Nincs diagnózis az erős krónikus fájdalmakról? A komplex szemlélet segíthet

Nincs diagnózis az erős krónikus fájdalmakról? A komplex szemlélet segíthet

2021.03.17 10:52

Sok beteg elkeseredik, amikor azzal szembesül, hogy orvostól orvosig haladva, hosszú időn keresztül nem születik diagnózis a krónikus, erős fájdalmai okáról. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint valóban nem könnyű beazonosítani a rejtélyes, erős fájdalom okát, de ha sikerül, komplex kezeléssel jelentős javulás érhető el. 

Betegség és pszichés ok is állhat az erős fájdalmak mögött

Krónikus fájdalom esetén a komplex kezelés segíthet.A család, a környezet, és korábban akár az orvosok egy része is „hisztiként” kezelte a nyilvánvaló ok nélküli, súlyos, tartós fájdalmat, mára azonban önálló kórképként létezik a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ). A szemléletváltás egyik oka, hogy mára már képalkotó diagnosztikával is láthatóvá vált, hogy a krónikus fájdalom strukturális változásokat hoz létre az agyban, ami szorongást, kognitív romlást is eredményez. Kialakul egy ördögi kör: minél tovább élünk fájdalommal, annál inkább szorongunk, ami rontja a fizikai és szellemi teljesítményt is, amitől tovább fokozódik a szorongás, ez pedig felerősíti a már meglévő fájdalmat.
Arnold doktor szerint az esetek többségében a KFSZ forrása egy sérülés vagy betegség. Ritkábban, de az is előfordul, hogy egy pszichés trauma vagy a negatív élmények összessége „aktivál” egy régi fájdalom-emléket, ami idővel állandósul. Így alakulhatnak ki azok a fej-, váll-, nyak-, hátfájdalmak, vagy akár a több mozgásszervben jelentkező fájdalmak, izom- és idegi fájdalmak, amelyeket nagyon nehéz elviselni és a diagnosztizálásuk sem könnyű. 

A diagnosztizálás is lehet összetett feladat

- Már a folyamat elején érdemes megnyugtatni a KFSZ beteget: tudjuk, hogy nem túloz, hogy valóban szenved. Ennek az okát azonban nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Mivel ezt az orvosoknak sem könnyű megmagyarázni, nem ritka, hogy a KFSZ páciensek egyik szakorvostól a másikig sodródnak, diagnózis és valódi segítség nélkül Éppen ezért fontos a rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis, amely szinte fél gyógyulás. A feladat összetettsége miatt gyakran nem is egyetlen orvos mondja ki, hogy krónikus fájdalom szindróma okozza a tüneteket, hanem egy csapat, amelynek a fájdalomspecialistán kívül tagja lehet többek közt az ortopédus, a reumatológus, a neurológus és akár a mentálhigiénés szakember is – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Saját tapasztalataim szerint, sok komplexen kivizsgált beteg esetében a kullancs terjesztette Lyme borelliosist sem lehet kizárni az okok közül. Több esetben ugyanis ez a betegség okozott olyan, KFSZ-re jellemző tüneteket, mint a vándorló fájdalom, az ízületi fájdalmak, a zsibbadó - szurkáló érzések a végtagokban, a depresszív hangulat, az alvászavar, a teljesítménycsökkenés, a szorongás, az általános rossz közérzet.

Komplex kezelés és pszichés támogatás segíthet

Hialuronsav injekció, szteroid és akupunktúra is segíthet a krónikus fájdalmon.- Ha megszületik a diagnózis, eldönthetjük, hogy milyen eljárás, vagy jóval inkább, milyen összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú. A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám- vagy a lágylézer terápia. Nagyon jól alkalmazható krónikus fájdalom szindrómánál az orvosi akupunktúra, amelynél az összetett hatásokon túl az is döntő, hogy a kezelés nem csak az adott betegségen, de az individuális terápián is múlik – mondja Arnold doktor. - Ezen kívül elengedhetetlenül fontos, hogy a gyógyulást támogassuk funkcionális gyógytornával, célzott mozgásterápiával. Pszichés oldalról is kell a segítség, a pszichológus, mentálhigiénés szakember segítsége nélkül nem lehet teljes a felépülés, különösen, ha már következményesen kialakult szorongás, depresszió. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról támogassuk a KFSZ-ben szenvedő beteget, és folyamatosan erősítsük a páciensek hitét abban, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Azzal a kérdéssel fordúlok Önhöz,hogy már több mint 3.hete bedagadt a térdem és nagyon fáj.Elmentem a háziorvoshoz,de nem tudott mit kezdeni vele mondta kérjek idöpontott ortopédiára.Sajnos több mint egyhónapra kaptam idöpontott ami majd 11-én lessz.Sajnosjelenleg kórházba fekszem igy nem mehetek sehová,de mostmár térdtöl levan zsibbadva a lábam a talpam is bedagadva,Szinte nem tudok járni ésiszonyatos fájdalmaim vannak,Mi lehet a baj??
    Tisztelt Leveliro!

    Ennek alapján általanos megközelitesbol tudok valaszolni Onnek :
    A terd izulet fajdalmát gyakran okozhatja:
    az izuletben fellepő heveny ( acut ) és idult ( chronicus ) gyulladas folyadekgyulem
    Az izuleti porcok kulonboző szintű kopasi folyamatai
    Az izuletet ért friss sérulések vagy regi sérülésekbol adodo problémák
    A mozgasszervrendszer egyeb eltérései

    A korhazi kezelés alatt lehőtég van arra , hogy szakorvosi konzilium kereteben orthopaed szakorvos megvizsgalja és a megfelelő szakellátást biztositsa Önnek.

    Tisztelettel

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD. MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista

    Ballai Márta

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók