Miről szólnak a leletek, a kezelési tervek daganatos betegségeknél?

Miről szólnak a leletek, a kezelési tervek daganatos betegségeknél?

2023.01.18

Ha felmerül a daganatos betegség gyanúja, számos olyan vizsgálaton vehet részt a páciens, amelyek eredményeit nem feltétlenül tudja értelmezni. Ugyanez a helyzet állhat elő, amikor már a diagnózis birtokában kerülnek a kezébe a leletek, szembesül különböző kezelési lehetőségekkel. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a páciens értse, mi zajlik a kivizsgálások során, hogy pontosan miről szólnak a leletek, a kezelési tervek.

Önmagában egy laborlelettel nem diagnosztizálható a rák

Daganatos betegeknek fontos a leletek, folyamatok megértése.Amikor valakinél felmerül a daganatos betegség gyanúja, számos vizsgálatra lehet szükség a pontos diagnózis felállításához. Ilyen többek közt a laborvizsgálat, a röntgen, az ultrahang, a CT, az MR, a csontscintigrafia, a PET CT. Gyanús tünetek esetén gyomor-, béltükrözés, nőgyógyászati, urológiai vizsgálat. Kóros eltérés esetén mintavétel - cytológia, szövettan, molekuláris diagnosztika, speciális immunvizsgálatok lehetnek szükségesek. Fentiek közül mindenekelőtt első körben a laborvizsgálatok elvégzése szükséges.
- A laborvizsgálatok nagyon fontos, alapvető diagnosztikai eszköznek számítanak, de fontos tudni róluk, hogy önmagukban nem elegendőek a daganatos betegség diagnózisának felállításához, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy normálisnak mondható vérkép mellett van jelen daganatos betegség. A laborvizsgálatról érdemes tudni, hogy tumormarker szűrésre nem alkalmas, kivéve a prosztata specifikus vizsgálat (PSA). Sokan mégis elvégeztetik ilyen céllal a vizsgálatokat, azonban nem tudnak mit kezdeni az eredménnyel. Éppen ezért tanácsos lenne, ha a kivizsgálást orvos irányításával is megerősítenék - hangsúlyozza Pádi doktornő. – Mindazonáltal vannak olyan labortértékek, amelyek felvethetik annak lehetőségét, hogy további vizsgálatokkal kizárjuk vagy megerősítsük a rákos betegség diagnózisát. Ilyenek lehetnek többek közt:

 • Hemoglobin (HGB)

Számos más betegség mellett (például vérszegénység, krónikus gyulladás, májbetegségek) daganatos betegség is okozhatja az alacsony hemoglobinszintet.

 • Trombocita

Emelkedett trombocitaszám utalhat – más betegségek mellett – rákos megbetegedésre.

 • Vas (Fe)

Az alacsony vasszint kialakulhat valamilyen vérvesztés miatt, így például olyan daganatos betegség miatt is, amely során a széklettel vér is távozik.

 • C-reaktív protein (CRP)

Gyulladásos betegségek és daganat miatt is lehet magas a CRP-szint.

 • Fehérvérsejt-szám (fvs-szám)

A nagyon magas fehérvérsejt-szám utalhat csontvelő-működési zavarra, leukémiás betegségre is.

 • Vörösvértest-süllyedés (vvt-süllyedés)

Többek közt fertőző betegségek, gyulladások és daganatos betegség is eredményezhet magasabb értéket.

A kezelési lehetőségeket is fontos megérteni

Az onkológiai betegség megértésében segíthet a szakember.Ha a megfelelő diagnosztikai vizsgálatokkal felállították a daganatos betegség diagnózisát, kezdetét veszi a kezelés, amit szintén értenie kell a páciensnek. Pádi doktornő szerint ennek azért is van nagy jelentősége, mert ha a páciens érti, mi történik vele, nem csupán passzív elszenvedője, de aktív résztvevője lehet a folyamatnak, ami nyilvánvalóan segítheti a gyógyulást is.
- Amennyiben valaki bizonytalan abban, mit is jelent egy adott kezelés, milyen előnyökkel és mellékhatásokkal járhat, mindenképpen érdemes segítséget kérnie a tájékozódásban. Természetes, hogy egy laikus – adott esetben bizonytalan, sérülékeny – személy nem tud teljes képet alkotni a lehetőségeiről, már csak azért sem, mert szerencsére ma már sokféle eljárás áll rendelkezésünkre. Felmerülhet például a sebészi beavatkozás, a sugárkezelés, a kemoterápia, a célzott daganatterápia, a szupportív terápia, és holisztikus medicina körébe sorolható gyógymódok lehetősége, fontos tehát érteni, mi mit jelent- hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos. – Természetesen további kérdések is felmerülhetnek a páciensben a folyamat bármelyik fázisában, például az életmódról, az étkezésről, az esetleges mellékhatások kezeléséről, a fájdalomcsillapításról. Ezekre a kérdésekre mind-mind válasz adható, hiszen a kezelés sarokköve, hogy a daganattal küzdő betegek érezzék, nincsenek egyedül, van rálátásuk és beleszólásuk a folyamatokba és kaphatnak szakértő iránymutatást is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
  Tisztelet Hölgyem ,

  Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
  Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

  Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

  Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
  amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

  A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

  További részletek a honlapomon .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD Dénes ARNOLD
  Kiss Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Széleskörű tapasztalat

  Régóta fájdalmakkal éltem már a daganatos megbetegedésem miatt. Igazán hálás vagyok Dr. Pádi Évának, mert a megfelelő fájdalomcsillapító kúra beállításának és az életmódbeli tanácsainak köszönhetően elviselhetőek a mindennapjaim. Szívből ajánlom!
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos