Miért fontos a komplex szemlélet a daganatos fájdalmak kezelésében?

Miért fontos a komplex szemlélet a daganatos fájdalmak kezelésében?

2023.05.15

A daganat, illetve annak kezelése kapcsán megjelenő fájdalom a fizikai panaszokon túl érzelmileg, szociálisan, sőt akár spirituálisan is hat a páciens életére, együttesen okozva a beteg által megélt „totális fájdalmat”, vagy egyszerűen szólva a szenvedést. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos arról beszélt, hogy éppen ez az összetett jelleg az, ami miatt a kezelésben is fontos a komplexitás, a holisztikus megközelítés.

A daganatos fájdalom is többféle lehet

A daganatos fájdalom csillapítása mellett a pszichés segítség is fontos.A fájdalom egy olyan érzet, amelyet meglehetősen nehéz leírni, hiszen sok szempontból szubjektív. Éppen ezért hasznosak a különböző csoportosítások, amelyek szempontokat adnak a meghatározáshoz.
A (rendellenes) élettani folyamatok szempontjából a fájdalom így csoportosítható: 

 • Nociceptív: a szöveti károsodás kapcsán kialakult ép idegrendszer által közvetített fájdalom (állandó, nyomó, feszítő, tompa jellegű).
 • Neuropathiás: az idegrendszer sérülése révén kialakuló fájdalom (égő, szúró, éles viszonylag egyenletes, alkalmanként rohamszerűen jelentkező, erős).
 • Kevert jellegű
 • Pszichés: számolni kell a valódi testi ok nélkül fellépő ún. pszichogén fájdalmak jelenlétével is, amely a közérzet minden területére kihatnak.  

Időtartam szempontjából is létezik csoportosítás:

 • Akut és krónikus fájdalom: Az akut fájdalom nyilvánvaló panasszal jár, látható szenvedést okoz, a krónikus, vagyis a 3-6 hónapnál tovább fennálló fájdalom viszont nem feltétlenül látványos, sőt sokszor maga a beteg sem panaszkodik. Hosszú távon viszont - az akut típussal ellentétben - gyakran okoz személyiségváltozást. Nem csak a szociális visszahúzódás és ingerlékenység jelenhet meg, de akár depresszív lelkiállapot is kialakulhat.
 • Áttöréses fájdalom: Az onkológiai fájdalmak közt megjelennek az ún. áttöréses fájdalmak is, amelyek jellegzetessége, hogy néhány percen belül alakulnak ki, intenzívek, rövid időtartamúak és naponta több alkalommal jelentkezhetnek.

Jól kell kérdezni a hatékony segítséghez

Az onkológiai fájdalomcsillapításban a palliatív orvos tud segíteni.- Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjunk segíteni a daganatos fájdalom kezelésében, jól kell tudni kérdezni, hiszen sok páciensnek nincsenek meg a szavai a fájdalom leírásához – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos. - Éppen ezért sok szempontot figyelembe véve kell lefolytatni a kikérdezést. Tudnunk kell, milyen a fájdalom természete, vagyis mit érez a páciens: égő, szúró, nyilalló, tompa, éles, görcsös, nyomó, lüktető-e a fájdalom. Ki kell deríteni, hol van a fájdalom helye: egy- vagy többgócú, a betegség helyének megfelelő vagy kisugárzó, felületes vagy mély. Milyen a fájdalom erőssége: átlagosan mennyire erős, hogyan ingadozik az intenzitása. Az erősség meghatározására egy egytől tíz terjedő skála használatos, ahol az 1 a fájdalom nélküli állapot, a 10 a legnagyobb fájdalom mértéke. El kell helyezni a fájdalom időbeliségét: heveny, visszatérő, krónikus (legalább 6 hónapja fennálló) fájdalomról van-e, mikor kezdődött, mennyi ideje tart, mennyi a fájdalom időtartama összesen egy nap alatt. Rá kell kérdezni a provokáló tényezőkre is: van-e összefüggés akaratlagos mozgással, étkezéssel, légvétellel, köhögéssel, testhelyzettel, székeléssel/vizeléssel. Meg kell ismernünk az eddigi kezelések hatékonyságát: milyen kezeléseket kapott, mennyi időre szüntették/enyhítették a fájdalmat, mekkorák az alkalmazott gyógyszerek dózisai, milyen volt a bevitel módja.
A válaszokat összegezve alakulhat ki egy olyan összetett kép a daganatos fájdalomról, amelyet elemezve a lehető leghatékonyabb fájdalomcsillapító módszert lehet ajánlani.

A pszichével is foglalkozni kell

A daganatos fájdalommal küzdő páciensek számára a fizikai jellegű fájdalom mellé jelentős pszichés teher is társul. Ennek megértése, elfogadása legalább olyan fontos, mint a fizikai fájdalomcsillapítás:
- A lelki teher egy része abból ered, hogy a páciensek nem ismerik a helyzetüket, nem tudják, mire számíthatnak, számtalan kérdés merül fel bennük és nem tudják, kitől kaphatnának válaszokat – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Ilyenkor fontos tudniuk, hogy joguk van kérdezni, és még akár a jelentéktelennek tűnő, vagy éppen kellemetlennek érzett kérdéseiket is feltenni. Hiszen, ha egy páciens tudja, mit tehet az esetleges mellékhatások ellen, hogyan érdemes táplálkoznia, milyen segítséget kaphat a lelki megpróbáltatásaihoz, megerősödhet a gyógyulásba vetett hite is. Azt pedig már számos kutatás, megfigyelés bizonyította, hogy a pszichés hozzáállás milyen pozitívan befolyásolhatja a gyógyulás folyamatát.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

    

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Szeretném kérdezni hogy Baranyában esetleg nincs központjuk? Férjem daganatos beteg és a fájdalmát szeretném kezeltetni! Előre is köszönöm válaszukat
  Kedves Árvai Mónika!

  Köszönjük szépen a megkeresést. Sajnos Budapesten kívül nincs máshol rendelőnk. Dr. Pádi Éva Főorvosnő foglalkozik ilyen kérdésben a páciensekkel és távkonzultációt is tart. Amennyiben így is megfelel Önöknek akkor be tudnak jelentkezni telefonon és a honlapunkon is tudnak időpontot rögzíteni.

  https://www.fajdalomkozpont.hu/szakembereink/onkologus/dr-padi-eva

  https://www.fajdalomkozpont.hu/tavkonzultacio-fajdalomkozpont

  Üdvözlettel:
  Bojti Szilvia
  Vezető Asszisztens
  Árvai Mónika

  Bojti Szilvia

  Asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakmai és közvetlen

  A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos