Krónikus fájdalom szindróma - mi a szerepük az antidepresszánsoknak?

Krónikus fájdalom szindróma - mi a szerepük az antidepresszánsoknak?

2023.06.19 08:52

A krónikus fájdalom szindróma kezelése bonyolult, türelmet és nagy hozzáértést igénylő feladat. Éppen ezért folyamatosan vizsgálják a lehetséges megoldásokat, így többek közt az antidepresszánsokat is. Az aktuális kutatás eredményeiről és a segítség elérhető lehetőségeiről beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

A krónikus fájdalom sokszor együtt jár a depresszióval

A krónikus fájdalom kezelése összetett orvosi feladat.Nagy általánosságban krónikus fájdalomról akkor lehet beszélni, amikor a fájdalom tovább tart 3 hónapnál. (A krónikus fájdalom szindróma ugyanakkor ennél összetettebb jelenség: ez ugyanis 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalom, amely nem korlátozódik egyetlen anatómiai régióra, és amelyben a psziché is érintett.)
Ez a kórkép – nem meglepő módon – gyakran együtt jár a depresszióval, amerikai felmérések szerint a krónikus fájdalommal élők 35-45%-a küzd ezzel a betegséggel. Ennek következményeként a kezeléseknek sokszor részét képezi az antidepresszáns adása, amely azonban egy bizonyos friss tanulmány szerint csak az esetek 25%-ában hatásos.

Az antidepresszánsok hosszú távú fájdalomcsillapító hatása nem bizonyított

Egy amerikai összefoglaló metaanalízis (adatelemzés) szerint (amelyben több, mint 28.000 krónikus fájdalomtól szenvedő beteg adatait elemezték) az antidepresszánsok hosszú távon kevésbé jelentenek kapaszkodót a fájdalomcsökkenésben, bár egyetlen hatóanyagnál megfigyelhető volt a rövid távú megkönnyebbülés a pácienseknél.
Ugyanakkor a kutatás fontos kritikájaként megfogalmazódott az is, hogy az antidepresszánsok adásának a valóságban nem feltétlenül a fájdalom csökkentése a célja, hanem a krónikus fájdalom szindróma okozta valós depressziós és szorongás csökkentése. Éppen ezért ezek a szerek – mások mellett – részei lehetnek a bio-pszicho-szociális megközelítésnek. Az antidepresszánsok hosszú távú hatása ugyanis nem feltétlenül a fájdalomcsillapításban mutatkozik meg, hanem a krónikus fájdalmat kísérő hangulatzavarok, depresszió leküzdésében. A gyakorlati alkalmazásban mindenképpen elmondható, hogy sokszor igenis segítséget jelentenek az antidepresszánsok a mindennapok megélésében.  

Komplex kezelés és pszichés támogatás segíthet

Krónikus fájdalom szindrómánál a fizikai és a pszichés kezelés is fontos.- Ha felállítjuk a krónikus fájdalom szindróma diagnózisát – ami nem könnyű feladat -, eldönthetjük, hogy milyen eljárás, vagy jóval inkább, milyen összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú. A célzott injekciókúra éppúgy hasznos lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám- vagy a lágylézer terápia. Krónikus fájdalom szindróma esetén nagyon jól alkalmazható az orvosi akupunktúra, amelynél az összetett hatásokon túl az is döntő, hogy a kezelés nem csak az adott betegségen, de a személyre szabott terápián is múlik – mondja Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – A páciens azonban maga is részt kell vállaljon a gyógyulásban, hiszen funkcionális gyógytornával, célzott mozgásterápiával nagyon sokat tehet a javulásért. Pszichés oldalról is fontos a támogatás, a pszichológus, mentálhigiénés szakember segítsége nélkül nem lehet teljes a felépülés, különösen, ha már következményesen kialakult szorongás, depresszió. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról támogassuk a valóban szenvedő beteget, és erősítsük abban a hitben, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  nyaki gernic sérvre kapok ultrahangos kezelést az jo rá?meggyogyulhat még
  Tisztelet Uram ,

  Igen , hatásos .

  Komplex kezeléssel , Életmodvaltassal, rendszeres funkcionális gyogytornaval a kórkép progresszioja ( előrehaladása ) lassitható , es a tünetek is enyhulhetnek .


  Tisztelettel,


  DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebesz szakorvos
  Fájdalomspecialista
  derkusich róbert

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Profi

  A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók