Nincs diagnózis az erős krónikus fájdalmakról? A komplex szemlélet segíthet

Nincs diagnózis az erős krónikus fájdalmakról? A komplex szemlélet segíthet

2021.03.17

Sok beteg elkeseredik, amikor azzal szembesül, hogy orvostól orvosig haladva, hosszú időn keresztül nem születik diagnózis a krónikus, erős fájdalmai okáról. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint valóban nem könnyű beazonosítani a rejtélyes, erős fájdalom okát, de ha sikerül, komplex kezeléssel jelentős javulás érhető el. 

Betegség és pszichés ok is állhat az erős fájdalmak mögött

Krónikus fájdalom esetén a komplex kezelés segíthet.A család, a környezet, és korábban akár az orvosok egy része is „hisztiként” kezelte a nyilvánvaló ok nélküli, súlyos, tartós fájdalmat, mára azonban önálló kórképként létezik a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ). A szemléletváltás egyik oka, hogy mára már képalkotó diagnosztikával is láthatóvá vált, hogy a krónikus fájdalom strukturális változásokat hoz létre az agyban, ami szorongást, kognitív romlást is eredményez. Kialakul egy ördögi kör: minél tovább élünk fájdalommal, annál inkább szorongunk, ami rontja a fizikai és szellemi teljesítményt is, amitől tovább fokozódik a szorongás, ez pedig felerősíti a már meglévő fájdalmat.
Arnold doktor szerint az esetek többségében a KFSZ forrása egy sérülés vagy betegség. Ritkábban, de az is előfordul, hogy egy pszichés trauma vagy a negatív élmények összessége „aktivál” egy régi fájdalom-emléket, ami idővel állandósul. Így alakulhatnak ki azok a fej-, váll-, nyak-, hátfájdalmak, vagy akár a több mozgásszervben jelentkező fájdalmak, izom- és idegi fájdalmak, amelyeket nagyon nehéz elviselni és a diagnosztizálásuk sem könnyű. 

A diagnosztizálás is lehet összetett feladat

- Már a folyamat elején érdemes megnyugtatni a KFSZ beteget: tudjuk, hogy nem túloz, hogy valóban szenved. Ennek az okát azonban nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Mivel ezt az orvosoknak sem könnyű megmagyarázni, nem ritka, hogy a KFSZ páciensek egyik szakorvostól a másikig sodródnak, diagnózis és valódi segítség nélkül Éppen ezért fontos a rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis, amely szinte fél gyógyulás. A feladat összetettsége miatt gyakran nem is egyetlen orvos mondja ki, hogy krónikus fájdalom szindróma okozza a tüneteket, hanem egy csapat, amelynek a fájdalomspecialistán kívül tagja lehet többek közt az ortopédus, a reumatológus, a neurológus és akár a mentálhigiénés szakember is – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Saját tapasztalataim szerint, sok komplexen kivizsgált beteg esetében a kullancs terjesztette Lyme borelliosist sem lehet kizárni az okok közül. Több esetben ugyanis ez a betegség okozott olyan, KFSZ-re jellemző tüneteket, mint a vándorló fájdalom, az ízületi fájdalmak, a zsibbadó - szurkáló érzések a végtagokban, a depresszív hangulat, az alvászavar, a teljesítménycsökkenés, a szorongás, az általános rossz közérzet.

Komplex kezelés és pszichés támogatás segíthet

Hialuronsav injekció, szteroid és akupunktúra is segíthet a krónikus fájdalmon.- Ha megszületik a diagnózis, eldönthetjük, hogy milyen eljárás, vagy jóval inkább, milyen összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú. A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám- vagy a lágylézer terápia. Nagyon jól alkalmazható krónikus fájdalom szindrómánál az orvosi akupunktúra, amelynél az összetett hatásokon túl az is döntő, hogy a kezelés nem csak az adott betegségen, de az individuális terápián is múlik – mondja Arnold doktor. - Ezen kívül elengedhetetlenül fontos, hogy a gyógyulást támogassuk funkcionális gyógytornával, célzott mozgásterápiával. Pszichés oldalról is kell a segítség, a pszichológus, mentálhigiénés szakember segítsége nélkül nem lehet teljes a felépülés, különösen, ha már következményesen kialakult szorongás, depresszió. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról támogassuk a KFSZ-ben szenvedő beteget, és folyamatosan erősítsük a páciensek hitét abban, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy mennyibe kerül önöknél a nyaki gerincsérv gyógyítása. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Ondok József
    Tisztelt Uram ,


    A PrimaMedica Egeszsegkozpont FajdalomKozpontjanak kezelesi árait megtalálja a honlapunkon.

    Az általunk alkalmazott ún. komplex konzervativ kezeléseket kuraszeruen vegezzuk az adott Paciens klinikai állapotához illesztett egyéni kezelési tervek alapján.


    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Ondok József

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók