Krónikus fájdalom szindróma - mi a szerepük az antidepresszánsoknak?

Krónikus fájdalom szindróma - mi a szerepük az antidepresszánsoknak?

2023.06.19

A krónikus fájdalom szindróma kezelése bonyolult, türelmet és nagy hozzáértést igénylő feladat. Éppen ezért folyamatosan vizsgálják a lehetséges megoldásokat, így többek közt az antidepresszánsokat is. Az aktuális kutatás eredményeiről és a segítség elérhető lehetőségeiről beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

A krónikus fájdalom sokszor együtt jár a depresszióval

A krónikus fájdalom kezelése összetett orvosi feladat.Nagy általánosságban krónikus fájdalomról akkor lehet beszélni, amikor a fájdalom tovább tart 3 hónapnál. (A krónikus fájdalom szindróma ugyanakkor ennél összetettebb jelenség: ez ugyanis 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalom, amely nem korlátozódik egyetlen anatómiai régióra, és amelyben a psziché is érintett.)
Ez a kórkép – nem meglepő módon – gyakran együtt jár a depresszióval, amerikai felmérések szerint a krónikus fájdalommal élők 35-45%-a küzd ezzel a betegséggel. Ennek következményeként a kezeléseknek sokszor részét képezi az antidepresszáns adása, amely azonban egy bizonyos friss tanulmány szerint csak az esetek 25%-ában hatásos.

Az antidepresszánsok hosszú távú fájdalomcsillapító hatása nem bizonyított

Egy amerikai összefoglaló metaanalízis (adatelemzés) szerint (amelyben több, mint 28.000 krónikus fájdalomtól szenvedő beteg adatait elemezték) az antidepresszánsok hosszú távon kevésbé jelentenek kapaszkodót a fájdalomcsökkenésben, bár egyetlen hatóanyagnál megfigyelhető volt a rövid távú megkönnyebbülés a pácienseknél.
Ugyanakkor a kutatás fontos kritikájaként megfogalmazódott az is, hogy az antidepresszánsok adásának a valóságban nem feltétlenül a fájdalom csökkentése a célja, hanem a krónikus fájdalom szindróma okozta valós depressziós és szorongás csökkentése. Éppen ezért ezek a szerek – mások mellett – részei lehetnek a bio-pszicho-szociális megközelítésnek. Az antidepresszánsok hosszú távú hatása ugyanis nem feltétlenül a fájdalomcsillapításban mutatkozik meg, hanem a krónikus fájdalmat kísérő hangulatzavarok, depresszió leküzdésében. A gyakorlati alkalmazásban mindenképpen elmondható, hogy sokszor igenis segítséget jelentenek az antidepresszánsok a mindennapok megélésében.  

Komplex kezelés és pszichés támogatás segíthet

Krónikus fájdalom szindrómánál a fizikai és a pszichés kezelés is fontos.- Ha felállítjuk a krónikus fájdalom szindróma diagnózisát – ami nem könnyű feladat -, eldönthetjük, hogy milyen eljárás, vagy jóval inkább, milyen összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú. A célzott injekciókúra éppúgy hasznos lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám- vagy a lágylézer terápia. Krónikus fájdalom szindróma esetén nagyon jól alkalmazható az orvosi akupunktúra, amelynél az összetett hatásokon túl az is döntő, hogy a kezelés nem csak az adott betegségen, de a személyre szabott terápián is múlik – mondja Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – A páciens azonban maga is részt kell vállaljon a gyógyulásban, hiszen funkcionális gyógytornával, célzott mozgásterápiával nagyon sokat tehet a javulásért. Pszichés oldalról is fontos a támogatás, a pszichológus, mentálhigiénés szakember segítsége nélkül nem lehet teljes a felépülés, különösen, ha már következményesen kialakult szorongás, depresszió. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról támogassuk a valóban szenvedő beteget, és erősítsük abban a hitben, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Holisztikus szemlélet
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Bizonytalan eredetű fájdalmak
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jo napot !Az lenne a kérdésem hogy reggeli ébredeskor nagyon faj a hatam szinte megmozdulni se birok aztan ha felallok kis idő mulva megszünik , kis gyerekem van sokat hordozom ölbe és aludni is velem alszik igy az ejszakát is szinte egyoldalamon fekve töltöm !!kérdésem az lenne hogy ön szerint mi okoza ezt a fajta fajdalmat ? Mert nagyon rossz igy ébredni !! És érzem hogy befeszül a hátam ! Válaszát elöre is köszönöm !!
  Tisztelt Holgyem ,

  A leirt panaszok hátterben az alabbi gyakoribb eltérések állhatnak :

  A csontos gerinc , a porckorongok idegek , es a hatizomzat elváltozasai
  Sérulések, ill. régi serulesek utani állapotok
  Tartos asszimetrikus ( egyoldali ) terheles
  Kenyelmetlen fekhely
  Ülö munkakör , keves mozgas
  Hosszan fenálló Stressz ill.
  ezek egyuttes fenállásai

  Az Ön eseteben valszinusithetően a leírt Élethelyzetből adodnak panaszai.
  Megfelelő fekhely, pihenteto alvas , és funkcionalis gyogytorna megkezdeset és a tartos fél- oldali terhelések keruléset javaslom.

  Ha fájdalmai tartosan fenallnak , kerem faradjon be Klinikanra konzultaciora leleteivel a rendelesi idomben:
  H, Cs: du.

  Tisztelettel,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebesz - szakorvos
  Fajdalomspecialista
  Otrosinka Erzsébet

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Hihetetlen szaktudás

  Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók