Miről szólnak a leletek, a kezelési tervek daganatos betegségeknél?

Miről szólnak a leletek, a kezelési tervek daganatos betegségeknél?

2023.01.18 11:59

Ha felmerül a daganatos betegség gyanúja, számos olyan vizsgálaton vehet részt a páciens, amelyek eredményeit nem feltétlenül tudja értelmezni. Ugyanez a helyzet állhat elő, amikor már a diagnózis birtokában kerülnek a kezébe a leletek, szembesül különböző kezelési lehetőségekkel. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a páciens értse, mi zajlik a kivizsgálások során, hogy pontosan miről szólnak a leletek, a kezelési tervek.

Önmagában egy laborlelettel nem diagnosztizálható a rák

Daganatos betegeknek fontos a leletek, folyamatok megértése.Amikor valakinél felmerül a daganatos betegség gyanúja, számos vizsgálatra lehet szükség a pontos diagnózis felállításához. Ilyen többek közt a laborvizsgálat, a röntgen, az ultrahang, a CT, az MR, a csontscintigrafia, a PET CT. Gyanús tünetek esetén gyomor-, béltükrözés, nőgyógyászati, urológiai vizsgálat. Kóros eltérés esetén mintavétel - cytológia, szövettan, molekuláris diagnosztika, speciális immunvizsgálatok lehetnek szükségesek. Fentiek közül mindenekelőtt első körben a laborvizsgálatok elvégzése szükséges.
- A laborvizsgálatok nagyon fontos, alapvető diagnosztikai eszköznek számítanak, de fontos tudni róluk, hogy önmagukban nem elegendőek a daganatos betegség diagnózisának felállításához, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy normálisnak mondható vérkép mellett van jelen daganatos betegség. A laborvizsgálatról érdemes tudni, hogy tumormarker szűrésre nem alkalmas, kivéve a prosztata specifikus vizsgálat (PSA). Sokan mégis elvégeztetik ilyen céllal a vizsgálatokat, azonban nem tudnak mit kezdeni az eredménnyel. Éppen ezért tanácsos lenne, ha a kivizsgálást orvos irányításával is megerősítenék - hangsúlyozza Pádi doktornő. – Mindazonáltal vannak olyan labortértékek, amelyek felvethetik annak lehetőségét, hogy további vizsgálatokkal kizárjuk vagy megerősítsük a rákos betegség diagnózisát. Ilyenek lehetnek többek közt:

 • Hemoglobin (HGB)

Számos más betegség mellett (például vérszegénység, krónikus gyulladás, májbetegségek) daganatos betegség is okozhatja az alacsony hemoglobinszintet.

 • Trombocita

Emelkedett trombocitaszám utalhat – más betegségek mellett – rákos megbetegedésre.

 • Vas (Fe)

Az alacsony vasszint kialakulhat valamilyen vérvesztés miatt, így például olyan daganatos betegség miatt is, amely során a széklettel vér is távozik.

 • C-reaktív protein (CRP)

Gyulladásos betegségek és daganat miatt is lehet magas a CRP-szint.

 • Fehérvérsejt-szám (fvs-szám)

A nagyon magas fehérvérsejt-szám utalhat csontvelő-működési zavarra, leukémiás betegségre is.

 • Vörösvértest-süllyedés (vvt-süllyedés)

Többek közt fertőző betegségek, gyulladások és daganatos betegség is eredményezhet magasabb értéket.

A kezelési lehetőségeket is fontos megérteni

Az onkológiai betegség megértésében segíthet a szakember.Ha a megfelelő diagnosztikai vizsgálatokkal felállították a daganatos betegség diagnózisát, kezdetét veszi a kezelés, amit szintén értenie kell a páciensnek. Pádi doktornő szerint ennek azért is van nagy jelentősége, mert ha a páciens érti, mi történik vele, nem csupán passzív elszenvedője, de aktív résztvevője lehet a folyamatnak, ami nyilvánvalóan segítheti a gyógyulást is.
- Amennyiben valaki bizonytalan abban, mit is jelent egy adott kezelés, milyen előnyökkel és mellékhatásokkal járhat, mindenképpen érdemes segítséget kérnie a tájékozódásban. Természetes, hogy egy laikus – adott esetben bizonytalan, sérülékeny – személy nem tud teljes képet alkotni a lehetőségeiről, már csak azért sem, mert szerencsére ma már sokféle eljárás áll rendelkezésünkre. Felmerülhet például a sebészi beavatkozás, a sugárkezelés, a kemoterápia, a célzott daganatterápia, a szupportív terápia, és holisztikus medicina körébe sorolható gyógymódok lehetősége, fontos tehát érteni, mi mit jelent- hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos. – Természetesen további kérdések is felmerülhetnek a páciensben a folyamat bármelyik fázisában, például az életmódról, az étkezésről, az esetleges mellékhatások kezeléséről, a fájdalomcsillapításról. Ezekre a kérdésekre mind-mind válasz adható, hiszen a kezelés sarokköve, hogy a daganattal küzdő betegek érezzék, nincsenek egyedül, van rálátásuk és beleszólásuk a folyamatokba és kaphatnak szakértő iránymutatást is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Cím! Távkonzultációra szeretnék bejelentkezni talpfájdalom, vádlifájdalommal. Melyik szakorvost válasszám? Előre Köszönöm válaszát! Üdv: Fehér Marianna
  Tisztelt Fehér Marianna!

  Köszönjük szépen a megkeresést. Távkonzultációra Dr. Páll Zoltán főorvos urat tudom Önnek javasolni. Interneten keresztül is be tud hozzá jelentkezni és telefonon is. Amint bejelentkezett felvesszük Önnel a kapcsolatot és segítünk a továbbiakat intézni.

  Üdvözlettel:
  Bojti Szilvi
  FájdalomKözpont
  Fehèr Marianna

  Bojti Szilvia

  Asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Megszüntette fájdalmaimat

  A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos