Daganatos betegeknél meg kell előzni a krónikus fájdalom szindrómát

Daganatos betegeknél meg kell előzni a krónikus fájdalom szindrómát

2023.10.16 09:06

Ha egy daganatos beteg fájdalmait hosszú időn keresztül nem sikerül eredményesen csillapítani, kialakulhat nála a krónikus fájdalom szindróma, ami nyilvánvalóan tovább rontja az életminőséget. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos a hatékony fájdalomcsillapítás lehetőségeire és az onkológiai betegek holisztikus megközelítésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Daganatos betegeket veszélyeztet a krónikus fájdalom szindróma

Rákos betegeknél döntő a hatékony fájdalomcsillapítás.A hosszan tartó, nem megfelelően kezelt fájdalom tartósíthatja a kínzó állapotot, és kialakulhat a krónikus fájdalom szindróma – ezt már 2021-ben deklarálta a Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség. A jelenség oka a szakértők magyarázata szerint az idegműködés plaszticitása, ami azt jelenti, hogy a fájdalomérzet hatására az idegek működése megváltozik. Daganatos betegek esetében pedig a fájdalomérző pályák fokozottan igénybe vannak véve, ugyanis túl gyakran áramlik rajtuk keresztül fájdalominger. Ezért idővel a fájdalom önállósodhat és később kiváltó ok nélkül is fennmaradhat a fájdalomérzet.
Ez az állítás nem csak szubjektív tapasztalatokra épül, hanem tudományosan is igazolható. Képalkotó MR vizsgálatokkal bizonyították, hogy a folyamatos csillapítatlan fájdalom hatására az agykéreg egyes helyein visszafordíthatatlan, tartós elváltozások alakulhatnak ki. A tartós fájdalom miatt csökken a gerincvelői fájdalomküszöb, ezért a fájdalomfeldolgozó struktúrákat egyre több „indokolatlan” fájdalominger bombázza, ami az agy fájdalomérző területeinek túlérzékenységéhez, sőt torzulásához vezet. Vagyis akkor is fennmarad a fájdalomérzet, ha megszűnik a fájdalom oka.

A krónikus fájdalom szindróma létező kórkép

A krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) sokszor hisztinek, hipochondriának tűnik a külvilág szemében, bár szerencsére egyre többen ismerik a jelenséget. Konkrét kritériumok alapján az orvosok is fel tudják állítani ennek diagnózisát. KFSZ-ről lehet beszélni, ha 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalomról van szó, amely nem korlátozódik egyetlen anatómiai régióra, és amelyben a psziché is érintett.
- Egy daganatos betegnél – és bármilyen más betegnél is - a krónikus fájdalom szindróma nem csak fájdalmat okozhat, de megfigyelhető a mozgékonyság és az állóképesség csökkenése, a kimerültség, a nyilvánvaló ok nélküli fáradtság, az alvászavarok, a szorongás, az ingerlékenység, a hangulatzavarok, a depresszió és a teljesítménycsökkenés. Ilyen panaszok esetén nagyon fontos, hogy tartsuk tiszteletben a szenvedő ember szavait, és ne higgyük, hogy csak sajnáltatja magát. Az értő figyelem és odafordulás önmagában is gyógyító erejű lehet, de természetesen a konkrét fájdalomcsillapítás lehetőségeit is fel kell használni – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Lehetőleg meg kell előzni a krónikus fájdalom szindróma kialakulását, ezért minél hamarabb megfelelő módon enyhíteni kell a daganatos fájdalmat és mindig a beteg aktuális igényének megfelelően kell változtatni az alkalmazott fájdalomcsillapítás dózisán, összetételén, módszerén.

A komplex megközelítés segíthet

A daganatos fájdalom csillapítása mindig komplex feladat.- A krónikus fájdalom szindrómánál a gyógyszereket nagy körültekintéssel kell kiválasztani, különösen daganatos betegek esetében, és még így sem biztos, hogy az állapot javulni fog kizárólag gyógyszeres kezelés hatására. Mindazonáltal érdemes próbálkozni helyi fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók, különböző antidepresszánsok és természetesen a jóval erősebb, onkológiai fájdalomcsillapításban használatos gyógyszerek adásával is. Ezen túl jó hatású lehet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók. Segíthet a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, és fontos a neurológusi, immunológusi segítség, valamint a pszichés támogatás is. Meggyőződésem ugyanis, hogy lelki, mentális segítség nélkül nagyon nehéz elérni a gyógyulást. Ebben játszik nagy szerepet az ismeret átadás is, hiszen a betegnek értenie kell, mi történik vele és éreznie, hogy van beleszólása az életébe – mondja dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos. – Hangsúlyos továbbá a megfelelő fizikai aktivitás bevezetése, hiszen a mozgásszegénység csak súlyosbítja a helyzetet. Ebben érdemes gyógytornász iránymutatására támaszkodni. Fontos, hogy több irányból közelítsünk a KFSZ felé, és mindenképpen bátorítsuk a szenvedő pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Szeretném kérdezni hogy Baranyában esetleg nincs központjuk? Férjem daganatos beteg és a fájdalmát szeretném kezeltetni! Előre is köszönöm válaszukat
  Kedves Árvai Mónika!

  Köszönjük szépen a megkeresést. Sajnos Budapesten kívül nincs máshol rendelőnk. Dr. Pádi Éva Főorvosnő foglalkozik ilyen kérdésben a páciensekkel és távkonzultációt is tart. Amennyiben így is megfelel Önöknek akkor be tudnak jelentkezni telefonon és a honlapunkon is tudnak időpontot rögzíteni.

  https://www.fajdalomkozpont.hu/szakembereink/onkologus/dr-padi-eva

  https://www.fajdalomkozpont.hu/tavkonzultacio-fajdalomkozpont

  Üdvözlettel:
  Bojti Szilvia
  Vezető Asszisztens
  Árvai Mónika

  Bojti Szilvia

  Asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakmai és közvetlen

  A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos