Krónikus fájdalom? A fájdalomtűrő képesség öröklődhet

Krónikus fájdalom? A fájdalomtűrő képesség öröklődhet

2021.01.04

Mi lehet az oka, hogy egyeseknek sokkal alacsonyabb a fájdalomtűrő képessége, hogy egyre többen szenvednek a krónikus fájdalom szindrómától? Egy kutatás szerint nem kis részben a genetika a válasz. A kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

Krónikus fájdalom szindróma: egy komplex kórkép

Az akut fájdalom szemben – ami egy idegrendszeri válasz egy konkrét problémára, például sérülésre -, a krónikus fájdalom esetében az érzés tartós, hetekig, sőt akár évekig is tarthat – hangzott el az American Academy of Neurology nevű szervezet egy korábbi rendezvényén. A krónikus fájdalom származhat egy krónikus betegségből, mint ízületi gyulladás, fertőzés vagy daganat, egy sérülésből fakadó következményből, illetve az is előfordulhat, hogy nem található mögötte semmilyen konkrét sérülés vagy betegség.
A krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) gyakran többféle érzet kombinációjaként jelenik meg, mint a fejfájás, a hátfájás vagy az idegi fájdalmak. Ehhez csatlakozhat még krónikus fáradtság szindróma, és nem ritkán jelen vannak olyan betegségek, mint a fibromyalgia, az endometriózis, az IBS, a vulvodynia és bizonyos ízületi diszfunkciók.

A gének is meghatározzák a fájdalom érzékelését   

A krónikus fájdalom szindróma kezelése összetett, de elérhető.Egy 2014-es amerikai tanulmányban 2721 KFSZ-beteget kértek meg, hogy osztályozzák a fájdalmukat 0 és 10 közt. Mindannyiuknak opioid tartalmú fájdalomcsillapítók voltak felírva. A kutatók 3 csoportra osztották őket: akik 1-3 közti osztályzatot adtak, az alacsony fájdalom érzékelésű csoportba kerültek, 4-6 közt volt a közepes fájdalom érzékelésű csoport, és 7-10 közötti osztályzattal alakult meg az erős fájdalom érzékelésű csapat. A betegek többsége, 46 %-uk a közepes csoportba került, közel ekkora, 45 % volt a magas fájdalom érzékelésű emberek aránya. Végül csupán 9 %-nyi betegnek volt alacsony a fájdalomérzékelése.
A kutatók pedig genetikai hasonlóságokat keresve rájöttek arra, hogy az egyes csoportok tagjai közt nagyobb valószínűséggel fordulnak elő bizonyos génvariánsok, ami azt jelenti, hogy a fájdalom érzékelésének genetikai meghatározottsága is van. Ez a tény pedig sokat segíthet a fájdalom vizsgálatában, a jelenség megértésében, és ha valóban sikerül a KFSZ mögött álló géneket beazonosítani, sokkal célzottabb kezelések is elérhetők lesznek.

Mit tehet az orvos?

- Amíg nem tárható fel pontosan a KFSZ genetikai, valamint pszichés háttere, a legtöbb, amit tehetünk, ha holisztikus szemlélettel fordulunk a betegek felé és komplex kezeléssel igyekszünk segíteni nekik – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.
- A krónikus fájdalommal élő betegek többnyire több stációt is végigjárnak, míg pontos diagnózishoz és A krónikus fájdalom kivizsgálása és kezelése is összetett feladat.hatékony kezeléshez jutnak, ezért könnyen bekerülhetnek egy lefelé tartó spirálba, ami növekvő szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Ez pedig önmagában is tovább fokozza a fájdalmat. A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis szinte már fél gyógyulás. Ha megtaláltuk a kiindulópontot, eldönthetjük, hogy milyen kezelés válik be leginkább, vagy hogyan milyen kombinált kezelés lehet a legjobb hatásfokú. Szóba jöhet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lágylézer-, a lökéshullám terápia, valamint a neurálterápia. Mindezt fontos megtámogatni funkcionális gyógytornával és mentálhigiénés segítséggel is, pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénikusok segítsége nélkül nem lehet teljes a gyógyulás. Neurológus és immunológus szakorvosi segítség is szükséges lehet az orvosi csapat munka részeként. Annak pedig, aki nyitott rá, nem csak a nyugati orvoslás eszközeit érdemes felajánlani, de akár az orvosi akupunktúrát is, amellyel mind fizikai, mind mentális-pszichés síkon lehet segíteni. A legfontosabb, hogy a páciens elhiggye, hogy megszabadulhat a kínzó panaszaitól, amit sokan talán hipochondriának vélnek, holott látnunk kell, hogy a nehezen behatárolható tünetek valódi szenvedést okoznak. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a krónikus fájdalom szindróma felé, és mindenképpen bátorítsuk a sokszor elkeseredett pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    nyaki gernic sérvre kapok ultrahangos kezelést az jo rá?meggyogyulhat még
    Tisztelet Uram ,

    Igen , hatásos .

    Komplex kezeléssel , Életmodvaltassal, rendszeres funkcionális gyogytornaval a kórkép progresszioja ( előrehaladása ) lassitható , es a tünetek is enyhulhetnek .


    Tisztelettel,


    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    derkusich róbert

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók