Hová forduljak az ismeretlen eredetű fájdalommal?

Hová forduljak az ismeretlen eredetű fájdalommal?

2022.05.30

A fájdalommal kapcsolatosan zavarba ejtő érzés lehet, hogy néhány esetben nem konkrét érzésként jelenik meg, illetve az alapvető vizsgálatok során nem születik diagnózis. Ilyen bizonytalan és ismeretlen eredetű fájdalmaknál sem szabad belenyugodni az állapotba, és el kell indulni egy részletesebb kivizsgálás irányába. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról is beszélt, mit kell tenni, ha valakiben a daganatos betegség gondolta is felmerül.

Az ismeretlen eredetű fájdalomnak testi és lelki oka is lehet

Az ismeretlen eredetű fájdalom forrását is fontos keresni, van segítségAz ismeretlen eredetű fájdalom oka gyakran sokáig rejtve maradhat, ami miatt a környezete akár hipochondriának is minősítheti a beteg panaszait. Ő maga pedig egyre bizonytalanabbnak és elveszettebbnek érezheti magát, hiszen szó szerint az ismeretlennel kell szembenéznie.
Az ilyen összetett fájdalom rendkívül szerteágazó tüneteket okozhat, leggyakrabban hátfájás, gyengeség, szédülés, fáradtság, hányinger, fejfájás és egyes ritkább panaszok jelentkeznek. Sokszor az is megfigyelhető, hogy az érzések sokkal intenzívebbek, mint a „szokásos”. Ennek oka lehet például az is, hogy egy ún. pszichogén fájdalom alakul ki, amelyben a lelki tényezők felerősítik az esetlegesen meglévő testi okokat.
Pádi doktornő szerint mindenképpen utána kell járni az ismeretlen eredetű fájdalomnak, ha az komoly szenvedést okoz személyes és szociális tekintetben, ha olyan súlyú fájdalomról van szó, amely kezelést indokol, és ha fájdalom nem magyarázható kizárólag hangulatzavarral vagy pszichotikus zavarral.

Mi a teendő, ha felmerül a daganatos betegség gyanúja?

- A kikérdezés során felmerülhet, hogy a beteg tart a daganatos betegségtől, amit esetleg még magának sem mer bevallani. Ennek a félelemnek számos oka lehet: előfordulhat, hogy a családban volt már daganatos beteg, és az is lehet, hogy csak egy általános szorongás vált ki bizonyos félelmet – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Ilyen esetekben még tünetek nélkül is érdemes részt venni néhány szűrővizsgálaton, mint például a nagylabor, a hasi ultrahang, a mellkas röntgen, az urológiai, nőgyógyászat. Ehhez kapcsolódhat még opcionálisan a gyomor- és a vastagbéltükrözés.
Természetesen más a helyzet, hogy konkrét tünetek, például fogyás, rossz közérzet, gyengeség, hányás, esetleg addig ismeretlen eredetűnek tartott fájdalom jelentkezik. Ilyenkor az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után tudjuk eldönteni, milyen irányba kell elindulni. Ha valóban felmerül a rákos megbetegedés lehetősége, szükség lehet MR-re, CT-re, esetleg PET CT-re. Ha mégsem onkológiai betegségről van szó, érdemes a krónikus fájdalom szindróma lehetőségét is megvizsgálni.

Krónikus fájdalom szindrómánál a kezelés összetett

Van orvosi segítség ismeretlen eredetű fájdalom esetén is.A krónikus fájdalom szindróma és ezen belül a rejtett fájdalom tünetegyüttese egy nagyon összetett kórkép, amelyet ennek megfelelően is kell kezelni. Jellemzően sok időbe telik, míg az ilyen betegek pontos diagnózishoz és hatékony kezeléshez jutnak, ez pedig önmagában is tovább fokozza a fájdalmat. Ha azonban sikerül megtalálni a kiindulópontot, számos kezelésből lehet választani, illetve hatékonyan lehet kombinálni azokat. Ha valamiféle korábban nem diagnosztizált szervi problémáról van szó, el kell kezdődnie a célzott kezelésnek. Szóba jöhet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia. A komplementer medicina iránt is nyitott pácienseknek sokat segíthet az orvosi akupunktúra és a szintén csak orvos által végezhető neurálterápia is. Mindezt fontos megtámogatni funkcionális gyógytornával és mentális, pszichés segítséggel.
- A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk az ismeretlen és/vagy krónikus fájdalom felé, és erősítsük meg a pácienst abban, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető – hangsúlyozza Pádi doktornő.

 Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat. Tisztelttel : Fabók Szílvia
  Tisztelt Fabók Szilvia

  Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
  Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD D. ARNOLD
  Fabók Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakmai és közvetlen

  A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos