Miért fontos a komplex szemlélet a daganatos fájdalmak kezelésében?

Miért fontos a komplex szemlélet a daganatos fájdalmak kezelésében?

2023.05.15

A daganat, illetve annak kezelése kapcsán megjelenő fájdalom a fizikai panaszokon túl érzelmileg, szociálisan, sőt akár spirituálisan is hat a páciens életére, együttesen okozva a beteg által megélt „totális fájdalmat”, vagy egyszerűen szólva a szenvedést. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos arról beszélt, hogy éppen ez az összetett jelleg az, ami miatt a kezelésben is fontos a komplexitás, a holisztikus megközelítés.

A daganatos fájdalom is többféle lehet

A daganatos fájdalom csillapítása mellett a pszichés segítség is fontos.A fájdalom egy olyan érzet, amelyet meglehetősen nehéz leírni, hiszen sok szempontból szubjektív. Éppen ezért hasznosak a különböző csoportosítások, amelyek szempontokat adnak a meghatározáshoz.
A (rendellenes) élettani folyamatok szempontjából a fájdalom így csoportosítható: 

  • Nociceptív: a szöveti károsodás kapcsán kialakult ép idegrendszer által közvetített fájdalom (állandó, nyomó, feszítő, tompa jellegű).
  • Neuropathiás: az idegrendszer sérülése révén kialakuló fájdalom (égő, szúró, éles viszonylag egyenletes, alkalmanként rohamszerűen jelentkező, erős).
  • Kevert jellegű
  • Pszichés: számolni kell a valódi testi ok nélkül fellépő ún. pszichogén fájdalmak jelenlétével is, amely a közérzet minden területére kihatnak.  

Időtartam szempontjából is létezik csoportosítás:

  • Akut és krónikus fájdalom: Az akut fájdalom nyilvánvaló panasszal jár, látható szenvedést okoz, a krónikus, vagyis a 3-6 hónapnál tovább fennálló fájdalom viszont nem feltétlenül látványos, sőt sokszor maga a beteg sem panaszkodik. Hosszú távon viszont - az akut típussal ellentétben - gyakran okoz személyiségváltozást. Nem csak a szociális visszahúzódás és ingerlékenység jelenhet meg, de akár depresszív lelkiállapot is kialakulhat.
  • Áttöréses fájdalom: Az onkológiai fájdalmak közt megjelennek az ún. áttöréses fájdalmak is, amelyek jellegzetessége, hogy néhány percen belül alakulnak ki, intenzívek, rövid időtartamúak és naponta több alkalommal jelentkezhetnek.

Jól kell kérdezni a hatékony segítséghez

Az onkológiai fájdalomcsillapításban a palliatív orvos tud segíteni.- Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjunk segíteni a daganatos fájdalom kezelésében, jól kell tudni kérdezni, hiszen sok páciensnek nincsenek meg a szavai a fájdalom leírásához – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos. - Éppen ezért sok szempontot figyelembe véve kell lefolytatni a kikérdezést. Tudnunk kell, milyen a fájdalom természete, vagyis mit érez a páciens: égő, szúró, nyilalló, tompa, éles, görcsös, nyomó, lüktető-e a fájdalom. Ki kell deríteni, hol van a fájdalom helye: egy- vagy többgócú, a betegség helyének megfelelő vagy kisugárzó, felületes vagy mély. Milyen a fájdalom erőssége: átlagosan mennyire erős, hogyan ingadozik az intenzitása. Az erősség meghatározására egy egytől tíz terjedő skála használatos, ahol az 1 a fájdalom nélküli állapot, a 10 a legnagyobb fájdalom mértéke. El kell helyezni a fájdalom időbeliségét: heveny, visszatérő, krónikus (legalább 6 hónapja fennálló) fájdalomról van-e, mikor kezdődött, mennyi ideje tart, mennyi a fájdalom időtartama összesen egy nap alatt. Rá kell kérdezni a provokáló tényezőkre is: van-e összefüggés akaratlagos mozgással, étkezéssel, légvétellel, köhögéssel, testhelyzettel, székeléssel/vizeléssel. Meg kell ismernünk az eddigi kezelések hatékonyságát: milyen kezeléseket kapott, mennyi időre szüntették/enyhítették a fájdalmat, mekkorák az alkalmazott gyógyszerek dózisai, milyen volt a bevitel módja.
A válaszokat összegezve alakulhat ki egy olyan összetett kép a daganatos fájdalomról, amelyet elemezve a lehető leghatékonyabb fájdalomcsillapító módszert lehet ajánlani.

A pszichével is foglalkozni kell

A daganatos fájdalommal küzdő páciensek számára a fizikai jellegű fájdalom mellé jelentős pszichés teher is társul. Ennek megértése, elfogadása legalább olyan fontos, mint a fizikai fájdalomcsillapítás:
- A lelki teher egy része abból ered, hogy a páciensek nem ismerik a helyzetüket, nem tudják, mire számíthatnak, számtalan kérdés merül fel bennük és nem tudják, kitől kaphatnának válaszokat – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Ilyenkor fontos tudniuk, hogy joguk van kérdezni, és még akár a jelentéktelennek tűnő, vagy éppen kellemetlennek érzett kérdéseiket is feltenni. Hiszen, ha egy páciens tudja, mit tehet az esetleges mellékhatások ellen, hogyan érdemes táplálkoznia, milyen segítséget kaphat a lelki megpróbáltatásaihoz, megerősödhet a gyógyulásba vetett hite is. Azt pedig már számos kutatás, megfigyelés bizonyította, hogy a pszichés hozzáállás milyen pozitívan befolyásolhatja a gyógyulás folyamatát.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

    

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia? Válaszát köszönöm M. M.
    Kedves Metzger Márta
    A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
    A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
    működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

    Tisztelettel Dr. Pádi Éva
    Onkológus
    Metzger Márta

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szakmai és közvetlen

    A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos