Mi lehet a legerősebb daganatos fájdalom és mit lehet tenni ellene?

Mi lehet a legerősebb daganatos fájdalom és mit lehet tenni ellene?

2023.12.21

A daganatos betegek pontosan tudják, hogy a fájdalmaik különböző eredetűek és fokozatúak lehetnek, ráadásul a fájdalom megélése személyenként is különbözhet. A legerősebb fájdalomnak mégis a csontokra terjedő áttétet tartja a szakma, azonban még ennél az erős érzetnél is van lehetőség fájdalomcsillapításra. Ebben adott tanácsot dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.

Mitől függ a fájdalom erőssége?

Onkológiai betegségeknél nem csak maga a betegség járhat fájdalommal, de a kezelések és az esetleges mellékhatások is, ráadásul nagyon sok múlik az egyéni tolerancián és a körülményeken is. A daganatból eredő fájdalmaknak is több forrása lehet.

 • A daganatos betegek csontfájdalmán is lehet enyhíteni.Az egyik a gerincvelői nyomás, ugyanis amikor a tumor a gerinc felé terjeszkedik, nyomás gyakorolhat a gerincvelőre. Ennek első tünete általában a hát- és a nyakfájdalom, előfordulhat zsibbadás, érzéketlenség is a végtagokban. Gyakran köhögéskor, tüsszentéskor fokozódik a kínzó érzés.  
 • A másik a csontfájdalom, amely akkor jelenik meg, ha a daganat a csontokra is átterjed. Ezt tartják az legerősebb fájdalomnak, amely onkológiai betegséggel kapcsolatos. A fájdalom erősségét azonban még ebben az esetben is befolyásolja a daganat típusa, stádiuma és a páciens fájdalomtűrő képessége. Minél előrehaladottabb stádiumban tart a betegség, annál jelentősebb lehet a fájdalom.

Nem csak a daganat okozhat fájdalmat

A daganatos betegek pontosan tudják, hogy a kezelések is okozhatnak akut és krónikus fájdalmakat, utóbbiak akár évekig is fennmaradhatnak. Ez utóbbival kapcsolatban létezik még az úgynevezett áttörő fájdalom, amely során a krónikus fájdalmakra rendelt kezelés hatásossága hirtelen megszűnik, és szó szerint áttör egy-egy fájdalmas epizód a tartós fájdalomcsillapításon.
A kezelések sorában a sugárkezelés után viszonylag gyakori a hegesedési folyamat, ami az idegeket érintve okoz fájdalmat. A kemoterápiát követően úgynevezett poli-neuropátia alakulhat ki, ami nehezen körülhatárolható, égő, bizsergő fájdalmat okoz az idegek károsodása miatt. A daganat sebészi eltávolítása során a legnagyobb körültekintés mellett is elkerülhetetlen bizonyos esetekben az idegek sérülése, átvágása, ami szintén fájdalmat eredményezhet, ahogyan a végtag eltávolítása utáni úgynevezett fantomfájdalommal is meg kell küzdeni.
Egyes esetekben még a gyógyszerek mellékhatásaként kialakuló fájdalommal is meg kell küzdeni, ugyanis például a filgrasztim vagy pegfilgrasztim hatóanyagú gyógyszerek éppen csontfájdalmat okozhatnak, a biszfoszfonátok szedése pedig állkapocsnekrózis miatti fájdalommal járhat.

Hogyan enyhíthetők az erős daganatos fájdalmak?

A daganat fájdalmak kezelésében a palliatív orvos segíthet.- Amikor valaki erős fájdalmait szeretné csillapítani, elsőként azt kell eldöntenünk, akut vagy krónikus fájdalomról van-e szó. Akut esetben erős gyógyszerekkel, vénás injekcióval viszonylag gyorsan, egyszerűen csökkenthető a kínzó érzés, a második eset viszont sokkal összetettebb diagnosztizálást és kezelést igényel, hiszen azt is ki kell deríteni, nem áll-e a daganatos betegségen kívül más, kezelést igénylő probléma a krónikus fájdalom mögött, mint például akár egy bélelzáródás vagy más károsodás – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.
Hónapokig, évekig tartó fájdalom esetén természetesen a kezelés is hosszantartó kell, hogy legyen, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell alkalmazni és minden esetben alkalmazkodni kell az állapot változásához is. Csontfájdalom esetén például a cél a tumor kontroll alatt tartása és az érintett csontok védelme, sokszor sugárterápiával és bizonyos gyógyszerekkel, akár gyengébb-erősebb opioidokkal, egy úgynevezett fájdalomcsillapító létra, vagyis protokoll szerint.
Ugyanakkor sokaknak segítenek a komplementer medicina kezelései is, mint például az orvosi akupunktúra, a fizikoterápiás eljárások, a masszázs technikák és minden esetben ajánlatos lehet a lelki támogatás, akár pszichológus, akár más segítő-támogató szakember bevonásával.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözletem Soós Angéla vagyok édesapám diagnosztizált világossejtes veserákos beteg tüdő és gerincáttéttel,a sugár kezelés óta most kemoterápiát kap a sutent nevű gyógyszert,olyan fájdalmai vannak a gerincében amit már a napi 6 szem curidol sem es semmilyen fájdalomcsillapító nem enyhít az onkologus annyit mond dolgozik a gyógyszer es a fajdalimcsillapítás a háziorvos dolga! Kérem bármilyen segítség lehetőség ami a szenvedését enyhíti van -e? Köszönöm a választ Tisztelettel Soós Angéla
  Kedves Angéla!

  Sajnálatos módon előrehaladott daganatos betegségben az elsődleges daganat áttétet adhat csontba, tüdőbe és más szervekbe.
  Ilyenkor a kezelés két részből áll
  - aktív onkológiai kezelésből, mely lehet kemoterápia, célzott terápia, immunterápia, sugár kezelés - a daganat szövettani leletétől függően.
  A cél a daganat további terjedésének gátlása.
  A kezelés másik része a
  - palliatív, azaz tüneti terápia, mely fájdalom csillapítás, étvágyjavítás, roborálás, csont áttétek kezelése, segéd eszközök használata, stb..
  A cél a beteg jobb életminőségének elérése, a betegséggel való megküzdés támogatása.

  Daganatos betegségben a fájdalom krónikus, a gyógyszereket folyamatosan, "óra" szerint kell szedni. A WHO fájdalom csillapító lépcső iránymutatása alapján különböző kombinációjú gyógyszerek fokozatos felépítése szükséges a fájdalom mentesség eléréséhez. Nem mindegy, hogy maga a daganat, vagy annak áttéte helyileg okoz-e nyomási tüneteket, vagy ideggyököt nyom. Kisugárzik-e a fájdalom, és ha igen, hova. Milyen típusú - tompa, éles, hasító, stb, Sok kérdésre kell választ kapni, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb gyógyszer kombinációt.
  Előbbiek miatt a háziorvos sokat tud segíteni az onkológussal karöltve.

  Készséggel várjuk rendelőnkben, hogy segíthessünk.

  Üdvözlettel:

  Dr. Pádi Éva
  Soós Angéla

  Dr. Pádi Éva

  Onkológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Megszüntette fájdalmaimat

  A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos