Diadinamikus áram kezelés

Diadinamikus áram kezelés

2024.06.28 22:31

A diadinamikus áram kezelés egy közkedvelt fizioterápiás módszer, amit a fájdalom enyhítésére és az izomszövetek stimulálására használnak. A diadinamikus áram kezelés ötvözi a galvánáram és az ingeráram kezelések módszerét, így még jobb fájdalomcsillapító hatást nyújt.


Mit jelent a diadinamikus áram kezelés?
Mik a diadinamikus áram kezelés lépései?
Hogyan hat a diadinamikus áram kezelés?
Hogyan alkalmazható a diadinamikus áram kezelés?
Milyen helyzetekben javasolt a diadinamikus áram kezelés?
Mikor kell kerülni a diadinamikus áram kezelés alkalmazását?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent a diadinamikus áram kezelés?

A diadinamikus áram kezelés (DDC terápia) egy fizioterápiás módszer, amelyet fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és a gyógyulási folyamatok elősegítésére használnak. A diadinamikus áram kezelést Bernard-áramnak is nevezik, mivel Pierre Bernard francia orvos fejlesztette ki az 1940-es években. A Bernard-áram monofázisos szinuszos áram, ami 50 Hz-es frekvencián működik, 10 msec impulzusidővel. A kezelés során alacsony frekvenciájú, modulált áramokat alkalmaznak, amelyek különböző frekvencia- és hullámformájú komponensekből állnak. Ezek a komponensek kombináltan használhatók a fájdalomcsillapítás és a szöveti regeneráció elősegítése érdekében.

A diadinamikus áram kezelés egyik hatásos komponense a bázisáramnak is nevezett galvánáram-komponens, ami egy konstans egyenáram. A diadinamikus áram kezelés másik hatásos komponense az ingeráram-komponens. Ezt dózisáramnak is nevezik, ugyanis a galvánáramra szuperponált (ráhelyezett) lüktető egyenáramból (impulzusáram) áll. Mivel a diadinamikus áram kezelés egyesíti ezeket a hatásokat, jobb fájdalomcsillapító hatást nyújt más modalitásokhoz képest.

Mik a diadinamikus áram kezelés lépései?

A diadinamikus áram kezelés a következő lépésekből áll:

 • Előkészítés: A bőrt az elektródák felhelyezése előtt meg kell tisztítani, hogy biztosítsuk a jó kontaktust.
 • Elektródák felhelyezése: Az elektródákat a kezelendő területre helyezik.
 • Áram kiválasztása: A terapeuta kiválasztja a megfelelő áramformát (DF, MF, CP, LP stb.), amely a legjobban megfelel a beteg állapotának.
 • Kezelés: Az áram intenzitását fokozatosan növelik a beteg komfortérzete alapján. A kezelés általában 10-20 percig tart, az alkalmazott áramformától és a kezelendő területtől függően.
 • Utókezelés: A kezelést követően az elektródákat eltávolítják, és a bőrt ismét megtisztítják.

  Kapcsolódó cikkünk

  Mi az a degeneratív porckorong betegség?

  Mi az a degeneratív porckorong betegség?

  A degeneratív porckorong betegség valójában nem egyetlen megbetegedés, hanem az idősödéssel többnyire együtt járó porckorong-változások összefoglaló ...

Hogyan hat a diadinamikus áram kezelés?

A diadinamikus áram kezelés többféle módon is hat a szervezetre élettanilag. Egyik elsődleges hatása a vazodilatáció, vagyis az értágítás, amit a kezelés helyén fejt ki. A diadinamikus áram kezelés ugyanis az erek kitágulásáért és a fokozott véráramlásért felelős hisztamin felszabadulásához vezet a szövetekben. Az értágulás reflexmechanizmusok révén mélyebb struktúrákban is bekövetkezhet, ami tovább segíti a gyógyulást. A fokozott vérbőség ugyanis segít javítani a kezelt terület tápanyag- és oxigénellátását. A vérellátás fokozódása segíti az ödémák, hematomák felszívódását is.Diadinamikus áram kezelés - Fájdalom Központ

A diadinamikus áram kezelés nem csak a véráramlást fokozza, hanem a nyirokkeringést is. A két ingeráram gyors váltakozása ugyanis pumpaszerű működést eredményez az erekben. Ez a hatás segíti a gyulladásos anyagcsere termékek és a méreganyagok elszállítását a kezelt területről. A diadinamikus áram kezelés gyulladáscsökkentő hatásához hozzátartozik, hogy a terápia hatására megnő a fagocitáló sejtek száma is a kezelt területen, ami tovább fokozza a gyulladáscsökkentő és regeneráló folyamatokat.

A diadinamikus áram kezelés erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A fájdalom elfedésén keresztül hat, az ingerlési küszöb növelésével, illetve a fájdalomjelek központi idegrendszerbe történő továbbításának gátlásával. A diadinamikus áram kezelés fájdalomcsillapító hatása tartós és erős, ami különösen hasznos lehet a krónikus fájdalom kezelésében, ahol a hosszantartó fájdalomcsillapító hatás jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

A diadinamikus áram kezelés további hatása, hogy relaxálja az izomszövetet. A kezelés így hatásos lehet krónikus izomfájdalmak esetén vagy izomfeszültség (például izomgörcsök) csökkentése érdekében. A diadinamikus áram kezelés hatásos az izomsorvadás megelőzésében, különösen immobilizáció vagy sérülés esetén.

A fentieken kívül a diadinamikus áram csökkenti a szimpatikus idegrendszer túlsúlyát is, ez pedig nyugtató és relaxáló hatást gyakorol az egész szervezetre.

Hogyan alkalmazható a diadinamikus áram kezelés?

A diadinamikus áram kezelés többféle módon is alkalmazható, például monopoláris vagy bipoláris módon, valamint kombinálható más terápiával, például ultrahang kezeléssel. A diadinamikus áram kezelés alkalmazható közvetlenül a fájdalmas pont fölött, ha a közvetlen cél a fájdalom enyhítése. Az elektródákat a perifériás ideg mentén is elhelyezhetik, ha a perifériás ideg fájdalmát és diszfunkcióját akarják enyhíteni. A gerinc mindkét oldalán, a fájdalmas területet ellátó ideggyökér szintjén is elhelyezhetőek az elektródák, ezt a gerincvelői ideggyökér érintettségével járó fájdalom esetén alkalmazzák. Keringési zavar esetén, az érintett érpályák mentén elhelyezett elektródák javítják a keringést. Az ízületi fájdalmak és működési zavarok kezelését szolgálja a transzregionális alkalmazás.

Milyen helyzetekben javasolt a diadinamikus áram kezelés?

A diadinamikus áram kezelés számos betegség vagy állapot esetén is hatékony fizioterápiás módszert jelenthet. Összegyűjtöttünk olyan állapotokat, amikben segíthet a diadinamikus áram kezelés, ám ilyen esetekben is érdemes konzultálni a terápia megkezdése előtt egy szakorvossal:

 • Izomhúzódások: Az izmok túlnyújtása vagy szakadásának következtében fellépő fájdalom és duzzanat esetén is gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot a kezelés, ugyanis segít az izmok ellazításában és a vérkeringés fokozásában.
 • Rándulás: Az ízületek túlnyújtása vagy sérülése esetén is csökkenti a fájdalmat és a gyulladást a kezelés, valamint javítja a vérkeringést az érintett területen.
 • Zúzódás: A szövetek véraláfutása vagy sérülése esetén a kezelés segíti a zúzódások gyorsabb felszívódását.
 • Ízületi fájdalom és ízületi gyulladás: Az ízületek fájdalma, gyulladása merevséget és mozgáskorlátozottságot okozhat. Ilyen esetekben is segíthet a diadinamikus áram kezelés, segítségével hamarabb elérhetővé válik a korábbi mozgástartomány.
 • Műtét utáni fájdalomcsillapítás: A diadinamikus áram kezelés csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, javítja a vérkeringést és elősegíti a szövetek regenerálódását műtét után, összességében tehát gyorsítja a gyógyulási folyamatot.
 • Sportsérülések: Az izom, ín vagy ízület sérülései esetén is hasznos lehet a diadinamikus fájdalom kezelés, elősegíti ugyanis az izmok és ízületek gyors regenerálódását.
 • Neuralgiák: Általában az idegek irritációja vagy sérülése következtében alakulnak ki. A kezelés segít csökkenteni az idegek ingerlékenységét és javítani a vérkeringést az érintett területen.
 • Izomfájdalom: Az izmok fájdalma esetén is hasznos a kezelés, ami túlzott használat, sérülés vagy feszültség következtében alakulhat ki.
 • Perifériás keringési zavar: A perifériás vérkeringés elégtelensége fájdalmat, zsibbadást és hidegérzetet okoz a végtagokban. A diadinamikus áram kezelés ilyen esetben javítja a vérkeringést, csökkenti a fájdalmat és elősegíti a szövetek oxigénellátását.
 • Spondylosis: A gerinc degeneratív betegsége esetén is segíthet a kezelés, csökkenti ugyanis az izomfeszültséget, és javítja a gerinc körüli izmok vérkeringését, ami segít a merevség oldásában.
 • Lumbágó: A diadinamikus áram kezelés csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, ellazítja a feszült izmokat, és javítja a vérkeringést az ágyéki területen.
 • Tendovaginitis (ínhüvelygyulladás): Az inakat körülvevő hüvelyek gyulladása esetén is segíthet a kezelés.
 • Ízületi kopás, gerincízületi kopás (osteoarthritis): A spondylosishoz hasonlóan hathat ilyen esetben is a diadinamikus áram kezelés.
 • Könyökfájdalom: A diadinamikus áram kezelés könyökfájdalom esetén is segít enyhíteni a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és javítja a vérkeringést.

Mikor kell kerülni a diadinamikus áram kezelés alkalmazását?

Mint minden elektroterápiás módszer esetén, a diadinamikus áram kezelés esetén is vannak bizonyos helyzetek, amikor nem javasolt a módszer használata. Ennek oka, hogy az elektromos impulzusok káros hatással lehetnek ezekre az állapotokra, vagy súlyosbíthatják bizonyos betegségek tüneteit. A diadinamikus áram kezelés az alábbi állapotokban ellenjavallt:

 • Pacemaker és egyéb fémimplantátumok: Az elektromos áram zavarhatja a pacemaker működését, ami potenciálisan életveszélyes lehet.
 • Terhesség: Az elektromos impulzusok befolyásolhatják a magzat fejlődését és növelhetik a vetélés vagy koraszülés kockázatát.
 • Epilepszia: Az elektromos áram epilepsziás rohamokat válthat ki
 • Rosszindulatú daganatos betegség: Az elektromos áram fokozza a vérkeringést és a sejtek aktivitását. Ha a rosszindulatú daganatos területet is érinti a kezelés, azzal segíthetjük a daganat növekedését és terjedését.
 • Szívritmuszavar: Az elektromos impulzusok zavarhatják a szív elektromos vezetési rendszerét, ami súlyosbíthatja a szívritmuszavarokat és akár életveszélyes állapotokat is előidézhet.
 • Szívelégtelenség: Az elektromos áram hatással lehet a szív működésére, ami további terhet jelenthet a már meggyengült szív számára.
 • Trombophlebitis: A diadinamikus áram serkentheti a vérkeringést, ami fokozhatja a vérrögök leszakadásának és embólia kialakulásának kockázatát.
 • Aktív tuberkulózis: Az elektromos áram terjedése a szervezetben növelheti a tuberkulózis terjedésének kockázatát.
 • Nyílt sebek és bőrelváltozások: Az elektromos áram közvetlen alkalmazása nyílt sebekre vagy sérült bőrre fokozhatja a fájdalmat, fertőzést okozhat és késleltetheti a gyógyulást.
 • Vérzéses állapotok: Az elektromos áram alkalmazása növelheti a vérzés kockázatát, különösen vérzékenység vagy véralvadási zavarok esetén.
 • Sclerosis multiplex: Az elektromos impulzusok súlyosbíthatják a sclerosis multiplex tüneteit, mivel az idegrendszerre gyakorolt hatások ronthatják a beteg állapotát.

  Téma szakértője

  Fizioterápiás kezelés

  Fizioterápia

 • Specialitások:
  • Galvánáram kezelés
  • Iontoforézis kezelés
  • Diadinamikus áram kezelés
  • Tens kezelés
  • Träubert-féle ingeráram kezelés
  • Szelektív ingeráram kezelés
  • Interferencia áram kezelés
  • ultrahang, vízalatti (subaqualis) ultrahang kezelés

  Fizioterápiás torony kezelései elérhetőek:

  • Fájdalomközpont - 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fsz. 3. rendelő