Ezért fontos a szakértő segítség a daganatos beteg életmódjában

Ezért fontos a szakértő segítség a daganatos beteg életmódjában

2022.02.17

Ha valakinél bebizonyosodik a daganatos betegség jelenléte, a megfelelő kezelések és/vagy műtét mellett nagy hangsúlyt érdemes fektetni az életmódra is, amelyről még mindig sok félreértés él a köztudatban. Szabad-e húst és cukrot enni, érdemes-e belefogni egy teljes életmódváltásba? Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos segít eligazodni a kérdésekben.

A palliatív terápia több, mint fájdalomcsillapítás

A daganatos beteg életmódjában nagy segítséget jelent a palliatív orvos.A palliatív, vagyis tüneti terápia a fájdalomcsillapításon túl magában foglalja a táplálkozást, a mozgást, a napi ritmust, a roborálást, tulajdonképpen az életmód minden elemét, amelyek még hangsúlyosabbá válnak a daganatos betegeknél.  Ez a terápia különbözik tehát az aktív kezeléstől, tulajdonképpen kiegészíti azt, egyes szakaszokban pedig elviselhetőbbé teszi a kezeléseket.  Emellett a palliatív terápia akkor is szerepet játszik, amikor a páciens már nem kap kezelést, de még ekkor is szükséges kezelni a panaszait. Vagyis a fájdalomcsillapítás a palliációnak csak egy szelete.
Az ilyen jellegű életmód terápiának vannak általános irányelvei, a személyre szabás az étkezésben például „csak” annyit jelent, hogy az adott páciens ízléséhez érdemes igazodni.  Az alapelvek tekintetében azonban nagy félreértések keringenek a köztudatban.
- Ha valakiről kiderül, hogy daganatos betegsége van, a szomszédok gyakran azt a tanácsot adják neki, hogy „ne egyél húst, ne egyél cukrot, legyél vegán”. Holott bármiféle diéta esetén egy hiányállapot jön létre, ami még inkább fokozza az általános rosszullétet. Ez az ún. negatív táplálék egyensúly vezethet akár anorexiához, cachexiához (a rákbetegek kóros lesoványodásához), és egy bizonyos mértékű fogyáson túl a folyamat már visszafordíthatatlanná válik. Ezért van az, hogy ha egy beteg 120 kilóról lefogy 100 kilóra, akkor bár ő még mindig elhízottnak tűnik, de az ő esetében ez már lehet egy daganatos fogyás, vagyis mindenképpen támogatni, roborálni kell – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos. - A cukorral kapcsolatban is sokszor elhangzik, hogy az táplálja a rákos sejteket. Holott a daganat ilyen tekintetben olyan, mint a terhesség: a daganat – mint a magzat – akkor is elveszi a neki szükséges tápanyagot, ha a páciens már csont és bőr. Egy megfelelő tápláltsági állapot tehát sokkal jobban biztosítja a páciens jó általános állapotát ahhoz, hogy jobban el tudja viselni a betegséget, a kezeléseket.

Kis lépések, a józan ész határain belül

A palliatív orvos az étrendben, a napi ritmusban, a fájdalomcsillapításban is segít.A kiegyensúlyozott, egészséges életmód az egész élet folyamán fontos. De milyen az ember? Pádi doktornő tapasztalata szerint sokszor olyan életmódot folytat, ami megbetegíti, majd ha beüt a baj, elkezd kapkodni.
- A változásnak azonban fokozatosnak, és a kiindulási ponthoz képest nem túl drasztikusnak kell lennie. Ezen kívül nem szabad olyasmit elvárni egy daganatos betegtől, amit ő nem tud megtenni, mert az még inkább frusztrálja, rontja az általános állapotát. Kisebb, elérhető célokat kell kitűzni, amelyek ha sikerülnek, fontos önmagunk elismerése, ha nem, akkor bíznunk kell abban, hogy holnap újra megpróbálhatjuk – hangsúlyozza Pádi doktornő. - Ez ad absurdum még a dohányzásra is igaz. Egy erős dohányos daganatos beteget nem arra kell biztatni, hogy holnaptól teljesen mondjon le a cigarettáról, hiszen ez úgysem fog menni. Csak fokozódik az idegessége. Hosszú távon az elszívott cigaretták számának csökkentését érdemes célként kitűzni, amit a beteg még elbír fizikailag, pszichésen. Ugyanez az elv érvényes az életmód más elemeire is.

Konkrét megoldások daganatos betegek panaszaira

Dr. Pádi munkája során minden egyes beteg egyedi problémáit igyekszik minél konkrétabb megoldási javaslatokkal megoldani. Példák a tanácsokra:

 • Száraz szájnál érdemes egy kis vajat, margarint, olajat, esetleg szódabikarbónás vizet a szájban megforgatni, öblögetni evés előtt.
 • A nyálkahártya gyulladás sokszor okoz fájdalmat, nehézséget az evésben, ilyenkor az antiszeptikummal való gyakori öblögetés mellett hasznos lehet turmixokat fogyasztani, később bevezetni a krémleveleseket, püréket.
 • Hasmenés esetén érdemes zab-, rizs vagy árpakását kanalazni, amelyet alaposan megsózott zöldséglevesben kell megfőzni.
 • Székrekedésnél fontos a mozgás, ágyban fekvőknél a hasmasszázs, a hasizom megfeszítgetése is segíthet.
 • Hányinger esetén beválhat a tonik és a kóla, akár kis kockákban előzetesen lefagyasztva, szopogatva.
 • Többször keveset, könnyen emészthető ételt ajánlott fogyasztani. A hideg hónapokban különösen érdemes meleget enni, inni, ideális a meleg leves, tea vagy akár meleg víz. Hiszen ha melegen viszi be a páciens a táplálékot, akkor a belső felmelegítéshez szükséges energiát már megspórolta.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Régóta fennálló, ismeretlen eredetű panaszok kivizsgálása
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia? Válaszát köszönöm M. M.
  Kedves Metzger Márta
  A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
  A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
  működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

  Tisztelettel Dr. Pádi Éva
  Onkológus
  Metzger Márta

  Dr. Pádi Éva

  Onkológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Megszüntette fájdalmaimat

  A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos