Nehéz esetek nyomában - hogyan segíthet a fájdalomspecialista?

Nehéz esetek nyomában - hogyan segíthet a fájdalomspecialista?

2023.10.31 09:02

Hová fordulhat az a beteg, aki egyik orvostól a másik „csodagyógyítóig” jutott és még mindig fájdalomtól szenved? Mihez kezdhet valaki a halmokban álló leleteivel, miközben nem ért el jelentős javulást? Mihez szükséges a hosszú rendelési idő? A kérdésekre dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszolt.

A fájdalom okának meghatározása összetett feladat

Arnold doktor fájdalomspecialistaként több, mint 10 éve foglalkozik olyan betegekkel, akikben egy közös pont van: valamennyien fájdalommal küzdenek.
- A beérkezés szemszögéből két nagy csoport érkezik hozzám. Az egyik csoportba tartoznak azok, akiknek sok és esetleg szerteágazó panaszuk van, de nem fordultak eddig orvoshoz és azt szeretnék, ha valaki megmondaná végre, mi is az oka a fájdalomnak. Ilyenkor nagy spektrumon kell gondolkozni, hiszen a poszt-Covid szindrómától az autoimmun betegségeken át a krónikus fájdalom szindrómáig rengeteg dolog okozhat fájdalmat. A másik csoportban azok a páciensek vannak, akik leraknak az asztalra egy hatalmas kupac leletet és azt szeretnék tudni, mi az érvényes diagnózis és hogyan tudnának megszabadulni a fájdalomtól.

Jól és alaposan kell kikérdezni a beteget

Krónikus fájdalmaknál is segíthet a fájdalomspecialista.- A legfontosabb lépés mindig az anamnézis, vagyis a kórtörténet felvétele – még a leletek áttekintése előtt, hogy befolyás nélkül ismerhessem meg a történetet – mondja Arnold doktor. - Évek alatt kidolgoztam erre egy sablont, amelynek használatával minden olyan részletre rákérdezek, amire a páciens esetleg nem is gondol. Megkérdezem például, hogy volt-e az érintett régióban pikkelysömör vagy övsömör. Mert ha volt – főleg, ha herpes zoster vírus okozta -, akkor lehet, hogy akár évtizedekig az idegdúcok mentén vegetált és egyszer csak reaktiválódott. Rákérdezek továbbá a családi anamnézisre, érdekelnek a korábbi műtétek, betegségekre, amelyek a beteg számára nem is tűnnek jelentősnek. Ezek a rejtett összefüggések sokszor erősebb bizonyítékul szolgálnak, mint a nyilvánvalóak – de ehhez szakértő szem kell. Azzal is számolni kell, hogy ez a fajta kikérdezés akár fél óráig is eltarthat, miközben egy hagyományos rendelés kb. 20-25 perc.

Érdemes egy konkrét példán szemléltetni, miként dolgozik egy fájdalomspecialista. Amikor megérkezik egy idős beteg, szerteágazó tünet-csomaggal, vezető tünetként például a derék- és kismedencei fájdalommal, akkor nem szabad csak a valószínűségre hagyatkozni: idős beteg, megkopott a porca, gerinc eredetű problémája lehet. Ilyenkor a szakember elkezd kutakodni a régióban, hogy nem lehet-e esetleg csípő eredet, nőgyógyászati, urológiai vagy vastagbél eredet, esetleg egy krónikus gyulladás vagy egy műtét által indukált krónikus fájdalom szindróma, poszt-Covid szindróma vagy más fertőzés utáni, esetleg Lyme-kór utáni állapot. A kikérdezés után következik a fizikális vizsgálat, és csak ezek után történik a leletek áttekintése.

A korábbi leleteket gondosan kell értékelni

A korábban született leletek szintetizálása nem egyszerű dolog, ilyenkor számos feltévesnek kell utánajárnia a fájdalomspecialistának.
- Leggyakoribb, hogy ha eddig sokan kezelték a beteget és nem múlt el a fájdalom, akkor valószínűleg nem az okot kezelték, illetve az is előfordulhat, hogy a beteg az adott kezelésekre nem reagált – foglalja össze dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A következő kérdés annak eldöntése, hogy milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet még szükség. Amikor ezek vizsgálatok, képalkotások is eredményt adnak, még mindig kiderülhet, hogy más területek szakérőire is szükség van a kezeléshez, például neurológusra, immunológusra, pszichiáterre, fontos lehet esetleg a góckutatás is. Az eredmények birtokában lehet tehát arról beszélni, hogy milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba.

Élettani szabályozó orvoslástól az integratív medicináig

Az élettani szabályozó orvoslás az az eljárás, amelyben természetes hatóanyagú injekciókkal dolgozik az orvos. Az integratív medicina pedig egyfajta megközelítés, amely a nyugati és a keleti terápiás iskolákat ötvözi, viszonylag új területként. Éppen ezek az újdonságok azok, amelyek miatt sok páciens teljes joggal rákérdez, mit jelent az, hogy természetes vagy biokompatibilis hatóanyag, mi az a lágyrész-illesztett speciális hialuronsav-injekció, esetleg a PRP-injekció, a többfajta orvosi lézer terápia, a PENS kezelés, a lökéshullám terápia, a hagyományos kínai orvoslás szerinti szegmentális akupunktúra.

- Amikor mindezt átbeszéltük, a betegnek is döntést kell hozni, ami arra épülhet, hogy a 90 perces első vizit alatt kialakul egy bizalmi híd. Hiszen ilyenkor két ismeretlen ember találkozik: egy fájdalomtól szenvedő beteg és egy segíteni kívánó orvos - és jó esetben bíznak egymásban. Ha ekkor teszünk egy megállapodást arról, hogy elindulunk egy közös úton, akkor sikerülhet legyőzni a fájdalmat. Ehhez ugyanis a betegnek is tennie kell. Azt szoktam mondani, hogy én nem tudok a beteg helyett gyógytornázni vagy leadni egy jelentős túlsúlyt. Amennyiben a páciens – megfelelő átgondolás után – úgy dönt, hogy vágjunk bele, elkészül az egyéni kezelési terv.

A személyre szabott kezelés döntő jelentőségű

A fájdalomspecialista számos kezeléssel segíthet a fájdalmon.- Ugyanarra a bajra nem feltétlenül ugyanazt a fehér pirulát adjuk mindenkinek, a kezelések sem ugyanúgy zajlanak. Személyre kell szabni a lézer vagy a PENS (Percutan Electro Nerve Stimulation) kezelés beállításait, és az injekciós kezeléseknél sem mindegy mit és hová szúrunk. Szúrhatunk az akadémikus orvoslás szerint miofasciális triggerpontokat, de megkereshetjük a kínai orvoslásban, a japán metódusban, vagy a neurálterápiában meghatározott pontokat is. Valójában, ha ezeket összehasonlítjuk, a nagy rendszerekben használatos pontok 70%-a fedi egymást, de 30%-ban különbség van – és ezt kell pontosan ismerni – hangsúlyozza a fájdalomspecialista.

Az élettani szabályozó orvoslás további előnye, hogy nincs ismert mellékhatása. A biokompatibilitás pedig éppen azt jelenti, hogy természetes hatóanyag tartalmú injekciót használ az orvos. Az tény, hogy ezek a kezelések, főként a PRP-injekció az első 48-72 órában képes akár jelentősen felerősíteni a tüneteket, de ezeket lehet kezelni.

A fájdalomspecialista hosszabb ideig is kísérheti a beteget

A fájdalomspecialista páciensei rendszerint kúraszerű kezelésekre, utánkövetésre, gondozásra szorulnak, hiszen a problémák jórésze is krónikus.
- Azok a betegek, akik megtiszteltek a bizalmukkal, sokszor a későbbi problémájukkal is visszatérnek. Ha valaki újabb problémával jelentkezik, akkor újra kell kezdeni az okok felderítését. Éppen ez a szép ebben a hivatásban: ez egy olyan terület, ahol nem lehet az agynak ellankadnia. Annyira sokszínű a spektrum és olyan sok betegségcsoport van, hogy az állandó tanulásra és folyamatos rendszerszintű gondolkodásra késztet. Úgy gondolom, hogy csak az önképzéssel lehet válaszolni azokra a kihívásokra, amelyeket az újabb és újabb problémák felvetnek.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! 4 éve Still betegséget állapítottak meg nálam és azóta folyamatosan Trexan gyógyszert szedek heti egy alkalommal 10 mg-ot. A nőgyógyászom pedig irt fel nekem nemrégiben Symicia nevű fogamzásgátló tablettát. Arról szeretnék rédeklődni, hogy a két gyógyszer nem gyengíti együttes szedésnél a hatását? Köszönöm szépen válaszát előre is!
  Tisztelt Hölgyem ,


  A Still - Betegség esetében fontos az
  ún. bázis - terapia alkalmazása.

  Annak eldöntése , hogy az Ön által leírt készítmények között van - e interakció az Önt kezelő belgyógyász ( Immunologus ) es a nogyogyasz Kolléga feladata , az nem az én szakterületem.

  Megértését megköszönve ,

  Tisztelettel ,

  DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebész szakorvos
  Fájdalomspecialista
  Bényei Bianka

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Minden kérdésemre válaszolt

  Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók