Mikor kell orvoshoz fordulni sarokfájdalom miatt?

Mikor kell orvoshoz fordulni sarokfájdalom miatt?

2023.04.25 11:42

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A fájdalom általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Ezekről is beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Nagy terheket cipelünk

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra. Éppen ezért ez a terület sérülékenyebb és fájdalma jelentősen befolyásolja az állapotunkat.  A fájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, exostosist (sarkantyú), csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is.

A leggyakoribb okok

sarokfájdalom fájdalomcsillapításA legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ez a szerkezeti betegség abból ered, hogy ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében azonban a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang és az MRI vizsgálatok is bizonyítják. A kór tipikus tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később mintegy ”bejáratódik”, vagyis mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik.
Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flip-flopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

Sürgősségre utaló tünetek és kezelési lehetőségek

Tüneteket, amelyekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni:

  • Duzzanat okozta fájdalom a saroknál.
  • Zsibbadásérzés, fájdalommal és esetleg lázzal kísérve.
  • Képtelenség a normális járásra.
  • Ha nem tudja visszafeszíteni a lábfejét.
  • Ha nem tud lábujjhegyre emelkedni.

Tüneteket, amelyek kapcsán kevésbé sürgős a kivizsgálás:

  • A sarokfájdalom tovább tart egy hétnél.
  • Nem csak akkor jelentkezik a fájdalom, ha áll vagy jár.

- Sarokfájdalom esetén mindenképp ajánlatos a pihentetés, a futás és a kemény talajon járás kerülése és a gyógytorna. Helyezhetünk jeges borogatást az érintett területre, de ne közvetlenül a sarokra, 15 percig. Válasszunk megfelelő cipőt sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és a túl lapos talp is kerülendő, hasznosak lehetnek az ún. sarokemelők és - párnák. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét. Amennyiben a pihentetés, és a tehermentesítés nem hoz eredményt, szóba jöhet a lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuron injekció. A hialuronsav a lágyrészek (izmok, ínak, szalagok) alapvető alkotója. Így a sérült testrész gyors regenerációját teszi lehetővé, ami biztosítja az izmok és szalagok hegmentes gyógyulását. Ez fontos, mert a hegesedéssel történő gyógyulás miatt gyengébb teherbírású és teljesítőképességű marad az izom, a szalag. Csak hegmentes gyógyulással tud teljesen visszaállni az egészségi állapot és a terhelhetőség. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően már az első injekció után is mérséklődnek a fájdalmak – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. - Természetes alapon működő megoldás lehet még az orvosi kollagén injekciókúra, a szegmentális akupunktúra és a lökéshullám terápia, amely magas energiatartalmú hanghullámok segítségével beindítja a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait, csökkenti a gyulladást, felgyorsítja a prokollagének szintézistét, amely az izmok- és szalagsérülések gyógyulásának feltétele. Ha nincs javulás, meg lehet próbálni 2-3 alkalommal a szteroidos injekciókat, amelyek bár csökkentik a fájdalmat, de a mellékhatások miatt ritkán ismételhetők. A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye, illetve ha szükséges, szóba jöhet a sebészi beavatkozás is.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Bocsánat , hogy most ìrok , fáj a talpam , fáj ha megyek , dolgozom de egyre rosszabb , nem múlik nem tudok aludni tőle , van amikor a tèrdemig fáj , ès már kèt hónapja ha nem több, a stresz nem hinnèm , hogy csinálná , esetleg még tudná ìrni mi lehet vagy esetleg melyik szer lehet ki hatással rá. Előre is meg köszönöm
Kedves Mosóczki Ilona

A talpi fájdalom egyik leggyakoribb oka lúdtalp, vagy egyéb láb statikáját érintő probléma. De okozhatja az erek betegsége, vagy akár cukorbetegség is. Szakorvosi vizsgálat javasolt, enélkül diagnózis, illetve kezelési terv nem állítható fel. Ortopédust és/vagy érsebészt keressen fel első körben.

Mosóczki Ilona

Dr. Magbade Gábor

ortopéd-traumatológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Dr. Magbade Gábor kezelésének segítségével, hónapok óta húzódó Achilles fájdalmam szűnt meg!!!Köszönöm Doktor Úr!
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia