Pszichoszomatikus fájdalom

Pszichoszomatikus fájdalom

2022.06.16 14:17

A „pszichoszomatikus” terminológia a test (szóma) és a lélek (pszicho) összekapcsolásából született, valamint azok kölcsönhatásaira utal.

pszichoszomatikus fájdalomPszichoszomatikus tünetnek nevezzük azokat a lelki eredetű tüneteket, fájdalmat, amelyeik nem köthetők szervi megbetegedéshez. A modern felfogás szerint, hogy szinte az összes testi tünetnek lehet lelki eredője. Korábban csak néhány tünetre hitték azt, hogy lelki eredetű lehet. A teljesség igénye nélkül a „klasszikus tünetek” lehetnek: hasmenés, hányinger, izzadás, fejfájás, derékfájás. A lelki gyötrődés, a rossz lelkiállapot , a stressz mind-mind képes pszichoszomatikus fájdalom formájában kivetülni a testre, pláne abban az esetben, ha valaki hajlamos rá. Előfordulásuk általában az amúgy is gyengébb vagy problémásabb területeken jelentkeznek. Tehát ha valaki hajlamos a fejfájásra, akkor megterhelő időszakban leginkább a fejfájás beköszöntére számíthat.

Trendek

A pszichoszomatikus fájdalmak kezelésére szakosodott klinikák tucatszám nyitnak Európában, hiszen a társadalom felől komoly igény mutatkozik a lélekkel (is) foglalkozó szolgáltatók irányába. Egy magyarországi friss kutatás szerint a derékfájdalmak 1/5 része lelki eredetű. 

Gyógyulás

A pszichoszomatikus fájdalmak megszüntetésék hátterében lelki trauma áll, feloldásukban pszichológus segíthet.

Kapcsolódó cikkünk

A stressz miatt állandósulhat a hátfájás – így segít a pszichológus

A stressz miatt állandósulhat a hátfájás – így segít a pszichológus

Sokan megfigyelhették már, hogy stresszesebb időszakokban jobban fáj a hátuk, sőt állandósul a hátfájás. Ez pedig nem véletlen, hiszen bizonyos kutatások szerint a ...

Téma szakértője

Kispál Mónika

Pszichológus