A krónikus fájdalom szindróma 5 fő rizikófaktora

A krónikus fájdalom szindróma 5 fő rizikófaktora

2021.12.08

Míg a legtöbb fájdalom egy sérülés vagy betegség következtében alakul ki, ez a konkrét eredő nem feltétlenül található meg a krónikus fájdalom szindróma esetében. Ennek a rejtélyes betegségnek a meghatározását, rizikófaktorait és kezelési lehetőségeit vette számba dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

Fáradtság és alvászavarok is utalhatnak krónikus fájdalom szindrómára

Krónikus fájdalom lehet hátfájás, ízületi fájdalom, gyulladás.Definíció szerint akkor beszélhetünk krónikus fájdalom szindrómáról, ha 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalomról van szó, amely nem korlátozódik egyetlen anatómiai régióra, és amelyben a psziché is érintett. A tünetek tehát egyaránt megjelennek fizikai és mentális, pszichés szinten. A testi fájdalom jellemzően állandóan tapasztalható, de időnként erősebben fellángolhat – sokszor stressz hatására. Ilyen tünetek utalhatnak KFSZ-re:

  • ízületi- és izomfájdalom,
  • égő jellegű fájdalom,
  • kimerültség,
  • alvászavarok,
  • az állóképesség és mozgékonyság csökkentése (ami sokszor az csökkenő aktivitási szint következménye),
  • hangulatzavarok, beleértve a szorongást, a depressziót és az ingerlékenységet.

Rizikófaktorok, amelyek növelik a krónikus fájdalom esélyét

Számos olyan betegség van, amely hosszú távú fájdalommal jár, és utat nyithat a krónikus fájdalom szindróma előtt. Előfordulhat ugyanis, hogy maguk a betegségek javulnak, vagy meggyógyulnak, ám a krónikus fájdalom fennmarad – ami feltételezések szerint többek közt az agy és az idegrendszer közti hibás kommunikáció eredménye lehet. Ilyen betegségek például az ízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis, a hátfájás, a fibromyalgia, az irritábilis bél szindróma és a daganatos megbetegedések.  
A kockázatot tovább növelheti néhány rizikófaktor:

  • Depresszió

A szakemberek sem ismerik a pontos okát, de egyes teóriák szerint a depresszió megváltoztatja azt az utat, amelyen az agy megkapja az idegrendszer üzeneteit – ennek eredménye az állandó fájdalomérzet.

  • Dohányzás

Nem világos még az összefüggés, de megfigyelések szerint a dohányzás súlyosbítja az ízületi gyulladás, a fibromyalgia és más krónikus fájdalommal járó betegségek tüneteit.

  • Elhízás

Az elhízás egyrészt a testre helyezett extra terhelés miatt rontja a helyzetet, másrészt a jelentős túlsúly megváltoztatja a hormonháztartást és az anyagcserét is – aminek egyik következménye lehet a krónikus fájdalom.

  • Női nem

A nők többsége erősebb fájdalomérzékenységgel él, mint a férfiak többsége, amit a  hormonális eltérések mellett az idegrostok sűrűsége közti különbség is indokolhat. 

  • 65 év feletti életkor

Minél idősebb valaki, annál valószínűbben kialakulhatnak nála olyan állapotok, amelyek később krónikus fájdalomhoz vezetnek.

Komplex kezelés jelenthet segítséget

A krónikus fájdalom szindróma komplex kezeléssel enyhíthető.- A krónikus fájdalom szindróma diagnózisát nem könnyű felállítani, sokszor hosszú kálvária előzi meg a diagnózist. Ha végül mégis megszületik, eldönthetjük, hogy milyen eljárás, vagy jóval inkább, milyen összetett kezelés lehet a legeredményesebb. A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám- vagy a lágylézer terápia. Krónikus fájdalom szindrómánál nagyon jó eszköz az orvosi akupunktúra, amelynél az összetett hatásokon túl az is döntő, hogy a kezelés nem csak az adott betegségen, de az individuális terápián is múlik – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Ezen kívül nem lehet eléggé hangsúlyozni a funkcionális gyógytorna, a megfelelő táplálkozás, valamint a pszichiáter, pszichológus, a mentálhigiénés szakember szerepét. Ezek nélkül nem lehet teljes a felépülés, különösen, ha már következményesen kialakult szorongás, depresszió. A komplex terápia lényege tehát, hogy a szenvedő ember minden oldalról professzionális támogatást kapjon és bízzon a javulásban.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    T.CÍM! feleségemnek meghatározatlan ciklusban, zömében éjszakai alvás közben rettenetes láb-izom, vagy vénás görcs sorozat kínozza anyugodt pihenését, amely úgy zajklik, h bemerevedik bármelyik lába , erre felugrana,de ne tud és sikítva próbálja lábrázással megszüntetni az elmondása szerinti izmot szakító görcsöt! majd ennek oldódása után napokig izomláza van. Mi több diplomás kollégájukat faggattuk, voltunk vérvételes laborvizsgálaton, ca, mg, Ka szinte "kiloszámra " fogy---ilyen márka, olyan márka, masszázs, kenőcsök, gyógypapucs....tehetetlen vagyok mellette éjszakákon át, hisz sem borogatni, sem kenegetni nem engedi ilyenkor magát! tanult kolléganőjük már mikro-sóhiányt tippelt, a laborban csak néztek, mit vizsgáljanak! Tisztelettel várom válaszukat! Megj.: Név nélkül hozzájárulok a válaszuk megjelenítéséhez ezen az oldalon. Már több aszony ismerősömet is faggattm, ki őszintén ki szégyenkezve említett ilyeneket! Üdvözlettel várom válaszukat! NML
    Tisztelt Uram,

    A leirt tunettan mogott az alabbi gyakoribb korkepek allhatnak:

    1. Az inohaztartas zavarai : Mg/ Ca/ K mikronyomelemek - ez jelen esetben nem valoszinu.
    2. Nyugtalan - lab - szindroma / RLS : elsodleges - , vagy masodlagos RLS
    3. Egyeb Idegyogyaszati elteresek
    4. Az also vegtag / AV keringesei zavarai

    Javaslataim:

    Ideggyogyaszati konzilium
    Szerum- Vas - szint meghatarozas
    Vercukorszint meres
    Vervizsgalattal vese funkcios parameterek merese
    Alsovegtagi ultrahang vizsgalat - Doppler - a keringesi / áramlasi viszonyokat tisztazando.

    A fajdalom fennallasa eseten kerem faradjanak be klinikankra vizsgalatra es konziliumra a rendelesi idomben:

    H, Cs : du

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Nagy Mihály László

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók