Achilles fájdalom

Achilles fájdalom

2023.05.15 15:59

Az Achilles-ín az emberi test legerősebb és legnagyobb ína, amely a vádli két legnagyobb izmához csatlakozva fut le a lábszár hátulsó felében és csatlakozik a sarokhoz. Az Achilles fájdalom két leggyakoribb kiváltó oka, az Achilles-íngyulladás és az ínszalagszakadás.

Achilles-ín gyulladás

Az Achilles fájdalom egyik kiváltó oka az ín begyulladása. Az Achilles-ín gyulladása egy olyan betegség, amely az Achilles-ínt érinti, azaz a bokát és a sarokot összekötő hosszú szalagot, amely a lábfej mozgását biztosítja. Az Achilles-ín gyulladása fokozatosan is kialakulhat, trauma nélkül, de gyakran sérülések vagy túlterhelés következtében is előfordul. Az Achilles tendonitisz az ínszalag gyulladását és elváltozását okozza, ami Achilles fájdalmat és kellemetlenséget okoz a járás és mozgás során.

Az Achilles fájdalom többféle formában jelentkezhet, lehet nyilalló, égő, szúró, tompa vagy éles, és általában az érintett területen lokalizálódik. Az Achilles fájdalom általában a boka közelében, vagy az Achilles-ín mentén érzékelhető, és súlyosbodhat a terhelés vagy mozgás során. Az Achilles fájdalmat és gyulladását fokozzák azok a tevékenységek, amelyek ismétlődően igénybe veszik a szalagot, például futás, ugrás, hirtelen irányváltások és a hosszan tartó álló munka. A betegség gyakori a sportolók, azon belül is a futók körében, de előfordulhat az átlagemberek körében is, akik túlterhelik a lábukat. Az Achilles-ín gyulladás sajátossága, hogy reggel, illetve hosszan tartó ülés után az első lépések kiváltképp fájdalmasak.

Kapcsolódó cikkünk

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

A sarokfájdalom gyakori probléma, mely szinte az összes korosztályt érinti. Bár leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli, sportolás, illetve külső behatások miatt jelent ...

Amennyiben Achilles fájdalmat észlelsz, érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, mivel az időben elkezdett kezelés és pihentetés elengedhetetlen a teljes gyógyulás érdekében. 

Mitől jöhet létre az Achilles-ín gyulladása?

A túlterhelés és a túledzettség a leggyakoribb okok az Achilles-ín gyulladására. A túlzott terhelés lehet a sportolás során, például hosszú távfutásnál, gyorsulásoknál, ugrásoknál vagy olyan sportágaknál, amelyeknél gyakori a sprintelés. A terhelést tovább súlyosbíthatja a lábfej pronációja. A lábfej pronációja akkor fordul elő, amikor a talajra érkezik a lábfej, és az elmozdul a belső él irányába. Ha a lábfej túlzottan pronál, az megterheli az Achilles-ínt, és növeli annak károsodásának kockázatát.

A megfelelő lábbeli hiánya is hozzájárulhat az Achilles-ín gyulladásához. A nem megfelelő cipők, például túl lapos talpúak vagy rosszul illeszkedőek, szintén növelhetik a terhelést az Achilles-ínra. Az előző edzés előtti nem megfelelő nyújtás vagy felkészülés, például a hirtelen túlzott terhelés is okozhat Achilles-ín gyulladást.

A rövid ínszalag vagy az Achilles-ín sérülése, valamint a sarokcsont deformitása is okozhatja az Achilles-ín gyulladását. Az ilyen típusú deformitások az ín felesleges terhelését okozhatják, és hosszabb távon komoly problémákat okozhatnak. 

Tünetek bokaszalag gyulladás

Az Achilles-ín gyulladásának tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, és az ín területén jelentkező Achilles fájdalom a leggyakoribb tünet. Az Achilles-ín gyulladása általában saroktáji fájdalom vagy sarokfájdalom formájában jelentkezik, de előfordulhat, hogy az egész ín mentén érzékelhető. Az Achilles fájdalom általában az aktivitás során rosszabbodik, és a pihenés után enyhül. Az Achilles-ín gyulladásának súlyossága és az Achilles fájdalom mértéke változó lehet. 

Az Achilles-ín gyulladásával járhat az ín mozgásának korlátozottsága is, ami Achilles fájdalomhoz vezethet, járás és futás során. Az Achilles-ín sérülése esetén a boka mozgásterjedelme csökkenhet, és nehezebbé válhat a lábfej fel-le mozgatása. Az ín területén pirosság és melegség is előfordulhat, ami az ín gyulladásának jele. Az Achilles-ín gyulladása esetén a bőrön egy kis, kemény dudor is megjelenhet az ín területén, amely az ín gyulladásának következménye.

Az Achilles-ín gyulladásának egyéb tünetei közé tartozik a recsegő hangok vagy érzések az ín területén, amelyek a boka mozgatása során jelentkezhetnek. Az érintett területen tapintható lehet egy kis kemény csomó is, amely fájdalmas lehet a nyomásra. Ha az Achilles-ín súlyosan megsérül, akkor az érintett terület duzzadt lehet, és az Achilles fájdalom akár éjszaka is fennállhat.

Az Achilles-ín gyulladásának korai felismerése és kezelése nagyon fontos, mivel ha nem kezelik megfelelően, akkor az állapot súlyosbodhat, és hosszú távú szövődményekhez vezethet. 

Az Achilles-ín szakadása

Az Achilles fájdalom másik gyakori kiváltó oka az Achilles-ín szakadás. Az Achilles-ín szakadása az egyik leggyakoribb sérülés, ami a vádli izomcsoport és az Achilles-ín területén jelentkezik. Ez a sérülés általában akkor következik be, amikor hirtelen és erős nyomás éri az Achilles-ínt, például rosszul esés vagy rándulás miatt, de előfordulhat olyan sporttevékenység közben is, amely erős nyomást gyakorol az ínra. Az Achilles-ín szakadás főként középkorú embereket érint, akik rendszeresen sportolnak, különösen olyan sportágakban, mint a futás, a kosárlabda, a tenisz és a röplabda.

Az Achilles-ín szakadása Achilles fájdalommal és diszkomforttal jár. Gyakran tapasztalható egy hatalmas csattanó hang, amikor az Achilles-ín megsérül. Az Achilles-ín szakadását követően azonnal jelentkezhet duzzanat és véraláfutás az érintett területen. A sérülést szenvedő személy általában nem képes lábára állni vagy rá lépni. Az Achilles-ín szakadása sürgős orvosi ellátást igényel, és azonnali kezelés nélkül hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat. A kezelés lehet sebészeti vagy konzervatív, és általában fizioterápiát is magában foglal.

Kapcsolódó cikkünk

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

A sarokfájdalom gyakori probléma, mely szinte az összes korosztályt érinti. Bár leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli, sportolás, illetve külső behatások miatt jelent ...

Achilles fájdalom kezelése

A természetes fájdalomcsillapítás komplex tárháza széleskörű eszköztárat biztosít az Achilles fájdalom megszüntetésére és a fájdalmat kiváltó kór megszüntetésére.

Achilles fájdalom kezelése lágyrész hialuron injekció

A lágyrészbe adható hialuronsavat tartalmazó injekciós kezelés harmadával csökkentik a felépülési időt, és javítják a gyógyulás minőségét. Az injekció befecskendezési technikája (fanning technic) segít, hogy a hatóanyag azonnal és veszteségek nélkül oda jusson, ahol ki tudja fejteni gyógyító hatását. Az injekció hialuronsavat tartalmaz, amely a lágyrészek (izmok, ínak, szalagok) alapvető alkotója. Így a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé, ami biztosítja az izmok és szalagok hegmentes gyógyulását. Ez fontos, mert a hegesedéssel történő gyógyulás gyengébb teherbírású és teljesítőképességű izmot / szalagot eredményez. Csak hegmentes gyógyulással tud 100%-osan visszaállni az egészségi állapot, és a terhelhetőség a további sérülések kockázatának növekedése nélkül. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően már az első injekció után is mérséklődnek az Achilles fájdalmak. A kezelés sikeresen alkalmazható Achilles fájdalom, tehát Achilles-ín gyulladása és szakadása esetén is. További információkat itt olvashat! 

Achilles fájdalom kezelése PRP-vel

Az Achilles fájdalom hatékonyan kezelhető PRP-vel. A vérlemezkében gazdag vérplazma, ismertebb nevén Platelet Rich Plasma (PRP), egy regeneratív kezelési módszer, mely során a test saját anyagát használják fel a gyógyulás elősegítésére. A PRP injekciók a porcújjáépítés serkentése mellett pozitív hatással vannak az ín, izom-regenerációra és idült gyulladások csökkentésére. A PRP terápia, tehát a vérlemezkékben gazdag vérszérum (PRP) alkalmas olyan krónikus gyulladások kezelésére, mint például az Achilles-ín gyulladás.

Achilles fájdalom kezelése lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia kezelések elősegítik az Achilles fájdalom megszűnését. A lökéshullám terápia magas energiatartalmú hangullámok segítségével működik. 80%-os sikert mutat aok körében, akik már módszerrel nem tudtak megszabadulni betegségüktől. A lökéshullám terápia a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait erősíti fel, csökkenti a gyulladást, javítja a vérellátást, serkenti az anyagcserét. Az izmok- és szalagsérülések gyógyulásának feltétele, hogy megfelelő mennyiségű kollagén álljon rendelkezésre a szervezetben. A lökéshullám kezelések gyorsítják a prokollagének szintézisét, így támogatva az Achilles fájdalom enyhítését majd megszűntetését. Bővebben olvashat a lökéshullám terápiáról itt! 

Téma szakértője