Fáj a térde? Nem mindegy, hogy porckopás vagy ízületi gyulladás okozza

Fáj a térde? Nem mindegy, hogy porckopás vagy ízületi gyulladás okozza

2022.06.23 08:41

Sok ember azzal a panasszal keresi fel az orvost, hogy fáj a térde, de azt a legtöbben nem tudják, hogy ízületi kopás vagy ízületi gyulladás okozza-e a tüneteiket. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista elmagyarázza, mi a különbség a két állapot közt és miért fontos ezt tisztázni.

A porckopás fájdalommal, mozgási korlátozottsággal járhat

A térdfájdalom oka gyakran porckopás, ami célzott kezelést igényel.Az életkor előrehaladtával az ízületi panaszokat döntő többségében a porckopás okozza. A porckopás nagyon sokszor a térdben jelentkezik, a folyamat hátterében pedig az áll, hogy amíg fiatalkorban a lebontási-újjáépülési fázisok egyensúlyban vannak, addig idősebb korban a lebontás kerül előtérbe. A genetikai hajlamon túl a folyamatot felgyorsíthatja bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a megerőltető sport, az állómunka, és a mozgásszegénység is. Mindennek eredményeként az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, és ez lehet a merevség oka is. A panaszok fokozódhatnak terhelést követően vagy az időjárás változásakor is.  Az életkor előrehaladtával az ilyen jellegű panaszok kialakulása egyre gyakoribbá válhat.

Az ízületi gyulladás felkelés utáni merevséget okozhat

Az ízületi gyulladás (synovitis) többféle eredetű lehet. Az adott ízületen belüli ok, mint az említett porckopás, porc- vagy szalagsérülés. Az esetek egy kisebb részében a szervezet egészét érintő (ún. szisztémás) ok állhat a háttérben, amikor saját immunrendszerünk támadja meg az ízületet borító porcot.
A betegség legjellegzetesebb tünete az érintett ízület fájdalma, mozgásának nehézsége és duzzanata. Az is tipikus, ha a páciens felkelés után közvetlenül merevnek érzi az ízületet és ez az érzés legalább egy óráig fennáll. Ugyanakkor néhány esetben nem ennyire jellegzetesek a tünetek, esetleg csak olyan, enyhe jelek utalhatnak a problémára, mint az ízület által kiadott pattogásszerű hang, és az egy óránál rövidebb ideig tartó reggeli ízületi merevség. Ízületi gyulladás bármely ízületben kialakulhat, gyakran a térdben mutatkozik. Ebben az esetben jellemzően mindkét térdben jelentkezik a gyulladás, hacsak nem sérülés vagy más speciális kondíció alakult ki az ízületben. A fájdalom porckopás koraibb eseteiben elinduláskor, vagy huzamosabb, esetleg szokványosnál jelentősebb terheléskor, illetve azt követően jelentkezik. Előrehaladott kopás eseteiben állandó terhelési panaszok, mozgásbeszűkülés esetleg nyugalmi fájdalom jellemzi a kórképet. A döntően nyugalomban jelentkező fájdalom, melynél az érintett ízület sokszor duzzadt, melegebb tapintatú a reumatológiai eredetű (pl. autoimmun vagy reaktív) gyulladások velejárója. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes a páciens mozgatni az érintett ízületét.
Lehet egyéb szervet érintő gyulladásos betegség is okozója az ízületi gyulladásnak (ún. reaktív arthritis) vagy anyagcserebetegség (pl. köszvény). Fontos kizárni a kórokozók, jellemzően bakteriális eredetű ízületi gyulladást. Ez jellemzően ritkán fordul elő, de sürgős kezelést igényel.

Különböző diagnózis – eltérő kezelés

Hialuronsav és kollagén injekcióval is kezelhető lehet a térdfájdalom.Elsősorban fontos kideríteni, hogy porckopás, ízületi gyulladás, vagy esetleg más betegség okozza-e a térdfájdalmat. Az elsődleges diagnózist ortopédus és reumatológus is felállíthatja, és ha az idősödő korosztály igen jelentős részét érintő porckopásra derül fény, azt a továbbiakban ortopéd szakorvos, sportorvos, fájdalomspecialista is kezelheti. A szisztémás ízületi gyulladás kezelése általában reumatológus feladata, esetleg immunológus bevonásával. 
- Ha porckopásról van szó, fontos hogy időben megkezdjük a kezelést, lassítsuk, megfékezzük a folyamatot, csillapítsuk a fájdalmat. Szerencsére ma már számos eljárás létezik, amellyel ezeket a célokat elérhetjük – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületei specialista. - A térdfájdalom megszüntetésére nagyszerű eszköz például a hiarulonsavas injekciókúra, amellyel csökkenthetjük az ízületi súrlódást. Ugyancsak jó hatású az orvosi kollagén injekciókúra. Kiegészítő kezelésként, vagy enyhébb esetekben az injekciókúrák helyett beválhat a lökéshullám terápia, ami a vérkeringés- és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regerációt beindító hatással bír. Önálló vagy kombinált kezelésekkel elérhető tehát a fájdalomcsillapítás és a szabadabb mozgás, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő életmód szerepét sem. Főként az állapothoz igazított, de érdemi mozgás – optimális esetben gyógytornász, mozgásterapeuta irányításával – jelenthet nagy segítséget a mozgásszervi betegségek kezelésében, hosszútávon pedig jelentősen hozzájárul a jó állapot fenntartásához.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Testnevelő vagyok,gyakran sportolok magam is. Az Achilles-ínam fáj még mindig,pedig nemrég ért véget a kezelésem,10 alkalom volt lézeres terápia + galvánfürdő. Az MR szerint ciszta és ödéma van a fájós területen,ixmerős sportorvos írta ki a terápiát. Jobb a helyzet,de még mindig érzem,hogy nem jó,pedig sportolnék már újra. A műtétet nagyon szeretném elkerülni,mitévő legyek?
    Kedves Szolnoki Csaba!

    A lökéshullám terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok útján a különféle szöveteket mechanikai stimulusnak vetjük alá, és ez a keringés fokozásával segíti elő a gyógyulást. A lökéshullám terápia (ESWT - Extracorporal Shock Wave Therapy) egy gyors és operációs beavatkozást nem igénylő konzervatív kezelés a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek (sarokfájdalom, teniszkönyök, izomcsomók).

    Hogyan működik a lökéshullám terápia?
    A lökéshullámok energiával rendelkező hullámok, melyek valamilyen közegen (szilárd, folyékony vagy gáznemű anyagban) át terjednek. Amikor valamely áramlat gyorsabban halad, mint az érkezését megelőző „információ” – a közeg nem tud kitérni annak útjából. Így az érkező energia hirtelen, szinte azonnali változást idéz elő a közegben melyen áthalad, mely változás lehet nyomás, hőmérséklet, vagy akár denzitásváltozás is.

    Azzal, hogy a lökéshullámok ingerlik a szöveteket, azok átalakulására, újrarendeződésére történik, ami egy alkalmazkodási reakció, azaz gyógyulási folyamat. Ez a természetes úton is végbemenő gyógyulási folyamat ideje is jelentősen lecsökkenthető, így a fájdalom és hamarabb múlik el. Az hang-és mechanikai ingernek köszönhetően a szövetekben új erek képződnek, ami csökkenti az esélyét a későbbi újrasérülésnek.

    lökéshullám terápia kezelés. A lökéshullám-terápia pozitív hatásai:
    vérkeringés fokozódás
    új erek képződése
    gyulladáscsökkentés
    anyagcsere serkentés
    izomlazítás
    öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben
    közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás
    mozgékonyság fokozása
    kontrollált izomtónus normalizálása
    sejtstruktúra javítása
    szövetstabilitás javítása
    kötött izomzat lazítása
    A lökéshullám kezelés hatására a gyulladást okozó, hónapok, sőt évek alatt lerakódott anyagok a fájdalmas területről gyorsabban szállítódnak el a vérárammal. A radiális lökéshullámok a kezelt területet körülvevő izmokat is fellazítják, csökkentve az izomfeszülést, ezért mérséklődik a fájdalom is. A terápia a kezeléssel még nem ér véget: egyik legfőbb előnye, hogy a kezelt terület vérbősége a kezelés utáni hetekben is fennmarad, a szervezet öngyógyító folyamatai heteken keresztül zavartalanul dolgoznak tovább.

    A kezelés menete
    A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a FájdalomKözpontban két féle kezelés érhető el: orvosi vizit keretében vagy fizikoterapeuta által. A kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően pozícionáljuk. A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük. A kezelendő területre, illetve esetleg a kezelő fejre gélt helyezünk, mely a gyógyító lökéshullám áthatolását a bőrön nagyban segíti. A lökéshullám kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség, azaz a kezelés erőssége fokozatosan emelhető.

    Fájdalmas a kezelés?
    A terápia erőssége a betegség típusától, a kezelt testrésztől és a páciens érzetétől függőn személyre szabható, de a lökéshullám kezelés minimális fájdalommal jár. Általában ahogy javul a fájdalom, úgy lehet a következő kezelések során emelni az erősséget, ami szükséges a mielőbbi gyógyulás segítéséhez. A lökéshullám kezelés rendszerint kúraszerűen (3-4 alkalommal) történik, de már az első alkalom lényeges javulást hozhat.

    FONTOS! A kezelés megkezdése előtt a lökéshullám kezelésben járatos szakorvos vizsgálata szükséges a megfelelő indikáció megállapítása és orvosi konzultáció végett. Kezelést csak szakorvosi javaslat alapján végzünk.

    Mire alkalmazható a fókuszált lökéshullám terápia?
    Fájdalmas pontok és krónikus íntapadási problémák kezelése
    Mélyebben levő fájdalmas pontok célzott kezelését is lehetővé teszik
    Izmokban, kötőszövetekben levő fájdalmas csomók (ún. myofascialis trigger pont-szindróma) diagnosztizálása és kezelése
    Milyen esetekben lehet hatékony a kezelés
    Láb fájdalmainak kezelésére
    Sarokfájdalom
    Talpfájdalom
    Saroksarkantyú kezelésére
    Izomkeményedések, fájdalmas izom-kötőszöveti csomók
    A lábszár izmaiban, vádliban (gyakori futóknál, labdarúgóknál)
    Négyfejű combizomban, különösen a térkalács csúcsára lokalizálódó problémákkal együtt
    Rotátorköpeny-sérülés esetén
    Ínsérülések, letapadások esetén
    Achilles ín fájdalma
    Térdfájdalom
    Patella ín gyulladása
    Egyes csípőfájdalmak
    Ugrótérd esetén, mely a térdkalács csúcsánál jelentkező fájdalom
    Teniszkönyök, golfkönyök
    Izomsérülések utókezelése: A kezelés 3 - 4 héttel az izomsérülés után végezhető, amennyiben vérömleny jelenléte ultrahanggal kizárásra került és az érintett terület még fájdalmas
    FájdalomKözpont
    Szolnoki Csaba

    Bojti Szilvia

    Asszisztens

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    szakértelem

      Borzalmasan fájt a térdem és egyre csak romlott... korházról korházra jártam, de egyik orvos sem tudta kezelni, míg Szily Doktor Úr pár kezelés alatt megszüntette.. Nagyon köszönöm, ajánlom mindenkinek..
    Dr. Szily Tamás
    Dr. Szily Tamás
    Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista