A rejtélyes fájdalmat is lehet kezelni

A rejtélyes fájdalmat is lehet kezelni

2020.02.24 12:58

A krónikus fájdalom oka gyakran igen sokáig rejtve maradhat, ami miatt a környezete sokszor „hisztizésnek” minősíti a beteg panaszait. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint ugyanakkor teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.

A rejtett fájdalomnak testi és lelki összetevője is lehet

Akár testi ok nélkül is kialakulhat az úgynevezett pszichogén fájdalom, amely lelki eredetű. Amennyiben létezik testi ok is, az ezzel járó fájdalom jóval nagyobb, mint ezt a biológia indokolná. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a fájdalom nem igazi, de feltétlenül szükséges kideríteni, milyen mértékű a mögötte álló szervi probléma, és mi az, ami már lelki okok miatt jelentkezik.
A krónikus fájdalom szindróma egyik tünete a nem múló hátfájás.- Az ilyen összetett fájdalom rendkívül szerteágazó tüneteket okozhat, leggyakrabban hátfájás, gyengeség, szédülés, fáradtság, hányinger, fejfájás jelentkezik, de előfordulhatnak olyan ritkább állapotok is, mint némaság, ájulás – mondja Arnold doktor. – Nyilvánvaló, hogy ezek után a beteg egyre kétségbeesettebbnek érzi magát, gyakran a környezete is azt jelzi vissza, hogy elég már a panaszkodásából, különösen, ha nem mutattak ki egy konkrét szervi okot a háttérben. Ilyenkor sokan feladják és elhiszik, hogy rajtuk nem lehet segíteni. Ez a gondolkodás pedig még mélyebbre taszítja őket a fájdalom-kilátástalanság ördögi körében.

Komolyan kell venni a krónikus fájdalmat

Van néhány olyan faktor, amelyek mindenképpen arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szimulálásról van szó, amikor a beteg súlyos, rejtélyes fájdalomról panaszkodik. Ezek többek közt az alábbiak lehetnek:

  • A fájdalom klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális, munkahelyi vagy más fontos funkciók romlását okozza.
  • Egy vagy több anatómiai területre vonatkozó fájdalom mutatkozik, amely elég súlyos ahhoz, hogy a beteg és az orvos figyelmét se kerülje el.
  • A tünetet vagy deficitet a személy nem szándékosan produkálja vagy színleli.
  • A fájdalom nem magyarázható kizárólag hangulatzavarral vagy pszichotikus zavarral.

- Ilyen figyelmeztető jelek mellett nem szabad csak úgy elsétálni, akkor is nagyon komoly kivizsgálást igényelnek, ha a beteg nem rendelkezik olyan lelettel, ami indokolná a fájdalmait – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold. – Ha felmerül a rejtett okú krónikus fájdalom szindróma gyanúja, a kikérdezésnél például nem érdemes arra rákérdezni, hogy mi lehet a panasz oka, hiszen azt a beteg sem tudja, és ez kellően meg is ijeszti. Inkább a körülményeket szeretnénk tisztázni olyan kérdésekkel, mint milyen gyakran fordul elő, milyen helyzetekben erősödik, gyengül, mire gondol fájdalom közben a beteg, mi előzi meg, mit tesz ellene, hogyan tudja esetleg leállítani. Ezek a kérdések azt is szolgálják, hogy bevonjuk a pácienst a terápiás folyamatba, nem érezze annyira kiszolgáltatottnak magát.

A fájdalomcsillapítás több oldalról is érkezhet

A rejtélyes krónikus fájdalmakat csak komplex fájdalomterápiával lehet kezelni.- A krónikus fájdalom szindróma és ezen belül a rejtett fájdalom tünetegyüttese egy nagyon összetett kórkép, amelyet ennek megfelelően is kell kezelni. A legfontosabb, hogy eljusson az érintettekhez az információ: nem szabad feladni a reményt, van segítség. Az ilyen betegek többnyire több stációt is végigjárnak, míg pontos diagnózishoz és hatékony kezeléshez jutnak, ez pedig önmagában is tovább fokozza a fájdalmat – hangsúlyozza Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis szinte már fél gyógyulás. Ha megtaláltuk a kiindulópontot, eldönthetjük, hogy milyen kezelés válik be leginkább, vagy hogyan milyen kombinált kezelés lehet a legjobb hatásfokú. Ha valamiféle korábban nem diagnosztizált szervi problémáról van szó, el kell kezdődnie a célzott kezelésnek. Ezzel együtt szóba jöhet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia. A komplementer medicina iránt is nyitott pácienseknek sokat segíthet az orvosi akupunktúra és a szintén csak orvos által végezhető neurálterápia is. Mindezt fontos megtámogatni funkcionális gyógytornával és mentális, pszichés segítséggel is – ezek nélkül nem számíthatunk gyógyulásra. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a krónikus fájdalom szindróma felé, és mindenképpen bátorítsuk a sokszor elkeseredett pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktornő/Doktor úr! Évek óta fáj , zsibbad és időnként bénul a bal kezem.EMG vizsgálaton kiderült hogy a bal oldali cubitalis alagútban focalis demyelinisatio van nálam.Az orvosom elmondta, hogy ez a myelinhüvely károsodását jelenti.A myelinhüvely a motoneuron része, akkor ez motoneuron betegség? Köszönettel: Farkas Helga
    Tisztelt Holgyem,

    Tulajdonkeppen igen.
    Pontosabban arrol van szo, hogy a peripherias ( környéki ) motoros neuron myelin - huvelyenek , amely az ingerulet vezetes informacios sebesseget is befolyasolja a körülírt károsodasa ( focalis demyelinisatio a cubitalis csatornaban ) okozza az izomelettani mukodesi zavart a vázizomzatban (motoros egyseg ).
    Ez neurologai korép, és ilyen iranyu ellatast is igényel.
    Amennyiben tartós fajdalmai vannak,
    kerem keresse fel Klinikankat a leleteivel konzultaciora a rendelési idomben: H, Cs : du.

    Tisztelettel

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista

    Farkas Helga

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    A nagyon részletes, aprólékos állapotfelmérés és vizsgálat. A megoldási javaslattal kapcsolatos nagyon részletes tájékoztatás, többször elismételve azt, hogy mi az én feladatom a felépülés érdekében. A kezelés pontos bemutatása, amelynek során részletesen kitért a várható eredményre és az esetleges mellékhatásokra. 
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók