Eleinte csak hajlításkor fáj - így kezelhető a teniszkönyök

Eleinte csak hajlításkor fáj - így kezelhető a teniszkönyök

Dr. Szily Tamás Létrehozva: 2021.11.03 Módosítva: 2021.11.11

Kezdetben csak hajlításkor fáj, később már a tárgyak felemelése is gondot jelenthet, súlyos esetben már pihentetésre sem múlik el a fájdalom. A teniszkönyök okaira, és az összetett kezelés lehetőségeire dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa hívta fel a figyelmet. 

Fizikai megterhelés okozza a teniszkönyököt

A könyökfájdalom nem csak a tenisz miatt alakulhat ki, fontos a diagnózis.Sok sportoló és bizonyos fizikai tevékenységet végzők tapasztalják az ún. teniszkönyök okozta panaszokat, amelyek súlyos esetben az életminőséget is befolyásolják. A teniszkönyök nevét onnan kapta, hogy meglehetősen gyakran fordul elő teniszezőknél, de természetesen nem csak ők tartoznak a kockázati csoportba. Minden olyan tevékenység növeli a rizikót, amely a könyök túlterheléséhez vezethet, így a teniszen kívül bármely dobósport, és olyan fizikai munkák, mint például a kőművesség, vagy a rakodás.
- Ha sportártalomról van szó, azt is el kell mondani, hogy a nem megfelelő játéktechnika jelentősen növeli a kockázatot, ugyanis a gyakran ismétlődő, rosszul kivitelezett mozdulatok előbb-utóbb mikrotraumákat okoznak azon a ponton, ahol az ín a csonthoz rögzül. Később ez a gyulladásos állapot állandósulhat, ez pedig már a kisebb mozdulatokat is fájdalmassá teheti.

Ezek a teniszkönyök tünetei

 • Eleinte csak a könyök behajlításakor jelentkezik a fájdalom, nem csak a könyökben, de az alkar külső oldalán is.
 • Később nehézséget okozhat a tárgyak felemelése, szorítása, a csavaró mozdulat, akár az írás is.
 • Az izomgyengeség is tünet lehet, ami odáig is fokozódhat, hogy a beteg képtelen megtartani a kezében a tárgyakat.
 • Előfordulhat, hogy a betegségnek külső, látható jele is van, nevezetesen a könyök duzzanata. Ilyenkor általában már az is fájdalmat okoz, ha a gyulladt területet megnyomják.
 • Igazán komoly problémát jelent, amikor a fájdalom már pihentetés hatására, éjszaka sem múlik el. 

Pihentetni vagy mozgatni?

Teniszkönyök esetén segíthet a hialuronsav és a kollagén injekciókúra is.Mivel a teniszkönyök hajlamos a kiújulásra, annak, aki már szembesült a problémával, megelőzésképpen a könyököt terhelő tevékenység után ajánlott pihentetni, néhány percig jegelni a kart. Ugyanakkor a speciális erősítő gyakorlatok és egyes kezelések is csökkenthetik a fájdalmat és a kiújulás esélyét. Érdemes kipróbálni a bicepsz gyakorlatra hasonlító könyökhajlítást, egy összehajtott törölköző két végének ellentétes irányba csavarását, és egy teniszlabda préselését a tenyerek közt.
- Természetesen akut gyulladás esetén a legfontosabb teendő a teljes, többnapos pihentetés, amelyet kiegészíthetnek az orvos által javasolt gyulladáscsökkentő gyógyszerek – ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa. – Teniszkönyöknél nagyon fontos a gyógytorna is, hiszen a gyógytornász olyan erősítő, nyújtó, feszítő gyakorlatokat taníthat be, amelyekkel megerősíthetőek az érintett meggyengült izmok. Amennyiben pedig sem a pihentetés, sem a jegelés nem hoznak tartós megoldást, vagy esetleg már sokadszor újul ki a probléma, mindenképpen érdemes pontos diagnózisra épülő kezeléseket is igénybe venni.
Nagyon jó eredmény érhető el lágyrész hialuron injekciókúrával, amely a teniszkönyököt okozó fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz injektált hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Szintén beválhat az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápia, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápia. Minden ilyen – a diagnózis alapján javasolt - kezeléssorozat képes viszonylag gyorsan csökkenteni a fájdalmat és visszaállítani a mozgásképességet. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amelyeknél a kezelések sem hoznak javulást, így végső megoldásként különböző típusú műtétek jöhetnek szóba.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Szily Tamás

  • Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista
 • Specialitások:
  • térdfájdalom
  • csípőfájdalom
  • szalag sérülések
  • porckopás, artrózis
  • porcleválás, meniszkusz sérülés
  • injekciós és műtéti beavatkozások
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési helyszín: 1147 Budapest, Csömöri út 18

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit

Orvos válaszol

Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat.
Tisztelttel : Fabók Szílvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc Fájdalom specialista
Tisztelt Fabók Szilvia

Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

Tisztelettel ,

ARNOLD D. ARNOLD

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mit tegyek, ha daganatra gyanakszom?

Mit tegyek, ha daganatra gyanakszom?

Akár gyanús tünetek miatt, akár csak megnyugtatásul, bizonyos vizsgálatokkal meg lehet bizonyosodni arról, van-e daganatos betegségünk, vagy nincs. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel el lehet dönteni a kérdést. 

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiászt gyakran emlegetik ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába néven – nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag ez a rengeteget ülő ember betegsége. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint akár a derekunkban, akár a lábunkban érzünk fájdalmat, zsibbadást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk, ugyanis az isiász mögött bizonyos esetekben súlyosabb betegség húzódik meg.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat