Eleinte csak hajlításkor fáj - így kezelhető a teniszkönyök

Eleinte csak hajlításkor fáj - így kezelhető a teniszkönyök

2021.11.11 11:22

Kezdetben csak hajlításkor fáj, később már a tárgyak felemelése is gondot jelenthet, súlyos esetben már pihentetésre sem múlik el a fájdalom. A teniszkönyök okaira, és az összetett kezelés lehetőségeire dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa hívta fel a figyelmet. 

Fizikai megterhelés okozza a teniszkönyököt

A könyökfájdalom nem csak a tenisz miatt alakulhat ki, fontos a diagnózis.Sok sportoló és bizonyos fizikai tevékenységet végzők tapasztalják az ún. teniszkönyök okozta panaszokat, amelyek súlyos esetben az életminőséget is befolyásolják. A teniszkönyök nevét onnan kapta, hogy meglehetősen gyakran fordul elő teniszezőknél, de természetesen nem csak ők tartoznak a kockázati csoportba. Minden olyan tevékenység növeli a rizikót, amely a könyök túlterheléséhez vezethet, így a teniszen kívül bármely dobósport, és olyan fizikai munkák, mint például a kőművesség, vagy a rakodás.
- Ha sportártalomról van szó, azt is el kell mondani, hogy a nem megfelelő játéktechnika jelentősen növeli a kockázatot, ugyanis a gyakran ismétlődő, rosszul kivitelezett mozdulatok előbb-utóbb mikrotraumákat okoznak azon a ponton, ahol az ín a csonthoz rögzül. Később ez a gyulladásos állapot állandósulhat, ez pedig már a kisebb mozdulatokat is fájdalmassá teheti.

Ezek a teniszkönyök tünetei

  • Eleinte csak a könyök behajlításakor jelentkezik a fájdalom, nem csak a könyökben, de az alkar külső oldalán is.
  • Később nehézséget okozhat a tárgyak felemelése, szorítása, a csavaró mozdulat, akár az írás is.
  • Az izomgyengeség is tünet lehet, ami odáig is fokozódhat, hogy a beteg képtelen megtartani a kezében a tárgyakat.
  • Előfordulhat, hogy a betegségnek külső, látható jele is van, nevezetesen a könyök duzzanata. Ilyenkor általában már az is fájdalmat okoz, ha a gyulladt területet megnyomják.
  • Igazán komoly problémát jelent, amikor a fájdalom már pihentetés hatására, éjszaka sem múlik el. 

Pihentetni vagy mozgatni?

Teniszkönyök esetén segíthet a hialuronsav és a kollagén injekciókúra is.Mivel a teniszkönyök hajlamos a kiújulásra, annak, aki már szembesült a problémával, megelőzésképpen a könyököt terhelő tevékenység után ajánlott pihentetni, néhány percig jegelni a kart. Ugyanakkor a speciális erősítő gyakorlatok és egyes kezelések is csökkenthetik a fájdalmat és a kiújulás esélyét. Érdemes kipróbálni a bicepsz gyakorlatra hasonlító könyökhajlítást, egy összehajtott törölköző két végének ellentétes irányba csavarását, és egy teniszlabda préselését a tenyerek közt.
- Természetesen akut gyulladás esetén a legfontosabb teendő a teljes, többnapos pihentetés, amelyet kiegészíthetnek az orvos által javasolt gyulladáscsökkentő gyógyszerek – ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa. – Teniszkönyöknél nagyon fontos a gyógytorna is, hiszen a gyógytornász olyan erősítő, nyújtó, feszítő gyakorlatokat taníthat be, amelyekkel megerősíthetőek az érintett meggyengült izmok. Amennyiben pedig sem a pihentetés, sem a jegelés nem hoznak tartós megoldást, vagy esetleg már sokadszor újul ki a probléma, mindenképpen érdemes pontos diagnózisra épülő kezeléseket is igénybe venni.
Nagyon jó eredmény érhető el lágyrész hialuron injekciókúrával, amely a teniszkönyököt okozó fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz injektált hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Szintén beválhat az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápia, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápia. Minden ilyen – a diagnózis alapján javasolt - kezeléssorozat képes viszonylag gyorsan csökkenteni a fájdalmat és visszaállítani a mozgásképességet. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amelyeknél a kezelések sem hoznak javulást, így végső megoldásként különböző típusú műtétek jöhetnek szóba.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

  • Specialitások:
    • Térdfájdalom
    • Szalag sérülések
    • Porckopás, artrózis
    • Porcleválás, meniszkusz sérülés
    • Injekciós és műtéti beavatkozások
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tiswztlet Doktor úr! A következő problémában kérném a tanácsát:/69 éves vagyok/ Pár éve -előbb enyhén,majd egyre erősebben fáj a jobb csípőm."enyhe kopásnak" minősítették még 2022 ben is.Felkerestem egy orthopéd orvost,aki viszont azt mondta,hogy erős kopás,műtét szükséges/protézis/,addig pedig a kollagén injekciókkal létezhetek/várólista kb.2 év,nyugdíjassként nem igazán tudom vállalni a privát megoldást/.Van friss rtg és mr leletem.Az mr egy cisztát is jelez a vápában,és az ív közepén teljes kopást,a szélek felé van némi porc.A fájdalom egyre rosszabb,felálláskor nagyon fáj,majd lassan bejáródik/"beállítom",akkor kicsit fáj,és tudok menni -de akkor sem fájdalommentes.A kollagén injekciókban reménykedem,és kérdezem,Doktor Úr javasolja -e??? Köszönettel Szakali Petra
    Tisztelt Hölgyem ,

    A kollagen inj kúra és egyeb kiegészítő kezelések ( PENS , Lezer , acupunctura ) szoba jöhetnek , de Bovebbet mondani csak személyes vizit @ a leletek áttekintése után tudok .

    Tisztelettel várom konzultációra ,


    ARNOLD Dénes ARNOLD

    SZakali Petra

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    A Doktor Úr minden felmerülő kérdésemre készségesen és részletekbe menően válaszolt. Kezelési tervével évek óta nyúló térdfájdalmamat szüntette meg! Köszönöm!
    Dr. Szily Tamás
    Dr. Szily Tamás
    Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista