befolyásolják. Nem csak az alvást, az evést zavarják meg, a teljesítőképességet is csökkentik, és még az emberi kapcsolatokra is rányomják a bélyegüket, hiszen a fájdalommal küzdő beteg nehezebben alkalmazkodik a környezetéhez. A vastagbél-daganatos betegeknek is szembe kell nézniük ezzel az érzéssel, amelyet eredete szerint három típusba lehet sorolni.

Nociceptív fájdalom: szervi és szöveti károsodás által kiváltott fájdalom

Daganatos fájdalmaknál a fájdalomcsillapítás és az életvezetés is fontos.Ha szöveti károsodás következik be, azt természetes módon követi a fájdalom. Ez megtörténhet a daganat növekedése miatt a környező szövetek roncsolódása, károsodása és egy műtéti seb kapcsán is. Ilyenkor a fájdalomcsillapítás módja alapvetően gyógyszeres, a leghatékonyabb választásban a palliatív orvos tud segíteni.
Ugyancsak a szervi fájdalom kategóriába sorolhatók a kezelések miatt fellépő mellékhatások, vastagbél-daganat esetén például székrekedés, az ezzel összefüggő fájdalmas székletürítés, hasmenés, nyálkahártya-gyulladás és a kéz-láb szindróma. Ez utóbbi a vastagbél-daganat ellen alkalmazott onkológiai terápiák közül egyes infúziós és szájon át szedhető kemoterápiás készítménynek, valamint a célzott terápiáknak viszonylag gyakori mellékhatása, amikor is a tenyereken és a talpakon elváltozások alakulnak ki. A tünetek jellemzően a terápia beadását követő egy-két hétben jelentkeznek, később erősödhetnek. A bőrön elszíneződés, bőrpír, ödéma jelentik meg, súlyosabb esetekben hólyagosodás, akár gennyes fekély is keletkezhet, előfordul, hogy megvastagszik, majd leválik a bőr. Ez a mellékhatás az enyhe kellemetlenségtől az erős fájdalomig képes formát ölteni.
A kéz-láb szindróma ellen azonban lehet védekezni, a tüneteket mérsékelni. Ha például a vastagbél-daganat ellen 5-FU infúziós kezelést alkalmaznak, jó hatású lehet, ha a kezelés idején, majd még egy napig hűtik a csuklót és a bokát. Fontos, hogy az infúzió beadását követő három napban a beteg kerüljön minden erős fizikai hatást, forróságot, napfényt. A tünetek enyhíthetők még B6 vitamin szedésével, és lanolinos, aloe verás, paraffinos kenőcsökkel – ebben érdemes az orvos tanácsára hagyatkozni.
A székrekedés és az emiatt felmerülő fájdalmas székelés
szakorvosi kezelést igényel a daganatos betegeknél, egyrészt, mert fontos tudni, mellékhatás okozza-e, esetleg műtéti következmény vagy fertőzés a kiindulópont, és nincs-e bélelzáródás a háttérben. A székrekedés tüneteinek enyhítése elsősorban a táplálkozásra, mozgásra, hasmasszázsra épülhet, az ajánlások személyre szabottan a leghasznosabbak.

Neuropátiás fájdalom: az idegek károsodása miatt jelentkező fájdalom

A neuropátiás fájdalmak az idegek károsodása miatt általában nehezebben megfogható és leírható érzést jelentenek. A daganat, a kezelés vagy akár az alapbetegségként jelen lévő cukorbetegség is járhat égő, zsibbadó, bele-bele hasító fájdalommal, ami úgy és ott is felbukkanhat, ahogy és ahol nem törvényszerű – például egy kisebb érintés hatására akár.
Vastagbél-daganatos betegeknél neuropátiás fájdalmat okozhatja maga a daganat, ha idegpályákat érint, illetve a daganat által kibocsátott anyagok is képesek lehetnek az idegpályák működését befolyásolni.
- A neuropátiás fájdalom kezelése akkor kezdődhet el, ha valóban diagnosztizálható, hogy erről van szó. Ez azért fontos, mert ilyen jellegű fájdalmaknál más irányú lehet a segítség módja, mint a szervi fájdalmaknál, hiszen például beválhatnak az antidepresszánsok és az epilepszia kezelésben használt gyógyszerek. Ezeket azonban rendszeresen kell szedni, nem csak a fájdalom megjelenésekor. Ha pedig a kemoterápia okozza a neuropátiás fájdalmat, egyéni mérlegelés után a kezelési protokollon lehet változtatni – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Pszichogén fájdalom: lelki eredetű fájdalom

A rákbetegeknél fontos a testi-lelki támogatás.A daganatos beteg életében számolni lehet a lelki eredetű fájdalmakkal is, hiszen ebben az élethelyzetben olyan kihívásokkal kell szembenézni, amelyek óriási pszichés nyomást jelenthetnek. A fizikai és a lelki fájdalom egymást gerjesztő folyamatként is működnek, ezért a beteg minden fájdalomjelzését valódinak kell elfogadni, még akkor is, ha annak nincs nyilvánvaló eredete. Ráadásul sok beteg megél depressziós jellegű korszakokat is, ahonnan egyedül nagyon nehéz kikapaszkodni. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a lelki támogatás jelentőségét az onkológiai betegek esetében, ami a gyógyulás folyamatához is hozzájárulhat.
- Ha a daganatos beteg tudja és megérti, hogy mi és miért történik vele, ha útmutatást kap a fájdalmai leküzdéséhez, az életmódjának megfelelő kialakításához, ha konkrét kérdésekkel van kihez fordulnia és nincs egyedül a megküzdés nehézségeivel, sokkal jobbak az esélyei – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Ezért nem szabad szégyellni vagy halogatni a segítségkérést, hiszen, ha lehet javítani a közérzeten, a fizikai és lelki állapoton, akkor kell is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözletem Soós Angéla vagyok édesapám diagnosztizált világossejtes veserákos beteg tüdő és gerincáttéttel,a sugár kezelés óta most kemoterápiát kap a sutent nevű gyógyszert,olyan fájdalmai vannak a gerincében amit már a napi 6 szem curidol sem es semmilyen fájdalomcsillapító nem enyhít az onkologus annyit mond dolgozik a gyógyszer es a fajdalimcsillapítás a háziorvos dolga! Kérem bármilyen segítség lehetőség ami a szenvedését enyhíti van -e? Köszönöm a választ Tisztelettel Soós Angéla
    Kedves Angéla!

    Sajnálatos módon előrehaladott daganatos betegségben az elsődleges daganat áttétet adhat csontba, tüdőbe és más szervekbe.
    Ilyenkor a kezelés két részből áll
    - aktív onkológiai kezelésből, mely lehet kemoterápia, célzott terápia, immunterápia, sugár kezelés - a daganat szövettani leletétől függően.
    A cél a daganat további terjedésének gátlása.
    A kezelés másik része a
    - palliatív, azaz tüneti terápia, mely fájdalom csillapítás, étvágyjavítás, roborálás, csont áttétek kezelése, segéd eszközök használata, stb..
    A cél a beteg jobb életminőségének elérése, a betegséggel való megküzdés támogatása.

    Daganatos betegségben a fájdalom krónikus, a gyógyszereket folyamatosan, "óra" szerint kell szedni. A WHO fájdalom csillapító lépcső iránymutatása alapján különböző kombinációjú gyógyszerek fokozatos felépítése szükséges a fájdalom mentesség eléréséhez. Nem mindegy, hogy maga a daganat, vagy annak áttéte helyileg okoz-e nyomási tüneteket, vagy ideggyököt nyom. Kisugárzik-e a fájdalom, és ha igen, hova. Milyen típusú - tompa, éles, hasító, stb, Sok kérdésre kell választ kapni, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb gyógyszer kombinációt.
    Előbbiek miatt a háziorvos sokat tud segíteni az onkológussal karöltve.

    Készséggel várjuk rendelőnkben, hogy segíthessünk.

    Üdvözlettel:

    Dr. Pádi Éva
    Soós Angéla

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Megszüntette fájdalmaimat

    A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos