Segítség – akár gerincműtét helyett

Segítség – akár gerincműtét helyett

2017.07.04

A porckorongsérv szinte népbetegségnek számít, és aki átélte, tudja, hogy megkeserítheti a mindennapokat. Sekk Patrícia, a FájdalomKözpont gyógytornásza, gyógymasszőr, humánkineziológus az orvosi kezelésen, a műtéten túli segítség lehetőségeiről beszélt.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A csigolyák között található porckorongok körkörös gyűrűkből épülnek fel, belülről kocsonyás anyag alkotja őket. Ez a speciális felépítés teszi lehetővé, hogy a porckorongok biztosítsák a gerinc rugalmasságát, teherbíró képességét, hajlékonyságát, és csillapítsák a gerincre ható erőket.
Felnőtt kortól a porckorongok víztartalma csökkenni kezd, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, a hirtelen, nagy terhelésre (rossz mozdulat, emelés, bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott megerőltetés, mint az ülő munka) a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv.
A porckorongsérv mindenképpen fájdalmat okoz, akár kiszakad, akár nem. A heves fájdalom mellett gyakoriak még a kisugárzó panaszok, nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél a lábakba. A tünetek néha csak lassan alakulnak ki. Sok esetben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, érzészavarok (zsibbadás, érzéketlen bőrterületek), de a legsúlyosabb esetben a széklet és vizeletürítés kontrolljának zavara is megjelenhet.

A megoldás lépései, lehetőségei

Orvosi kivizsgálás, diagnózis

A kivizsgálást szakorvos irányítja, egyértelmű diagnózis csak képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) állítható fel. Ennek tudatában dől el, milyen kezelés válhat be.

Fájdalomcsillapítás

A gerincsérvvel járó erős fájdalmat csillapítani kell, és meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. Erre ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre, a lökéshullám kezeléstől az injekciós kúrákig.

 Gyógytorna

porckorongsérv gyógyítható gyógytornávalA fájdalom hatékony csökkentése után a következő lépés a gyógytornász vezetésével végzett gyógytorna. A gyógytornász kezében számos eszköz van, amelyekkel képes enyhíteni a panaszokat, valamint segít megakadályozni a fájdalmas epizód megismételődését.  
- A McKenzie módszer egy nemzetközileg elismert terápia, egy bizonyítottan hosszú távú, hatékony kezelési módszer. Ez a technika annak felismerésére épül, hogy a beteg tünetei alapján beazonosítjuk a panaszokat okozó gerincproblémákat – tájékoztat Sekk Patrícia, a FájdalomKözpont gyógytornásza, gyógymasszőr, humánkineziológus.  - Alapos mechanikai diagnózis után meghatározzuk, melyek azok a speciális mozgások, melyekkel a gerincfájdalmak csökkenthetők, megszüntethetők. A rendszeres gyógytornával és McKenzie tornával hatalmas egészségnyereségre tehetnek szert a páciensek: újra fájdalommentes, teljes életet élhetnek.

Műtét

Ha neurológiai tünetek (érzészavar, izomgyengülés) alakulnak ki, vagy a heves fájdalmak a fenti kezelések mellett 4-6 hét alatt nem enyhülnek, a kezelőorvos műtéti kezelést javasolhat – de erre csak az esetek kevesebb, mint 10 százalékában kerül sor. Akut műtéti indikáció, ha inkontinencia alakul ki a betegnél. A beavatkozás során eltávolítják a szűkületet okozó, gerincvelőt és idegszálakat nyomó porckorongsérvet. A gyógytorna ugyanakkor műtét után is segít: lerövidíti és teljessé teszi a felépülést, visszaállítja a mozgás lehetőség szerinti szabadságát.

                                                                                                

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)



 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Szakértő! Tudom, hogy nagyon hipochonder vagyok már évek óta! De ez most egészen más. Január elején vettem észre, hogy gyakran vérzik a fogínyem több helyen. Ez azóta is kisebb-nagyobb közökkel fent áll! Bár talán picit mint ha javult volna! Olvastam, hogy ez lehet a leukémia tünete is. Teljesen az jön le nekem, hogy akut leukémiás vagyok. Már ki sem mozdulok itthonról annyira rossz a kedvem miatta! Tudom ,hogy orvoshoz kéne fordulnom és mostmár rá is szánom magam de nagyon aggódom! Tudom, hogy konkrétat nem tud mondani Ön sem, de lehetséges, hogy ez akut leukémia? vagy az már január óta más bonyodalmat is okozott volna? Lázam még nincs, de miután olvastam a tüneteket a csontom vagy az izületem fáj itt-ott ami mondjuk nem minden napos! Bár a lázra visszatérve reggel mérve általában 36,4 körül de napközbe már most hogy méregetem van ,hogy 37,1 is van. Köszönöm szépen előre is a válaszát! 25 éves vagyok.
    Tisztelt Levélíró!

    Kérem forduljon fogorvosához és háziorvosához vizsgálatra, valamint a leírt tünettan alapján javasolnék egy mennyiségi és minőségi vérkép vizsgálatot is. Felhívom szíves figyelmét, hogy az interneten vannak szakmailag nem kontrollált források is.
    Tisztelettel
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSC
    sebész, fájdalomspecialista
    István

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók